Değerli dostlar merhaba..

Giderek artan hunharca katletmeler, parçalayarak öldürmeler, çocuklara karşı işlenen perversif ve sapkın cinsellikler, yatılı kuran kurslarındaki küçük erkek çocuklarına karşı korkutarak ve tehdit ederek yapılan cinsel tecavüzler, sokaktaki masum kedi ve köpeklere karşı insafsız ve canice işlenen öldürme olayları ve bunların dışında çalıp çırpma, haram yeme durumları bana bugünkü yazımda “VİCDAN” olgusunu ele alıp irdelememin gerekliliğini düşündürttü ve dolayısıyla bu yazımda vicdan olayını etraflıca sizlerle paylaşmak istedim.

VİCDAN

Ahlaki ve moral değerlerin oluşturduğu;düşüncelere,duygulara ve davranışlara şekil ve yön veren ruhsal mekanizmadır.

Moral değerler; iyi ve kötü arasında ki ahlaki farkındalığı ortaya koyan değerlerdir.

Empati,dürüstlük,erdemlilik,saygı adalet kişinin etik sınırlar içinde davranmasına zemin oluşturan moral değerlerdir.

Ahlak ve moral değerler;yaşamın ilk yıllarından itibaren, çocuğun doğup büyümeye başladığı ortamda;ana-babanın ya da ana baba görevini üstlenen;büyük anne, büyük baba,amca,teyze,hala,dayı gibi yakınlarının ,yada bunların dışında yetiştirme ve öksüzler yurtları görevlileri ve çalışanlarının,yani,çocuğun yetişmesinde emeği geçen ve önemli etkisi olan kişilerin; duygu, düşünce ve davranışlarının yani çocuğun ilk ruhsal yapısının hamurunu yoğuran ögelerin oluşturduğu kişilik yapısı,karakter olgusu,vicdan olayının gelişmesi ve şekillenmesinde önemli bir ortamdır.

 Çocuğun ilk yaşam yıllarında (6-7  yaş) ilk temeli atılan kişilik olgusunun ana mekanizmalarını yani alt benlik (id), benlik (ego) ve üst benlik (süper ego) oluşturur.
 İd; dürtüsel ve güdüsel yönümüzdür, doyumsuzdur ve hep arzu eder. Süper ego yani üst benlik ise, bu doyumsuz alt benliğin fren mekanizmasıdır. Yersiz istek ve arzuları; ayıp, günah, yasak gibi değerlerle sınırlandırıp, toplumun, çevrenin  ve daha önemlisi, benliğin (ego) kabul edeceği çizgiyi ve sınırı oluşturarak; hem insani, hem ahlaki, hem sosyal, hem etik ve hem de yasal biölçü ve düzen oluşturur ki işte biz buna vicdan diyoruz.

Bu vicdan ,çocukluk döneminde;defolu, çarpık ve yetersiz yani ahlâki ve moral değerlerden uzak bir şekilde oluşuyorsa ve giderek toplumda bu oluşum çoğalıyorsa yazımın başında saydığımız öldürmeler, katletmeler, hunharlıklar, tecavüzler artarak devam edecek demektir. Bu durumda empati ve diğerkâm yoksunluğu tavan yapacaktır.

Selam ve sevgilerimle hoşça ve sağlıkla kalın..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.