Temelli giden de var, mevsimlik de!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2011-2012 göç istatistiklerine Bayburt, en fazla göç veren ilk 28 ilden biri olurken, kentten göç eden mevsimlik işçiler sayılmıyor...

Temelli giden de var, mevsimlik de!

Bayburt Postası - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2011-2012 göç istatistiklerine Bayburt, en fazla göç veren ilk 28 ilden biri olurken, kentten göç eden mevsimlik işçiler sayılmıyor. 2010-2011 döneminde en çok göç veren iller sıralamasında net göç hızına göre 30’uncu sırada bulunan Bayburt’un, bir önceki yıl binde -7,44 oranındaki net göç hızının binde -5,54’e düşmesine rağmen 2011-2012 döneminde en çok göç veren iller sıralamasında 2 basamak daha yukarı çıkmıştı.

Türkiye'nin göç istatistiklerini açıklayan TÜİK’e göre Bayburt, kan kaybetmeye devam ederken, açıklanan bu verilerde mevsimlik işçiler yer almıyor. Son bir yılda ülkenin değişik illerinden gelen 3 bin 664 kişiye kapılarını açan Bayburt’tan göç edenlerin sayısı toplam 4 bin 85 kişi açıklanırken, mevsimlik işçilerle birlikte kentin aldığı ve verdiği göç resmi olarak bilinmiyor.

Kış mevsimine oranla nüfusunun gözle görülür bir şekilde önemli oranda artış gösterdiği yaz mevsiminde gurbetçi akınına uğrayan Bayburt, kelimenin tam anlamıyla kış mevsimine doğru bir anda boşalıyor. Gurbetçilerle birlikte mevsimlik işçilerin de yer aldığı bu göç hareketleri TÜİK tarafından sayılmadığı veya tespit edilmediği için tam olarak bilinmiyor.

Yaş gruplarındaki göç oranları

Öte yandan 2010-2011 döneminde en çok göç veren iller sıralamasında net göç hızına göre 30’uncu sırada bulunan Bayburt’un, bir önceki yıl binde -7,44 oranındaki net göç hızının binde -5,54’e düşmesine rağmen 2011-2012 döneminde en çok göç veren iller sıralamasında 2 basamak daha yukarı çıkmıştı.TÜİK’in göç istatistiklerini açıklamaya başladığı 2008 yılından itibaren verdiği göç sayısı, aldığı göç sayısına göre her yıl daha az çıkan Bayburt için verilerde en çok dikkat çeken ayrıntı ise yaş gruplarının göç oranı olmuştu.

Son bir yılda kentten göç eden 4 bin 85 kişiden bin 843’ünü 15-29 yaş grubu oluştururken, aynı yaş grubunda kente gelen kişi sayısı 2 bin 84 kişi oldu. Çoğunluğu üniversite nüfusunu kapsayan bu yaş grubunda kente gelen kişi sayısının oranı, alınan göç sayısına göre yüzde 56 iken, verilen göçe göre kentten giden genç nüfus oranı yüzde 45 oldu. Üniversitenin henüz kurulduğu 2008 yılında ise bu oran hem alınan hem verilen göçe göre yüzde 40 olarak gerçekleşmişti. Bu, Bayburt Üniversitesi’nin kentin verdiği göç oranını düşürdüğü anlamına gelse de, son 5 yıllık periyoda bakıldığında, giden genç nüfus, gelen genç nüfusa göre daha fazla. Verilere göre 2008-2012 arasında kente gelen genç nüfus son 5 yılda alınan göçün yüzde 52’sini oluştururken, aynı şekilde kentten göç edenler ise verilen göçün yüzde 53’ünü oluşturdu.

Ailece göç

Verilere göre 0-14 yaş arası gruptan son 1 yıl içinde göçen kişi sayısı 820 oldu. Aynı yaş grubunda alınan göç sayısı ise 509 kişi olarak belirlendi. Ailece göç oranını kısmen yansıtan 0-14 yaş grubundaki bu fark, Bayburt’un çeşitli nedenlere bağlı olarak ailece alınan göçe oranla verilen göçün daha fazla olduğunu ortaya koyuyor.

Anahtar Kelimeler:
TÜİKBayburtGöç
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.