TOKİ konutlarında sorunlar bitmiyor

2012 yılında çekilen kura sonucu hak sahiplerine teslim edilen Şehit Osman TOKİ Konutları’nda sorunlar adeta çile yumağı: 72 metrekare, asansörsüz, balkonsuz, yaşam alanlarından yoksun ve ‘Amerikan mutfak’lı TOKİ evleri, ‘fakir konutları’ olarak adlandırılıyor.

TOKİ konutlarında sorunlar bitmiyor
Bayburt Postası - 340 ailenin ikamet ettiği Şehit Osman TOKİ’lerinde yaşam, 6 yıldır birçok soruna rağmen devam ediyor. Bu sorunlardan ise en çok kadınlar şikayetçi. Balkonsuz inşa edilen TOKİ evlerinde çamaşır asmak onlar için büyük bir zahmet. Kadınlar bu ihitiyaçlarını sırıkları ve ağaçları kullanarak, bazen ev içinde kurutmaya çalışarak gidermeye çalışıyor. Ancak kış aylarında bu sıkıntı iyice katmerleşiyor. Çünkü yalnızca ev içine asılan çamaşırlar günlerce kurumak bilmiyor.

Bunun yanı sıra bu toprakların kültür, gelenek ve alışkanlıklarına uymayan, Amerikan mutfaklarıysa bir başka önemli sorun. 2 odalı evin tek salonuna yapılmış açık mutfaklar, yapılan her yemekle birlikte kokuya boğuluyor. Evin her köşesine sinen bu yemek kokuları yaşayanları ciddi olarak rahatsız ediyor. 

Sosyal alan yönünden de oldukça kısır olan konutlarda dinlenecek, soluklanacak bir mekanın olmaması ise diğer sorunlar arasında yer alıyor.  Çocukların oyun oynayacağı alanların yokluğu, var olan çocuk parklarının zamanla tahrip olması bu tür sorunların başında geliyor.

En temel ihtiyaçları giderecek dükkanların yokluğu ve bu ihtiyaçları gidermek için şehre gidip gelmekse, konutlarda yaşayan insanları adeta usandırmış. 

Binin üzerinde insanın yaşadığı konutlarda sorunlar bunlarla sınırlı değil. Ulaşım, şikayet edilen bir başka önemli sorun. 20 dakikada bir kalktığı söylenen dolmuşlar, yaklaşık 20 dakikada şehre iniyor. Vatandaşlar, “Bazen gün içinde birçok kez şehre inmemiz gerekiyor. Ulaşım konusunda daha sık aralıklarla dolmuş konulmasını talep ediyoruz” diyorlar.  

‘Fakir Konutları’ incitici 

Görüştüğümüz ev sakinleri konutlarının ‘Fakir TOKİ Konutları’ diye anılmasının incitici olduğunu söylüyor. Adeta şehir dışına itildiklerini düşünen ‘dar gelirli’ aileler, çeşitli çalışmalarla şehirle bağlarının artırılması ve sorunlarının bir an önce giderilmesini talep ediyor.   

Fotoğraf: Engin Kaban
Yorum Haber: Murat Okutmuş

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
hmmmm 6 yıl önce

saraylarda oturanlara anlatın.başa getirdikleriniz sizi o evlere soktu size müstehaktır.

Avatar
Ali ALP 6 yıl önce

Sayın Bayburt Belediyesi yetkilerine sesleniyorum. İnsanların mağduriyetini lütfen dikkate alınız. Belediyenin ulaşımı sadece 25 tane dolmuşçunun insafına bırakması oldukça yanlış. Bu hizmete belediyenin de destek vermesi gerekiyor. En basitinden belediye otobüsü koyarak bu problemi çözmelidir. İnsanların hayatını biraz kolaylaştırın ne var çok mu zor?

Avatar
Ahmet Çağıldak 6 yıl önce

Üç yanlıştan asla bir doğru çıkmaz: 1-Şehit Osman kepesi adı üstünde kutsal bir mekandı. 2-Oraya asla TOKİ betonları yapılmamalıydı, başka yer mi yoktu. 3-Orası lunapark mı gece orda gecekondu ‘cafe’ ışıkları yanardöner! Ecdada saygıymış?!

Avatar
rambo yağız 6 yıl önce

Çok iyi oluyor hak ettiniz toki toki alın size toki köyleri beyenmiyorsunuz doğduğunuz evleri ahır ettiniz kaçtınız aklınzca hak ediyorsunuz çekin size müstehak

Avatar
siz istediniz 6 yıl önce

para babaları villalarda yaşarken halkı köpek kulübelerine reva görirler yakında bu zulüm bitecek sömüremiyecekler corugunda fışgısını yediler birilerini zengin edecekler

Avatar
oğuzhan 6 yıl önce

Bu resmen insanlarla alay etmektir.bi ailenin hakki en az üç odali ev

Avatar
55_69 6 yıl önce

Dolmus koymayin zaten mevcut dolmuslar iskencd

Avatar
Yasin 6 yıl önce

Dolmuş işi bitsin otobüs tarzı araçlar olsun