BAYDER'de sosyal medyanın etkileri konuşuldu

Bayburt Tarih-Kültür ve Edebiyat Derneği tarafından düzenlenen BAYDER Kültür Sohbetleri’nde sosyal medyanın yeri ve önemi konuşuldu.

BAYDER'de sosyal medyanın etkileri konuşuldu

Bayburt Postası - Bayburt Üniversitesi Doktor Öğretim Üyesi Gökhan Kömür tarafından BAYDER Kültür Sohbetleri’nin bu haftaki programında sosyal medyanın  etkilerinden bahsedildi.

İletişimin, insanoğlunun en temel olgusu olduğunu belirten Kömür, teknolojinin gelişmesiyle birlikte mecmuaların, gazetelerin, radyonun, televizyonun zamanla insan hayatında yer aldığını, sonrasında ise ‘internet’ denen kavramın insan hayatına girdiğini söyledi.

X ve Y olarak tanımlanan kuşakların dijital göçmen olduğunu, Z olarak tanımlanan kuşağın ise dijital yerliler olduğuna değinen Doktor Öğretim Üyesi Gökhan Kömür, “X ve Y kuşağı, doğduğu zaman radyo ve televizyon haricinde hiçbir şey yoktu. Zamanla telefon çıktı, bilgisayar çıktı. X ve Y kuşağı bu durumu yaşayarak öğrendiği için dijital göçmen olarak adlandırılmaktadır. Z kuşağı ise doğduklarında internet vardı, tablet vardı, akıllı telefon vardı. Bu yüzden bu kuşak da dijital yerliler olarak adlandırılmaktadır” dedi.

Teknolojinin ve internetin yararları ve zararlarından da bahseden Kömür, “Yeni nesil çok şanslı; bilgiye çok rahat ulaşabiliyor. Çok şansız; insanı meşgul eden o kadar boş uyarıcılarla karşı karşıya kalıyor ki!” dedi.

İnsanların iletişim ve haberleşmesini kolaylaştıran sosyal platformların bedava kullanıldığı yönünde yanlış bir bilginin varlığından bahseden Gökhan Kömür, "Aksine bu şirketler bizim üzerimizden milyarlarca dolar kazanıyor, bedel olarak da dijital emeğimizi, dikkatimizi ve vaktimizi alıyorlar" diye konuştu.

Kapitalizmin yerini artık dikkat endüstrisinin aldığına da dikkat çeken Kömür, “Eskiden kapitalizm bizim kültürel değerlerimizi, örf, adet, gelenek-göreneklerimizi, paramızı elimizden alıyordu. Kapitalizm, artık doymuyor şimdi ise dikkatimizi de çalıyor” dedi.

Kömür, dijital ayak izleri olduğunu, sosyal medyada paylaşılan fotoğrafların, yorumların, beğenilerin, silinmiş olsa da ulaşılabilir olduğunu, paylaşım yaparken çok dikkatli olunması gerektiğini dile getirerek sunumunu tamamladı.

BAYDER Başkanı Fatih Dündar, Gökhan Kömür’e sunumları için teşekkür ederek günün anısına teşekkür belgesi takdim etti.

Her hafta Cuma günleri gerçekleştirilen Kültür Sohbetleri; şiir sunumları, İmdat Sancar, Uğur Dündar, Serdar Eslek, Hasan Kanat’ın sahne sunumları ve koro türküleriyle devam etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ali Tahsin 2 ay önce

Yeni nesil neden sansiz, cunku 22 senedir sacma sapan yonetiliyoruzda ondan.