Yıl 1986..

Bayburt henüz İlçe.. Minyatür bir Anadolu şehri.. Bir zamanlar "kavimler kapısı", diye tarihin tozlu sayfalarında önem atfedilen tarihi kent. Nüfusu 120 bin civarında, göç bütün hızıyla devam ediyor. Kanayan yaraya bir neşter vurmak için, şehrin ileri gelenleri, üst düzey bürokratları, afaki olsa da proje üretmek adına, habire kafa yoruyorlar.

Biz, o tarihlerde çiçeği burnunda, Kaymakamlık Yazı İşlerinde Tahrirat Kâtibi olarak görev yapmaktayız. 1985 yılında Bayburt Kaymakamlığına atanan Kaymakam Hüseyin Eren bey, bilgi birikimi, hakikaten çalışkanlığı ve üretkenliğiyle kendini hissettirmişti. Gerçek manada kanayan yaraya neşter, onun zamanında vurulmuştu. Şehrin sosyo-ekonomik, iktisadi ve içtimai hayatı ve kültür sanat alanda ihtiyacı olan tedbirleri devlet/halk işbirliğiyle kotarmaya koyulmuştu.

Yazımıza bahse konu olarak sosyal ve kültürel manada, o vakitler zinde olan ve Bayburt için her türlü bilgi ve birikimiyle, Anadolu'nun en eski ve saygın yerel gazetesi sahibi Osman Okutmuş ile Kaymakam bey kolları sıvamış olup, aşağıda bir belge mahiyetinde sunduğum tiyatro bileti, bu sene 26.'nı kutlayacağımız Uluslararası Dede Korkut Kültür ve Sanat Şenliklerinin fikir planında kuvveden fiile ilk sosyal tezahürüydü. Biz bu güzel işin sekreteryasını üstlenirken.. "Bayburtlu Gençosman ve Şair Zihni Şenlikleri"nin ilk şubesi sayılan, tüm masrafları, o vakitler Fak-Fuk fonu olarak bilinen Vakıftan karşılanmak üzere, aşağıda isimleri yazılı muhteremlerle birlikte "Bayburt Şehir Tiyatrosu"nu kurmuştuk. .. Bu işi, Kaymakam Hüseyin Eren ve Osman Okutmuş beyin himâyesinde, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Kütükçü, o vakitler Milli Eğitim Şube Müdürü olan, şimdiki Belediye Başkanımız Hükmü Pekmezci, Mal Müdürü Şevket Demir ve Halk Eğitim Müdürü Şeref Akgerdan'dan oluşan devlet ricalinin destek ve katkılarıyla; Kız Meslek Lisesi Ayniyat Saymanı Nizamettin Kocabey, Lise Mutemedi, şimdi Erzurum Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Turgut Özer, el'an KTÜ de Profösör olan Şeref Oruç, geçen yıl rahmete giden Üniversite Sekreteri Halim Turan Oğulluk ve tiyatro duayeni Turgut Başağa, o vakitler Noter Başkâtibi olan merhum Cemalettin Kumbasar ve diğer memleket evlatlarının iştiraki ve gayretleriyle, benim yazıp, rahmetli Cemalettin'in başrolünü üstlendiği ve Turgut Başağa ağabeyimizle birlikte yönettiğim "BAĞDAT FATİHİ BAYBURTLU GENÇ OSMAN", piyesi ile bu festival projesinin ilk faaliyetini realize etmiştik..

Sonrası mı? Sonrası, yani arkası gelmedi, Kaymakam Hüseyin Eren beyin hiç istememesine rağmen, Ankara Beypazarı ilçesine tayini çıkmasıyla, yeni atanan Kaymakamın da bu projeyi rafa kaldırmasıyla bütün heveslerimiz kursağımızda kalmıştı.

İşbu yazımızı, hikâyesi ile memleketimizin tarihine bir vesika olarak eklenmesi bakımından kaleme aldık.

Bayburt efkârı umumiyesine saygı ile arz ederim. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.