Arpalı’nın turizm elçisi…

Bayburt Postası - Dünyadaki  göçmen kuşlarının iki ana göç yolundan biri olan Türkiye'de, son yıllarda -özellikle leylekler olmak üzere- bazı kuşlar göçmüyor artık. Konuyla ilgili bir araştırma yapan Diyarbakır Dicle Üniversitesi, leyleklerin göç yolları ve kış mevsimini geçirdiği yerlerle ilgili yaptığı bilimsel çalışmada, küresel ısınma nedeniyle leyleklerin uzun bir süredir kış mevsimini Türkiye'de geçirdiğini ortaya koydu.

Arpalı’nın turizm elçisi…

Göçme güdüsünü unutan bu leylek, yiyecek bulmak dışında yaz-kış yuvasını terketmiyor...Bayburt Postası - Dünyadaki  göçmen kuşlarının iki ana göç yolundan biri olan Türkiye'de, son yıllarda -özellikle leylekler olmak üzere- bazı kuşlar göçmüyor artık. Konuyla ilgili bir araştırma yapan Diyarbakır Dicle Üniversitesi, leyleklerin göç yolları ve kış mevsimini geçirdiği yerlerle ilgili yaptığı bilimsel çalışmada, küresel ısınma nedeniyle leyleklerin uzun bir süredir kış mevsimini Türkiye'de geçirdiğini ortaya koydu.

Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kılıç ve öğrencileri, yaptıkları araştırma sonucunda küresel ısınmaya bağlı nedenlerle leyleklerin Türkiye’den göçmediği gerçeğini bilimsel bir açıklama ile öne sürse de, Arpalı beldesinin sakinleri öyle düşünmüyor!

Her yıl üreme mevsimini tamamlayıp sürüler halinde Türkiye’yi terk eden leylekler, son zamanlarda artık pek göç telaşı yaşamıyor. Tıpkı Arpalı’da bulunan Merkez Camii’nin kubbesine yuva yapan leylek gibi… Üstelik iki yıldan daha fazla bir zaman, yaz-kış göçmeyen bu leyleğin yaşama güdüsü olan göçü unutmasının sebebi ise küresel ısınmaya bağlı nedenler değil!

Arpalı sakinleri, leyleğin eşini kaybettiği için göçmeyi unuttuğunu ileri sürüyor… Çünkü, yaz aylarında sürüyle Arpalı'ya gelen leylekler, Ağustos ayının sonunda yine sürüyle kışı geçirecekleri Afrika'ya uçsa da, bir tek o kalıyor!

Yaz-kış yuvasını terk etmiyor!

Yöre halkı onun için ‘garip” diyor… Fakat o halinden çok memnun… Yazın kuluçka döneminde eş edinip, yavrularını yetiştiriyor, kışları ise yalnız başına geçiriyor…

Arpalı Belediye Başkanı Aydın Irmak, yaz-kış göçmeyen leylek için “Allah’ın bir hikmeti” diyor ve ekliyor. “Eşi yüksek gerilim hattına çarpıp öldüğü için o günden beri yaz kış Arpalı’yı terk etmez. Kış aylarında hepsi gider, tek o kalır.”

Türkiye genelinde göçmeyip, kış aylarında yiyecek sıkıntısı çeken kuşlar, çoğunlukla açlıktan ölse de, Arpalı’yı terk etmeyen bu leyleğin, kuru soğuklara rağmen böyle bir sorunu yok. Yiyeceğini Çoruh’tan aldığını söyleyen Başkan Irmak,  “Çoruh’un kıyısına iner yiyeceğini alır ve yine caminin kubbesine gider.” diyor.

Yıllardır göçmeyen ve yuvasını yiyecek bulmak dışında terk etmeyen leylek için yöre sakinlerinden kimi 4 yıl, kimi ise 5 yıldır göçmediğini söylüyor. Uzun süredir Arpalı’yı terk etmeyen leyleğin göçme güdüsünü unutmasının nedenlerini bilim dünyasının ilgi alanında bırakırsak, geriye Arpalı’da herkes tarafından söylenen bir gerçek kalıyor… “Çok yer yapıldı onun için ama oradan başka bir yerde durmuyor.”

Fotoğraflar: Servet Aykaç

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.