BAYDER'de TBMM’nin açılışına giden süreç anlatıldı

Bayburt Tarih-Kültür ve Edebiyat Derneği tarafından düzenlenen BAYDER Kültür Sohbetleri’nde Son Osmanlı Mebusan Meclisi’nden TBMM’nin açılışına giden süreç anlatıldı.

BAYDER'de TBMM’nin açılışına giden süreç anlatıldı

Bayburt Postası - Bayburt Milli İrade Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Bayram Akıntürk, kültür sohbetlerinde 12 Ocak 1920 Son Osmanlı Mebusan Meclisinden 23 Nisan 1920 Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılışına giden sürece ve önemli olaylara değindi.

İstanbul’un işgal edilmesi üzerine 16 Mart 1920 tarihinde Son Osmanlı Mebusan Meclisi’nin kapatıldığını dile getiren Tarih Öğretmeni Akıntürk, ülkenin içte ve dışta bağımsızlık yazgısını gerçekleştirecek 19 Mart 1920 tarihindeki Mustafa Kemal Atatürk’ün çağrısından ve ulusal meclisin açılma sürecinden bahsetti.

Akıntürk, 23 Nisan 1920 tarihinde ulusal meclisin açıldığını, 23 Nisan 1924 yılında bayram olarak kutlanmaya başladığını, 23 Nisan 1929 tarihinde ise meclisin açılışının bayram olarak çocuklara armağan edildiğini ve bu bayramın bütün dünya çocukları ile paylaşıldığını söyledi.

Dünyada çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı dünya çocuklarıyla paylaşan tek ülkenin Türkiye olduğunu dile getiren Akıntürk, millet iradesini yeni Türk devletinde hakim kılmış Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşlarına saygı ve minnet duygularıyla sunumunu tamamladı.

BAYDER Başkanı Fatih Dündar, Bayram Akıntürk’e sunumları için teşekkür ederek günün anısına teşekkür belgesi takdim etti.

Her hafta Cuma günleri gerçekleştirilen Kültür Sohbetleri; şiir sunumları, İmdat Sancar, Uğur Dündar’ın sahne sunumları ve koro türküleriyle devam etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.