Çoruh'un balığı bunlar, canlı canlı!

Çoruh nehrinden tutulan balıklar satışa sunuldu.

Çoruh'un balığı bunlar, canlı canlı!

Bayburt Postası - Bayburt'ta çok uzun yıllardır yapılagelen, el minibüsleri aracılığıyla cadde başlarında satılan Çoruh balıkları, 25 yıldır bu işi yapan Hasan Güllü aracılığıyla alıcıyla buluşuyor.

Kış aylarında sofralara ayrı bir zenginlik kazandıran balıkları, türlü zorluklarla tutarak rızkını çıkaran Hasan Güllü, üç kilosunu 25 liraya sattığı balıkların lezzetinin de özel olduğunu hatırlatıyor.

Bayburt'un diğer caddelerinde olduğu gibi Şair Celali Caddesindeki köşe başında da satışa sunduğu Çoruh balıklarıyla ilgili bilgi veren Güllü, "Diğer balıklardan farklı olarak öncelikle daha etli bir balık, lezzetli bir balık. Çoruh'un serin sularında yaşadığı için yağlı oluyor, yağ ise balığı lezzetlendirir" dedi.

Yaklaşık 25 yıldır bu işi yaptığını söyleyen Güllü, "Memleketimizin önemli değerlerinden biridir Çoruh balığı. Talep bir hayli fazla, bu durum bizi memnun ediyor. Hem satıcı olarak biz, hem de alıcı olarak vatandaş memnun. Gün içerisinde tuttuğumuz balıkların tamamını aynı gün satıyoruz" diye konuştu. 

Çoruh'ta birçok tatlı su balığı çeşidi olduğunu söyleyen Güllü, bazı vatandaşların Çoruh bazlığı denilince tek bir cins balık anladıklarını belirterek, sazan, kızıl kanat, ağ balık veya gümüş balığı denilen tür ve meşhur sarı kanat balığının olduğunu ifade etti.   

Kah serpme torla, kah elle tutuyor!

Çoruh nehrinden balıkları serpme torla tuttuğunu, bazen de özellikle buzların olduğu bölümlerde elleriyle balıkları tuttuğunu söyleyen Güllü, "Serpme torla genellikle tutarız ama bazen Çoruh buz tuttuğu için torla yakalamak mümkün olmaz bazen, biz de o zaman buzu çatlatır, balığı elle yakalarız" şeklinde konuştu.

Haber: Murat Okutmuş

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Murat Çelik 3 yıl önce

Bi kışta tutmayın. Çoruhun kanala dönüştürülerek mahvedilmiş eko dengesi yerine gelsin.