Secdelerin yarım asırlık tanığı

Yakutiye Cami bahçesini süsleyen ceviz ağacının yaşı yarım asra yaklaşıyor.

Secdelerin yarım asırlık tanığı
Bayburt Postası - Yakutiye Cami bahçesini süsleyen ceviz ağacının yaşı yarım asra yaklaşıyor. Tarihi Yakutiye Medreselerinin küçük bir kalıntısı olarak bilinen ve 1900'lü yılların başında çekilen fotoğraflarda dahi Bayburt'ta değişmeyen nadir yerlerden biri olarak göze çarpan Yakutiye Cami, tam olarak kim tarafından ve ne zaman dikildiği bilinmeyen bir ceviz ağacını da bünyesinde barındırıyor. 

Eskilerin deyimiyle yaşı 50'ye yaklaşan ceviz ağacı, cami bahçesinin de en önemli anıtı olarak ayakta duruyor. Yaz aylarında yılın bereketine göre az veya çok ceviz veren ağaç şimdilerde sonbaharı yaşıyor. Sararmış yapraklarını cami avlusuna seren ağaç tıpkı tüm yaratılmışlar gibi kışa hazırlanıyor. 

Yeryüzünün seccadeye dönüştüğü yer...

Yeryüzünün adeta seccadeye dönüştüğü cami bahçesindeki yarım asırlık ağaç insanoğlunun secdeye kapanmasına tanıklık ediyor. Daha çok yaz aylarında olmak üzere sıcaklarda namaz kılmak için cami dışını tercih eden vatandaşlar en çok onun gölgesine sığınıyor. Namaz vaktini bekleyen özellikle yaşlı vatandaşlar doyumsuz sohbetlerini yine onun gölgesi altında yapıyor. 

Zahmeti çok ama...

Yakutiye Cami İmam Hatibi Enis Aslan, bu tarihi ağacın en önemli bakıcılarından. Sadece sonbaharda değil dört mevsimde de bakımı hayli zahmetli olan ağacın sulanması ve temizliği ile bire bir ilgileniyor. 'Zahmeti çok olsa da onun insanoğluna verdiği nimetlerin yanında bizim yaptığımız bir hiçtir' diyor...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
han li 8 yıl önce

Enis hocam radıyellahu anke...