Karadeniz’in yeşilliklerle çevrili yollarından, o manzaralar gibi büyüleyici bir arabayla geçerek, kurucusu Prof. Hüsamettin Koçan’ın deyimiyle “Olmazlara başkaldıran” Baksı Müzesi’ne vardık. Bayburt bozkırlarının ortasında, Çoruh Nehri’ne yukarıdan bakan Baksı Müzesi, (Ölmeden görülecek yerler) listenize mutlaka eklenmeli. Masal dünyası gibi…

Hüsamettin Hoca’nın çocukluğunda; köy dışında çalışmaya giden babasını beklediği tepeye kurduğu Çağdaş Sanat Müzesi, 2014’te Avrupa Konseyi Müze Ödülü’nü almış. Özellikle Batılılar, kültürel demokrasiye olan katkısı, içtenliği, yalınlığı, konumu ve cesaret timsali oluşu nedeniyle Baksı Müzesi’nden çok etkileniyormuş. Zaten burayı görüp de takkesi uçmayanı döverler, öyle diyeyim!

Baksı Müzesi; Türkiye’nin en yoğun göç veren bölgelerinden Bayburt’a sanatı taşıyarak yaşam soluğunu yeniden kazandırmak, bölgenin ekonomik yaşamını canlandırmak amacıyla, net sermayesi olmadan hayata geçirilen bir gönüllülük projesi… Koleksiyonu, sanatçıların bağışladığı eserlerden oluşan tek müze. Üniversite öğrencileri ve çocukların ilgi gösterdiği Baksı’da, 160’tan fazla sanatçının 200 eseri bulunuyor. 27 misafir odası bulunan müzede, konaklayarak geçireceğiniz birkaç günün hayatınızın unutulmaz deneyimlerinden olacağını garanti ediyorum. Hüsamettin Hoca ve eşi Oya Hanım’ın içten ev sahipliğinde, bu sıra dışı kültür ve sanat ortamını yaşamanın keyfi anlatılır gibi değil.

Ortak özellikleri olmazlara başkaldırmak

İmkansızlıklara başkaldıran Baksı Müzesi’ne, aynı şekilde imkansızı kabul etmeyen Volvo’nun yeni modeli S90’la gittik. Markanın; “2020 itibarıyla yeni bir Volvo içinde kimse ciddi bir şekilde yaralanmayacak veya hayatını kaybetmeyecek” hedefi de, bozkırın ortasında yükselen Baksı gibi iddialı ve kendinden emin. Bu hedefin en önemli adımını temsil eden S90 ise, karizmatik ve çekici tasarımıyla 2015’in en iyi üretim otomobili tasarımı ödülüne sahip. Thor’un çekicinden ilham alınan LED ön farlar görünümü ve özellikleriyle epey farklı. Geceleri diğer sürücülerin gözünü almasın diye uzunları yakamamak büyük kabustur. S90’ın uzunları, diğer sürücülerin görüş alanında karanlık koridorlar yaratarak onları rahatsız etmezken, kendi sürücüsünün her yanını aydınlatıyor.

Aracın içinde kalabalık yaratacak hiçbir fazlalık yok, etkileyiciliği sadeliğinde... Ortadaki dev ekran şık ve kolay kullanımıyla çok rahat. Araçtakilere, Göteborg Konser Salonu’nun akustiğini yaşatan müzik sistemi olay! Dünyada bir ilk olan büyük hayvanları algılama teknolojisiyle, aynı zamanda hayvan dostu. Pilot asist özelliğiyle sadece ellerinizi direksiyona koyarak, gaza ve frene basmadan bırakıyorsunuz, o sizi götürüyor. Şeritten çıkarsanız sizi şerit ortasına geri alıyor ve sinyal vermezseniz direksiyonu titretiyor. Buraya sığmayacak o kadar çok sayıda etkileyici özellik var ki… 

Aklıma; 80’lerin popüler dizisi ‘Kara Şimşek’te, kendi kendine hareket edip konuşan yapay zekalı efsane otomobil Kitt geldi. Çocukken Kitt’e bayılırdım, şimdi ondan çok daha öte bir arabaya bindim!
 
Kaynak: Milliyet Cadde
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.