Bayburt Belediyesi’den 21 Şubat’a Özel Kitap 

Bayburt Belediyesi, 21 Şubat Kurtuluş Bayramı’na özel bir kitap yayınladı. 

Bayburt Belediyesi’den 21 Şubat’a Özel Kitap 

Bayburt Postası - 2020 yılında Bayburt’un Düşman İşgalinden Kurtuluşu’nun 102. Yıl dönümünde gerçekleştirilen “Kop Savunması Şühedasına Mektup Yarışması”na katılan 87 adet mektuptan oluşan kitap kurtuluşun 103. yılında okurların beğenisine sunuldu.

1916 yılında Kop Dağları’nda cereyan eden ve Mareşal Fevzi Çakmak’ın ifadesiyle “İkinci Plevne Destanı” olarak tarihe geçen savaşta şehadet şerbetini içen Mehmetçiklere ithafen düzenlenerek 1 asır sonra torunları tarafından yazılan mektupların yer aldığı kitap 140 sayfadan oluşuyor.

Eserdeki mektupların sıralaması ise dereceye giren ilk 4 eser baştaki sayfalarda olmak üzere katılımcıların isimlerinin alfabetik sırasına göre yapıldı. 

Eserle ilgili açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci Bayburt’a önemli bir çalışma kazandırdıklarını vurgulayarak, “Yayınladığımız bu eserle Şanlı Kop Dağı Savunması’nı gerçekleştiren şühedamızın nezdinde bu cennet vatan için hayatlarını seve seve feda eden tüm şehitlerimize minnet dolu selamlarımızı gönderiyoruz. Kop Savunması, 1. Dünya Savaşı’nın seyrini değiştirmiş ve burada bir destan yazılmış. Yayınladığımız kitap 1 asır sonra torunlarının şühedasına karşı olan duygularını anlatan mektuplardan oluşması açısından da son derece manidardır. Bu vesile ile tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyorum” ifadelerini kullandı.

Kurtuluş Mesajı

Öte yandan Başkan Pekmezci, Bayburt’un Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 103. Yıl Dönümü dolayısıyla yayınladığı mesajında ise şu ifadelere yer verdi:

"Bayburt bulunduğu konum itibariyle tarihte birçok istila ve tahribatlara uğramıştır. 1828-29 Osmanlı- Rus Savaşlarını, 1916-1918 Rus İşgali ve Ermeni mezalimini yaşamıştır.  Tarihin çeşitli dönemlerinde önemli roller üstlenmiş, sahip olduğu tarihi ve kültürel değerlerin yanı sıra ecdadımızın Anadolu’da yazdığı birçok destanda imzası bulunan yiğitler diyarı Bayburt’umuzun düşman işgalinden kurtuluşunun 103. yıldönümünü kutluyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

103 yıl önce bugün Bayburt’umuzun vefakâr ve sabırlı insanları bağımsızlık mücadelesinde tüm zorluklara rağmen kahraman ordumuzla bir olup, umutlarını yitirmemiş, yaşlısıyla genciyle şehirlerine ve vatanlarına sahip çıkma adına mücadelelerini sürdürerek başarıya ulaşmışlardır. Bizlerin bu şanlı tarihimizden çıkaracağı ders, şartlar ve olursa olsun verilen bu destansı mücadeleleri unutmadan, ecdadımızın bizlere emaneti olan bu topraklara sahip çıkmaktır.

Bu vesileyle tüm hemşehrilerimizin 21 Şubat Kurtuluş gününü tebrik ediyor, başta bu kutlu mücadelenin isimsiz kahramanları olmak üzere bu aziz vatanımız için seve seve can veren tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum.”

Anahtar Kelimeler:
Bayburt Belediyesi
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.