Nicedir oltalar kurulmuyor...

'Tırıvırı' ya da ‘katil tor’ olarak bilinen ağ ile doğa katliamı sürüyor. İnce misinadan imal edilen ve takılarak kaldığı yerde balıklar için birer katil niteliği taşıyan bu aletin sahipleri, yasak dinlemiyor!

Nicedir oltalar kurulmuyor...

Bayburt Postası - Coşkun  tabiatının azgın sular içinde türlü türlü diyarlardan sürükleyip getirdiği zenginlikler, nicedir oltalara vurmuyor… Vurmuyor çünkü nicedir oltalar kurulmuyor artık…

Belki de hiç bu kadar yalnız kalmamıştı tarihi boyunca... Kıyıları hiç bu kadar sessiz olmamıştı belki de… Kim bilir? İki yakasına üşüşmüş kadim dostları bile, hiç bu kadar sahipsiz bırakmamıştı!

Çok değil bundan birkaç on yıl öncesine kadar sabahtan akşama sabır testine oturanların, ardından geceden sabaha “ne çıkarsa bahtına” diyenlerin öbek öbek doluştuğu nehrin kıyılarında, şimdilerde gündüz birkaç gölge, akşam birkaç keyifçiden başkası görülmüyor… Oysaki, hepsi Çoruh kenarlarında bekleşen birer doğa bekçisiydi… Ve en önemlisi Çoruh’taki yaşamın devam ettiğinin birer ispatıydı...

Göz göre göre katliam!

'Tırıvırı' ya da ‘katil tor’ olarak bilinen ağ ile doğa katliamı sürüyor. İnce misinadan imal edilen ve takılarak kaldığı yerde balıklar için birer katil niteliği taşıyan bu aletin sahipleri, yasak dinlemiyor!

Doğadaki canlı hayata verdiği zarar bilinmesine rağmen balığı kolay avlama konusunda daha şeytani bir icat olduğu için kullanımının her geçen gün artması üzerine 2005 yılında doğaseverler tarafından İçişleri Bakanlığı’na yapılan başvuruyla hem satışı hem de kullanımı yasaklanmıştı. Bakanlığın 81 ile gönderdiği genelgeye rağmen bir şekilde elde edilen bu doğa katili, geçtiğimiz günlerde Çoruh kıyılarında yine görüldü.

Genelde suda takılıp kalan ve takılıp kaldığı yerde özellikle sudaki canlılar olmak üzere su kenarlarında yaşayan canlı hayvanlar için de tehdit oluşturan tırıvırı avı, son zamanlarda biraz daha geliştirildi. Yeni özelliğiyle dikkat çeken misina ağları nehrin derin bölgelerine atıldığı için daha çok balıkların yuvalandığı yerlerde takılıp kalıyor. Naylondan yapılmış olan bu misina ağlarının takılıp kaldıktan sonra uzun yıllar suda kalabilecek yapıda olması Çoruh’taki canlı yaşam için daha büyük bir tehdit oluşturuyor.

Öte yandan satış yasağına rağmen misina ağının, kullanan kişiler tarafından nasıl elde edildiği veya üretilebildiği de merak konusu!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.