''Bu tuttu, bu tutmadı’ zihniyetini değiştireceğiz!''

2014 Yerel Seçim öncesi Türkiye genelinde olduğu gibi Bayburt’ta da bazı siyasi partilerin aday adayları kulis çalışmalarını hızlandırırken, adayı doğrudan açıklanan ve aday adayı henüz belirlenmeyen siyasi partilerin ise sessizliği sürüyor...

''Bu tuttu, bu tutmadı’ zihniyetini değiştireceğiz!''

Bayburt Postası - 2014 Yerel Seçim öncesi Türkiye genelinde olduğu gibi Bayburt’ta da bazı siyasi partilerin aday adayları kulis çalışmalarını hızlandırırken, adayı doğrudan açıklanan ve aday adayı henüz belirlenmeyen siyasi partilerin ise sessizliği sürüyor.

Bayburt’ta iddialı partiler arasında yer alan Saadet Partisi ve uzun yıllardır seçimlerde bir varlık gösteremeyen ana muhalefet partisi CHP’nin adaylarının açıklanmadığı bu süreçte, daha çok iktidar partisi aday adaylarının basın açıklamalarına sahne olan siyasi gündemin sessiz partilerinden biri de MHP ve adayı İdris Aydın.

Geçtiğimiz Eylül ayında partisinin Mahalli İdareler Seçimi Aday Takdim Toplantısı'nda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından kamuoyuna doğrudan açıklanan belediye başkan adaylarından biri olan İdris Aydın, adaylığı açıklandıktan sonra sessizliğini ilk defa Bayburt Postası’na bozdu.

Bir önceki seçimde de Bayburt MHP adayı olan ve aynı görev için bir kez daha yarışacak olan Aydın’ın partisi tarafından tekrar aday olarak gösterilmesi, kamuoyunda sürpriz bir karar olarak karşılanmıştı. Adaylığı hakkındaki gelişmeler ve yerel siyasi gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Aydın, yerel seçim için de oldukça iddialı konuştu.

Röportaj: Kürşat Okutmuş

Kendisi ile bugüne kadar birkaç defa sohbetim olmuştur. Bir önceki seçimde Bayburt Belediye Başkanlığı’na aday gösterildiğinde, kendisini tanımaya çalıştım. Ardından MHP İl Başkanlığı’nı kazandı. Şaşırtıcı bir sürecin ardından ise ezber bozan bir açıklama ile ikinci kez MHP’nin Bayburt Belediye Başkan Adayı olarak açıklandı…

Bayburt’ta iktidar partisinin karşısında tek ciddi rakip olan MHP, ne yapıyor? Açıkçası bilmiyoruz, bilemiyoruz. Ne partiden bir açıklama, ne yeni il başkanından bir ses, ne de aday İdris Aydın’dan bir nefes!

Gümüşhane ve Arpalı’da yaşanan başarılı belediyecilik örnekleri MHP'linin göğsünü kabartsa da, konu iki dönemdir başarısız seçimler geçirilen Bayburt merkeze geldiğinde, anlaşılamayan bir kısırdöngü baş gösteriyor!

Doğrusu hangi MHP’li ile bu konuyu konuşsam, sus pus!

Hep o bilindik ve 10 yıldır MHP’nin üzerinde karabasan gibi dolaşan iç çekişmeden ibaret söylemler… Mutsuz, umutsuz her MHP’linin hedef noktasındaki isim ise eski İl Başkanı Bekir Kasap…

10 yıldır istediği ismi il başkanı, istediği ismi ise belediye başkanı ve milletvekili adayı yaptırabiliyorsa, o zaman parti üzerinde büyük bir gücü olmalı! Buradan, mutsuz olanların; yani iç muhalefetin güçsüz ve başarısız olduğunu çıkarabilir miyiz? Bilmiyorum!

Ama başarısızlık, gücü getiren etkense, konu daha da ilginç bir hale geliyor!

Bu arada; eski Bayburt Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci’nin kutsal topraklara giderken verdiği veda yemeği ve yemeğe katılan kalabalık, MHP’lilerin üzerinde uzun uzun durduğu bir konu olarak tazeliğini koruyor… MHP’liler o akşam salona ve salondaki kalabalığa uzun uzun bakıp, “biz nerede yanlış yaptık” demiş olmalılar!

Neyse, nasıl olsa ben bir siyaset ve MHP uzmanı değilim, o zaman işime döneyim…

“Kim gelirse gelsin, bu seçimi alacağız”

-İdris Bey, yeniden adaylığınız hayırlı olsun…  Aday adaylığınızı herhangi bir basın toplantısı ile açıklamış mıydınız?
-Hayır, açıklamadım.

-Gerek duymadınız mı?
-Başka sıkıntılar vardı. Birkaç gün içerisinde bir basın açıklaması yapacağız, genel merkezin açıklamasının üzerine ayrıca duyurma ihtiyacı duymadık.

-Aday adayı değildim diyorsunuz… Adaylığı düşünmüyor muydunuz?
-Hayır, düşünmüyordum.

-Başka bir aday adayı var mıydı peki?
-Evet, bir kaç isim vardı. Genel Merkez’e aday adaylığımı bildiriyorum diye bilgi verenler oldu.

-Bir önceki seçimde başarısız oldunuz! Ama yine aday gösterildiniz…
-Evet, bir önceki seçimde başarısızlık vardı, çünkü başarı, seçimi bir oyla dahi olsa almaktır. Ama Genel Merkez’in takdiri böyle oldu.

-Peki, siz bekliyor muydunuz aday gösterilmeyi?
-Hayır, beklemiyordum.

-O zaman biraz bilgi lütfen! Neler oluyor?
-MHP’nin Bayburt’ta sıkıntı yaşadığını Genel Merkez biliyordu. 3-4 ay önce yerel yönetimlerden sorumlu genel başkanımıza gittim. Sohbet esnasında; “Tercih hakkı kullanacaksınız, beni en son tercih edin, ben il başkanıyım, çok fazla niyetim yok ama ben aynı zamanda bir neferim. Ne görev verirseniz layıkıyla yerine getirmeye çalışacağım. Şu an ki durum MHP’de aday adayı olmayı gerektirmiyor.” dedim.  Ama söz konusu genelgeden sonra hem çevremden hem teşkilattan destek ve baskı gördüm.

-Hangi genelge?
-Genel Merkez’den yönetimlerde yer alan kişiler arasında aday olmak isteyenlerin 31 Ekim 2013 tarihine kadar istifa etmelerine yönelik bir genelge yayınlandı. Bu sadece parti yönetimini kapsayan bir durum… 20 kişilik bir partiden 10 kişi birden istifa ediyor, parti ciddi anlamda sıkıntıya düşüyor. Bunun önünü alabilmek adına MHP Genel Başkanlığı Ankara’da böyle bir genelge yayınladı. Genelge doğrultusunda istifa edilmesi gereken tarihe kadar bizden sadece ben istifa ettim. Başka istifa eden olmadı.

-Peki, artık siz adaysınız, Genel Merkez bunu deklare etti ve kamuoyunu açıkladı. Niye hiç sesiniz çıkmıyor? Veya teşkilattan neden bir açıklama yapılmıyor? Yeni il başkanı neler yapıyor?
-İl başkanımızı ben atamadım. Teşkilatın işidir bu. Herkes kendi işini yapıyor.

-İddialı mısınız bu seçimlerde?
-Tabii ki iddialıyım, formalite icabı çıkmadım ben bu seçimlere. Bir önceki seçimde 625 oyla kaybeden bir siyasi partinin önündeki insan olarak çıkıyorum seçimlere. MHP seçimlere en güçlü şekilde girecek. İnanıyorum ki başarısız bir belediyeciliğin sonunda Bayburt’ta MHP kazanacak. Tek vücut halinde seçime girmek ise yarınlarımızın önünü açacak. MHP Bayburt’ta bu seçimi alabilecek ve diğer partiler arasında bir adım öne çıkabilecek durumda, bunu herkes bilmeli. Tabi ki zor bir seçime giriyoruz. Güç ve rant ile yarışacağız. Kim çıkarsa çıksın, kazanacağız diyen bir iktidar partisi ile yarışacağız.

-MHP’de malum iç muhalefet ve küskünlükler sürüyor mu?
-Birileri MHP’nin başarısızlığını isteyebilir ama bu kişiler kesinlikle teşkilatımızın içinden değil. Tamamen yok dersem, doğru olmaz. Ama bu sorunları da yavaş yavaş aştık sayılır. Açık yüreklilikle söylüyorum, artık insanlar “yeter” diyorlar. Bu biraz bizden, biraz dışardan kaynaklanıyor. Bizim de yanlışlarımız oldu, muhalif arkadaşların da oldu. Biz yarın inşallah kazanan olacağız.

-Niye bitmiyor bu kavga? Sorun ne?
-Aslında büyütülecek şeyler değil. Ama soğukluk vardı, inşallah o da düzeliyor.İnsanlar kişisel tercihlerini ve isteklerini dile getirecektir tabi ki. Teşkilat seçilirken, aday seçilirken ister istemez arada soğukluklar oluyor ama bunları aşıyoruz.

-Size özel soruyorum, bir kez daha seçimi kaybederseniz, ne yapacaksınız?
-Bu sadece MHP’nin veya benim sorunum değil. Bayburt’un da sorunu! “Bu tuttu, bu tutmadı” zihniyetini değiştiremediğimiz sürece Bayburt çok fazla ileriye gidemeyecektir. Bu da üzücü tabi ki…

-Bir önceki seçimin kaybeden adayı olmanız, çalışmalarınızı etkiliyor mu?
-Hayır, aksine deneyim kazandık. Belki meydanlarda görünmüyoruz, basın açıklaması yapmıyoruz ama 24 bin seçmen varsa 20 bininin elini sıkmak, derdimizi ve düşüncelerimizi anlatmak zorundayız. AKP’nin üst düzey yöneticilerinden biri; “Başkan, seçimde şanslı görmüyorum sizi” dedi. Neye dayanarak söylediğini sordum; “Polis okulun da 500 tane öğrencimiz var, istedikleri yere tayin sözü verirsek onların tamamına yakınının oyunu alırız. Öğrenciler var, seçim döneminde öğrenci yardımı adı altında 250 TL yardımda bulunursak, onların da oyunu alırız.” dedi. Ki bu söyledikleri kısmen doğru ama onların inandıkları felsefeye göre doğru. “Siz bu oyları nasıl telafi edeceksiniz?” diye sordu. Biz doğru bildiklerimizi, yapmak istediklerimizi söyleyeceğiz. Takdir Allah’ın.

-Başka değişen neler var?
-Bayburt’un insanı; “iktidar partisinden olursak daha iyi hizmet alırız” mantığı ile iktidarı destekledi ama MHP’nin başarılı belediyeleri ile bu düşünce yıkıldı. Ve ne tesadüftür ki en yakınımızda, Gümüşhane’de 3 dönemdir MHP iktidarda. Daha yakın bir örnek verecek olursak; Arpalı belediyesi MHP’nin. Aydın Irmak Başkan başarılı bir belediyecilik ortaya koydu. İnsanlar bunlarla da kıyaslıyorlar artık. “Arpalı bir belde ama altyapı sorununu çözmüş, borcu olmayan, proje üreterek devletten gerekli desteği almış bir belediye” diyorlar.

-“İktidar partisinin gücünü arkamıza alalım” düşüncesinin değiştiğini düşünüyorsunuz?
-Evet. İktidar partisinden olmak, işi çok da iyi bilmiyorsanız yatırım almak anlamına gelmiyor. Her şey ortada… Bayburt’un insanının bunu görmesi gerekiyor. Bu algı oluştu ve biz Bayburt’ta bu seçimi alacağız.

-İlçe ve beldelerde nasıl durum?
-Arpalı’da Aydın Irmak Bey yine aday. İl başkanlığım süresince ciddi çalışmalarımız oldu. Bütün adaylarımızı açıklanacak yakında. Bayburt’ta 5 Belediye’nin 4’ünde MHP olarak iddialıyız.

-İddialı olamayacağınızı düşündüğünüz belediye hangisi?
-Gökçedere!

-Çok iddialı demeçler bunlar…
-Evet iddialıyız. Çünkü büyük bir başarısızlık var ortada. Seçimlerde kimse kimsenin, kara kaşına kara gözüne oy vermiyor. Bir de karşılarındadiğer başarılar var. Kıyaslandığında “biz yanlış yapmışız” diyen bir kitle var Bayburt’ta. Biz ayakları yere basan bir siyaset izliyoruz. “Biz aldık, götürdük” diye düşünmüyoruz. İşimiz gerçekten zor. Herkes “başbakan son gün gelecek, çıkarma yapacak, seçimi değiştirecek” diye söylüyor. Biz, kim gelirse gelsin bu seçimi alacağız diyoruz.

-Rakibiniz Ak Parti’de şu an için en önemli detay, adayın kim olacağı… Sanki seçim garanti gibi bir tavır söz konusu…
-Doğrusu şu. Hiç kimse, Bayburt’a ihanet etmek için aday adayı veya aday olmuyor. 1999-2004 yılları arasında Bayburt’ta MHP’nin bir belediyeciliği sergilendi. Hükmü Pekmezci başkanı başarılı bulduk ve karşısına aday çıkarmadık. Artık insanlar bunları konuşuyorlar. Tek başına geldi, MHP’yi temsil etti Hükmü Başkan. Allah razı olsun.

-Sanırım, sorunların başlangıcı da o süreçten sonra yaşananlar oldu…
-Ama bizi kendimize bırakmıyorlar. Bir söz vardır; “savaş herkesle, barış onurlu insanlarla yapılır” diye. MHP’nin içinde herkesi onurlu kabul ettik ve barış yapmayı denedik. Biz, dışarıdaki insanları MHP’li yapmaya çalışmaktan, kendi içimizi biraz ihmal ettik. Yanlışlar veya hatalar bir şekilde geçmişte kaldı, herkes için tek bir gerçek var, o da inşallah MHP. Herkes gelip geçici; dün olanlar bugün yoktu, bugün olanlar yarın olmayacaklar.Önemli olan Bayburt’un kazanması, Bayburt’a hizmet edecek insanların gelmesi. Kimse buraya ihanet etmek için gelmiyor. Tüm belediye başkanları Bayburt’a hizmet etmek amacıyla gelmişlerdir ama Bayburt için yeterli olmuşlardır veya olamamışlardır.

-Kırgınlar, küskünler… Ya da siyasi deyimle muhalifler… Destek veriyor mu size?
-Kesinlikle. 2009 seçimlerinde sorunlar yaşadık ama şimdi hatalarımızdan ders çıkardık. Partimiz adayı tek başına bırakmıyor, belediyecilik ile ilgili ciddi destekler veriyor. MHP Bayburt’ta tüm sorunlarını aşacak, seçimlere tek vücut girecek ve kazanıp başarılı bir belediyecilik yaşatacaktır.

-AK Parti Belediyesi iki dönemdir görevde, başarısız mı görüyorsunuz?
-Ben değil sadece kendileri de öyle görüyor. Bugün AKP’den bir önceki belediye başkan yardımcıları başkanın karşısına aday olarak çıktı. Demek ki bir başarısızlık var. Bir belediye başkanı var, başkan kendi partisi tarafından desteklenmedi. Bir başarısızlık çıktı ortaya. İl başkanına varıncaya kadar insanlar aday adayı oldular. Kim çıkarsa çıksın, MHP’nin tavrı da, pozisyonu da değişmedi, değişmeyecek. Bu durumu bize bırakmadan halk zaten konuşuyor. Demek ki bir başarısızlık var. İnsanlar projelerle ortaya çıkacaklar tabii ama algılamakta zorlandığım bir şey var. Madem ki Bayburt’u uçuracak projeleriniz var, mevcut olan başkanı destekleselerdi de, Bayburt hizmet alsaydı. Bu daha iyi olmaz mıydı? Ya da mevcut başkanın başarısızlığı için mi mücadele ettiler?

-Anlıyorum… Seçim sürecinde Genel Başkan Devlet Bahçeli, Bayburt’a gelecek mi?
-Allah kısmet ederse gelecek, çok katkısı olacağına inanıyorum.

-MHP özelinde soruyorum, bölgede Bayburt’la ilgili kimler var? Destek alıyor musunuz?
-Bayburt’a ve MHP’ye katkı sağlayacak herkes ilgili. Bütün teşkilatlar istekli, yardımlaşıyoruz. Bu yıl 3 milletvekilimiz geldi. Bu vekillerimiz daha sonra Bayburt’la ilgili 34 soru önergesi verdi Meclis’te. Manisa Milletvekilimiz; “Ben Bayburt’a gittim, tanıdım. Yiğit insanlar var. Şu şu nedenlerle devlet tarafından ihmal edilmişlerdir” dedi. Daha sonra çıkıp tekrar konuştu: “Bayburt 5. bölge kapsamında değil, 6 bölgede, hatta tek milletvekili ile temsil edildiğinden dolayı 7. bölgede değerlendirilmeli.” dedi. Bunun gibi bir dizi konuşma yaptı TBMM kürsüsünde. Onun akabinde Ankara Milletvekilimize gittik; “Bayburt’un onuru kırılmıştır, milletvekili sayımızın 2’ye çıkarılması için konu önergesi sunun” dedik.Bizler MHP olarak Bayburt’u TBMM’de ciddi şekilde temsil ettik ama maalesef AKP grubu bizim önerilerimizi reddetti. Tekrar iki milletvekilimizin çıktığı günleri inşallah yakın zamanda göreceğiz.

-Hemen hemen her seçimde, MHP’nin halka anlatamadığı bir sorun çıkar! Var mı bu seçim öncesinde de benzer bir durum?
-Hepsi kasıtlıydı ve artık kalmadı öyle konular. Sonuç olarak kimse kanmıyor artık.

-Ne vaat ediyorsunuz Bayburt’a?
-Projelerimizi, Bayburt’un sorunlarına çözüm projelerimizi kısa sürede kamuoyu ile paylaşacağız. Bugün mesela; Çoruh’un kenarında burnumu tutmak zorunda kaldım. Evimde ki çeşmeme arıtma cihazı kurdurdum. Pazartesi ve Cumartesi trafiğe çıkmak istemiyorum. Kentsel dönüşüm tam bir rezalet. 2009’da kentsel dönüşüm projelerimiz vardı ama bunu Bayburtluya yeteri kadar anlatamadık. Bayburt’ta ciddi anlamda ekibi ile hizmet edecek arkadaşlara ihtiyaç var. Biz oluruz, başka siyasi partiler olur ama AKP olmaz. Dışarıda özellikle muhalif belediyelerde şu var; hergün denetleme geçiriyorlar. Çalışmak, hata yapmamak, adil olmak zorundalar. Ama AKP belediyeleri Başbakan tarafından seçildiği için proje üretmeme gibi bir lüksleri var. Bizim belediyecilik başarımızın sırrı da burada yatıyor.

-Bu süreçte Bayburt’ta dönüşü olmayan cinayetler işlendi mi?
-Bakın, ben kimseyi eleştirmedim…

-Sessizliğinizden bunu anlayabiliyorum! Muhalefet yapmakta bir bakıma hizmettir diye düşünüyorum…
-Bakın Kürşat Bey, haklısınız. Siz nasıl yaklaşırsanız yaklaşın, ben kimseyi eleştirmem ve sadece olan biteni söylerim, daha iyi yapacağımızın mesajını veririm sadece halka. En ciddi yanlışlardan biri ilk yapılan TOKİ binalarıdır. Telafisi zor hataların başlangıcına sebep olmuştur. Üniversitenin yapılmasıyla Bayburt oraya hapsolmuştur. Bu sadece MHP’lilerin değil, bütün Bayburt’un sorunudur.

-Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim, adaylığınız sürecinde ve seçimlerde başarılar diliyorum. Son sözleriniz…
-Sağ olun. Bizler olumlu eleştirileri hep almaktan yanayız. Bu nedenle teşekkür ediyorum. Biz kiminle uğraştığımızı ve hangi mücadelenin içinde olduğumuzu biliyoruz.Allah kısmet ettiği takdirde biz bütün Bayburt’un emrinde olacağız. Ortak akılla Bayburt’u yöneteceğiz.


Anahtar Kelimeler:
MHPİdris Aydın
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.