Bayburt'ta 'tek vekil' üzüntüsü

Türkiye'de illerin milletvekili sayıları yeniden belirlenirken Bayburt, 1 milletvekili çıkaracak tek il olmanın üzüntüsünü yaşıyor. İldeki siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları ile kentte yaşayanlar, tek milletvekilinin Bayburt'un temsil gücünde zafiyet yaratacağını belirterek kararın yeniden gözden geçirilmesini istedi. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) illerin seçim çevrelerine göre çıkaracakları milletvekili sayısını 2010 Yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne göre yeniden belirlenmesine yönelik kararı 2 Mart'taki Resmi Gazete'de yayınlandı.

Bayburt'ta 'tek vekil' üzüntüsü

Türkiye'de illerin milletvekili sayıları yeniden belirlenirken Bayburt, 1 milletvekili çıkaracak tek il olmanın üzüntüsünü yaşıyor. İldeki siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları ile kentte yaşayanlar, tek milletvekilinin Bayburt'un temsil gücünde zafiyet yaratacağını belirterek kararın yeniden gözden geçirilmesini istedi. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) illerin seçim çevrelerine göre çıkaracakları milletvekili sayısını 2010 Yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne göre yeniden belirlenmesine yönelik kararı 2 Mart'taki Resmi Gazete'de yayınlandı.

Nüfusu 2 milletvekili çıkarmak için yeterli olmayan illere 2 milletvekili çıkarma hakkı tanıyan 5 bin 922 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un ilgili hükmünün Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmesi nedeniyle Bayburt’un milletvekili sayısı 1’de kaldı. Bayburt bu özelliğiyle 81 il arasında 1 milletvekili çıkaracak tek il oldu.

Tepki ve endişe

Bayburt'un TBMM'de 1 milletvekili ile temsil edilecek olması kentteki sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti yöneticilerinin tepkisini çekerken, milletvekili sayısının korunmasına yönelik özel bir çaba içinde bulunan Bayburt Milletvekilleri ise üzgün.

‘Bayburt Kanunu’nun mimarları çaresiz…

TÜİK’in Adrese Dayalı Nüfus Sayımı sistemini başlatmasının ardından Türkiye’de daha doğru ve net nüfus sayımları yapılmaya başlandığını hatırlatan AK Parti Bayburt Milletvekili Ülkü Gökalp Güney, illere dağılan milletvekili sayılarının da bu nüfusa göre dağıtıldığını söyledi.

Son sayımlarda Bayburt nüfusunun 74 bin çıkması üzerine Bayburt’a 1 milletvekili düştüğünü ifade eden Güney, konuyla ilgili açıklamasında “Biz bu konuda Sayın Başbakanla görüştük. Bayburt’un durumunu anlattık. Başbakanımızı ikna ettik. Kanun ivedilikle meclise getirildi. Bizlerde meclisten kanunu çıkardık. İlk başta MHP’de karşıydı. Sayın Devlet Bahçeli ile görüştük ve onları da ikna ettik. Ama nedense CHP bu kanunun çıkmasına karşı geldi. Mecliste de bu kanunu çıkarmamak için büyük çaba sarf ettiler. Meclis tutanaklarını açıp baktığınızda “Bayburt Kanunu”  ya da “Ülkü Güney Kanunu" şeklinde yazıldığını göreceksiniz. Fakat belirli bir zaman sonra itiraz süreci geldi ve CHP itirazı yaptı. Bu süreç işledi ve anayasa mahkemesi iptal etti. Son derece üzgünüm. Çünkü küçük ve gelişmekte olan illerin korunması lazım.” dedi.

Milletvekili Seçim Kanunu’na ilişkin 2009’da yapılan düzenlemenin tüm çabalara rağmen itiraz sonrası Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini ifade eden AK Parti Milletvekili Fetani Battal ise, “Milletvekilleri olarak tüm çabamızla bu kanunu komisyon, meclis ve Cumhurbaşkanı’na onaylattık ama itiraz sonrası böyle bir sonuç ortaya çıktı. Bugün için seçime giden Türkiye’de yapılacak bir şey yoktur. Çünkü Anayasa Mahkemesi’nden dönen kararlar 1 yıl olmadan tekrar ele alınamıyor ve seçimle ilgili yasalar seçime ancak 1 yıl kala yapılırsa işlev kazanıyor. Dolayısıyla Bayburt seçime 1 milletvekili ile katılacak. Tabi ki hepimiz üzgünüz. Çevremize bunu anlatmakta zorlanıyoruz ama bu gerçeği herkesle paylaşmak zorundayız.” dedi.

Birlik ve beraberlik mesajları

Anaya Mahkemesi’nin milletvekili sayısına yönelik aldığı iptal kararının ardından Bayburt’ta, bu konuda herkese bir görev düştüğünü ifade eden Bayburt Belediye Başkanı H.Ali Polat ise birlik çağrısında bulundu.

Polat, konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

“Bizim hükümetimiz bu konuda yapılması gereken her şeyi yapmış durumdadır. Bu konuyla ilgili Bayburt’taki bazı siyasi parti il başkanlarımızın beyanatları oldu. Özellikle birlik ve beraberlik mesajı vermemiz gereken bu günlerde, MHP İl Başkanının beyanatını takdirle karşıladım ama CHP İl Başkanının beyanatı “hırsızın hiç mi suçu yok” dedirtiyor insana.” dedi.

Yumak: “Hakkımızın peşine düşeceğiz”

Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak, şöyle dedi: "Neticede bu milletvekili insan. Ölebilir, kazaya kurban gidebilir. Ondan sonra kentin temsil edilme hakkı elinden alınabilir. Bunu dikkate alarak yeni bir anayasal düzenleme ile bir çare bulunacağını düşünüyorum. Ama durum böyle oldu diye oturup karalar bağlayacak da değiliz. Mevcut duruma adapte olup, bir an önce psikolojik olarak toparlanıp, Bayburt’un yine eski heyecanını kazanması lazım. Bunun için Ticaret ve Sanayi Odası olarak üzerimize düşeni fazlasıyla yapıyoruz. İlgili kurumların da bunu yapacağına eminim. İnşallah elbirliğiyle bu açığı kapatacağız ve hakkımızın peşine düşeceğiz."

AK Parti il başkanı üzüntülü, muhalefet tepkili

Anayasa Mahkemesi’nin kararının kesin olduğunu hatırlatan AK Parti Bayburt İl Başkanı Yusuf Elçi ise, bundan sonra seçilecek milletvekilinin '2 milletvekilliği gücü' ve çabasında olacağını ifade etti.

Bayburtlu nüfusun en çok Bayburt dışında daha fazla olduğunu söyleyen Elçi, "Sayın Başbakanımıza genişletilmiş il başkanları toplantısında Bayburtluların en az yaşamış oldukları yerin Bayburt olduğunu, Bayburt dışındaki nüfusumuzun daha fazla olduğunu ve büyükşehirlerden Bayburtlu arkadaşlarımızın aday olarak gösterilmesinin bizim bu mağduriyetimizi bir nebze giderebileceğini söyledik. Böyle bir ümidimiz var. İnşallah gerçekleşir" dedi.

YSK'nın kararını, 2002 yılından bu yana Bayburtlu seçmenin AK Partiye verdiği büyük desteğin 'mükafatı' olarak gördüğünü belirten CHP Bayburt İl Başkanı Cemal Konca ise, "İktidar partisinin milletvekilleri, belediye başkanı ve il başkanının beceriksizliği yüzünden Bayburt’ta milletvekili sayısı maalesef 1’e düşmüştür" değerlendirmesini yaptı.

MHP İl Başkanı Suat Karapınar ise, Bayburt'un hizmet ve temsil noktasında büyük bir zafiyete uğradığını anlatırken, "Canımızı sıkan ve üzen tek konu bu değildir tabii. Mevcut iktidar 2002'den 2011'e kadar 23 bin göçe imza atmıştır. Fakat milletvekillerinin gayet rahat bir şekilde, 'Göç yoktur, Bayburt nüfusunu muhafaza etmiştir' gibi açıklamalarını duyuyoruz. Bunlar trajikomik olaylardır. İktidar bu konuda üzerine düşen görevi yapmamıştır" dedi.

Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan Has Parti Bayburt İl Başkanı Veysel Akbaş da iktidara yüklendi.

Milletvekili sayısını tekrar ikiye çıkarmanın iktidarın görevi olduğunu ifade eden Akbaş, “Anayasa Mahkemesi’nin almış olduğu son karar Bayburt’un makus talihini perçinledi. İktidar partisi AKP’nin 8 yıldır Bayburt’ta istihdam ve üretime yönelik hiçbir projeye imza atmaması, yıllardan beri süre gelen göç faciasını katmerleştirmiştir. Bütün bunlar yetmezmiş gibi Bayburt’un milletvekili sayısının 1e düşürterek yeni bir kaosa sebebiyet vermiştir.” dedi.

"Giden zaten bir şey yapmıyor"

Bayburt'un milletvekili sayısının 1'e düşmesi halkın da tepkisini çekti.

Kırtasiyeci Öznur Aksekioğlu, bu kararın hiç iyi olmadığını, seçim heyecanını kaybettiklerini anlatırken, Kadir Dursun ise, "Bayburt’un içinde olduğu durum belli. Fazla milletvekili çıkarmasını bekliyor ve istiyordum. Böyle olmaması gerekiyordu" diye konuştu.

Kuaför Zafer Kutluer de, milletvekili sayısının 1 veya 2 olmasının fark etmediğini savunurken, "Çünkü giden hiçbir şey yapmıyor. Bizim için değişen bir şey yok. Seçilecek milletvekillerinin bu memlekete iyi şeyler kazandırmasını temenni ediyoruz. İnsanları kahvelerden kurtarsın. 6 ay kış var, iş yok" dedi.

Lokantacı Aysun Kobal da, "Bayburt’un kalkınmasına yönelik ileri düşünceler, projeler varsa bunu olumsuz yönde etkileyeceğini düşünüyorum. Bayburt’u kesinlikle 2 milletvekilinin temsil etmesi gerektiğine inanıyorum. Tek milletvekili ile Bayburt gerçekten daha da geriye gidecektir" değerlendirmesini yaptı.

TBMM'nin 'yalnız milletvekili’ kim olacak?

AK Parti 12 Haziran’da seçim yapılması kararının görüşülmesi teklifini Meclis’e sundu.

Haziran ayında yapılacak olan 24. Dönem Milletvekili Genel Seçimi öncesi 2 milletvekili hesabına göre listelerini hazırlamaya çalışan Bayburt’taki siyasi parti yönetimleri ise, çalışmalarını tekrar gözden geçiriyor.

TBMM’de 2 milletvekili bulunan Bayburt, Haziran ayından sonra Meclis’te tek milletvekili ile temsil edilecek.

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararından en çok etkilenen ve şüphesiz en zor seçimin yaşanacağı Bayburt’ta artık merak edilen soru şu; Bayburt'un 'tek vekili' yada bir başka deyişle TBMM’nin ‘yalnız milletvekili’ kim olacak?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.