2. Maarif Kongresi kapsamında Bayburt'ta 'Spor Eğitimi Çalıştayı'

Türk Eğitim-Sen Bayburt Şubesi tarafından '2023'e Doğru Spor Eğitimi Çalıştayı' düzenlendi.

2. Maarif Kongresi kapsamında Bayburt'ta 'Spor Eğitimi Çalıştayı'

Bayburt Postası - Türk Eğitim-Sen, Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün 15 Temmuz 1921 tarihinde başlattığı 1. Maarif Kongresi'nin 100. yılında II. Maarif Kongresi düzenliyor. Bu kongre kapsamında Türk Eğitim-Sen Bayburt Şubesi tarafından spor eğitimi çalıştayı düzenlendi.  

Bayburt Öğretmenevi'nde gerçekleşen çalıştaya Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen, Bayburt Milli Eğitim Müdürü Cengiz Karakaşoğlu, Türk Eğitim-Sen Bayburt Şubesi Başkanı Ahmet Çalışkan, akademisyenler, öğretmenler, antrenörler ve sporcular katıldı.  

  

Sendika Başkanı Ahmet Çalışkan, Atatürk'ün ,"Bir millet savaş meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin kalıcı sonuçlar vermesi ancak irfan ordusu ile mümkündür" sözleri ile başladığı açılış konuşmasında, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk eğitimin önemini çok iyi biliyordu. Nitekim Kurtuluş Savaşı'nın devam ettiği bir dönemde I. Marif Kongresi'ni toplamıştır. 5 Temmuz 1921 tarihinde başlayan I. Marif Kongresi 1923 yılından sonra başlayacak olan toplumsal dönüşümün ve muasır medeniyetler yolunda atılacak adımın, eğitim alanında kozalağın örüldüğü bir toplantı olarak Türk tarihinde önemli bir yer tutar. Bu kongre istişarenin de vücut bulmuş halidir. Türk Eğitim-Sen olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı olan 2023'e bir hazırlık, bir yol haritası belirlemek amacıyla 13-18 Temmuz tarihinde Ankara'da aynı ruh, aynı heyecanla II. Marif Kongresi'ni düzenleyeceğiz. Kongre kapsamında ilimizde Spor Eğitim Çalıştayı düzenliyoruz. Hem ülkemiz, hem ilimiz düzeyinde sporu, sporun sorunlarını konuşup, çözüm önerileri getirmeyi hedefliyoruz. Çalıştayımızın ülkemize, şehrimize  hayırlı olmasını diliyorum" dedi. 

Milli Eğitim Müdürü Cengiz Karakaşoğlu ise, sporun önemine değindiği konuşmasında, Milli Eğitim Bakanlığı'nın spor eğitimine verdiği önem hakkında bilgi verdi. Çocuklara günlük eğiim sürecinin ardından sportif faaliyet yapabilecekleri bir zaman kalmadığını söyleyen Karakaşoğlu, Bakanlığın, Cumhuriyetin 100. yılı hedeflerinden birinin de spor eğitimi açısından bu eksiklikleri gidermek olduğunu kaydetti. 

Sporun eğitimdeki önemine değinen Karakaşoğlu, "Spor çocuklarımızı sadece fiziken disipline etmiyor. Vücudunu disipline ediyor, kaslarını disipline ediyor, onu ruhen de disipline ediyor. Biz Mustafa Kemal Atatürk'ün, 'Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim' sözünün şiarıyla hareket ederek, gençlerimizi bu düzen içerisinde yetiştirme çabasında olmalıyız" dedi.   

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen de, spor eğitimini beden eğitimi algısının ötesinde olduğunu belirterek, "Zira bu sadece bir bedensel eğitim değil, spor aslında eğitimin hemen hemen tüm alanlarına karşılık gelen bir eylemdir. Zihinsel gelişim açısından da, çocuklarımızın ruhsal, psikolojik gelişimleri açısından da, sosyalleşmeleri açısından da spor eğitimi en temel enstrümanlardan bir tanesidir" dedi. 

Spor eğitimindeki eksiklerin II. Maarif Kongresi'nde dile gelmesinin çok önemli olduğunu belirten Prof. Türkmen, pandemi döneminin ardından ivedilikle spor eğitimine yönelik adımların atılması ve sorunların çok yönlü olarak ele alınması gerektiğinin altını çizdi. 

Bayburt Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu'nun bölümünün Spor Bilimleri Fakültesi'nde dönüşümünü beklediklerini söyleyen ve Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu'nun bünyesindeki üç bölüme bir ek bölüm daha açacaklarını söyleyen Prof. Türkmen, Beden Eğitimi Öğretmenliği, Antrenörlük, Spor Yöneticiliği bölümlerinin yanında Rekreasyon Bölümünün de önümüzdeki yıl faaliyete geçeceğini bildirdi. Türkmen, Rekreasyon bölümünün şehre daha fazla katkı sağlayabileceğini kaydetti. 

Prof. Türkmen'in konuşmasının ardından çalıştayda gruplar oluşturularak, Bayburt'ta spor eğitiminde görülen aksaklıklar değerlendirilmeye başlandı.

Not: Çalıştayın sonuç bildirgesi bu adreste olacak.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mümin 3 yıl önce

Kadınlara spor haram mıymış Bayburt’ta? İlaç için salonda bir kadın yok!

Avatar
veli 3 yıl önce

spor çalıştayında spor il müdürü neden yok