Şehit Nusret Bey anıldı

Bayburt’u Tanıtma ve Yaşatma Derneği, Bayburt Kaymakamı Şehit Nusret Bey’i kendi ismini taşıyan parkta bir programla andı.

Şehit Nusret Bey anıldı

Şehit Nusret Bey, 89 yıl geçse de unutulmadıBayburt Postası - Bayburt’u Tanıtma ve Yaşatma Derneği, Bayburt Kaymakamı Şehit Nusret Bey’i kendi ismini taşıyan parkta bir programla andı. Hayatından kesitlerin, eşine ve yakınlarına yazmış olduğu mektupların okunduğu programda açılış konuşmasını Dernek Başkanı İbrahim Silo yaptı. İbrahim Silo, Şehit Nusret Bey’in şehit edilişinin 89. yıldönümü olması nedeniyle bu programı düzenlediklerini söyledi. Bayburt Kaymakamı Şehit Nusret Bey, 5 Ağustos 1920 günü asılarak şehit edilmişti. Anma programının ilk konuşmasını Bayburt’u Tanıtma ve Yaşatma Derneği Başkanı İbrahim Silo yaptı. Silo, şunları söyledi: 

İbrahim Silo

 

“Bayburt’ta Kaymakamlık yaptığı yıllarda Bayburt’un geleceğine yatırım yapmayı kendisi için büyük bir görev bilerek, o dönemlerde Demiryolunun Bayburt’tan geçmesi için Erzurum Valiliği kanalıyla saraya dilekçe vermiş, hatta bu dilekçe kabul görmüş ancak savaş sonrası yeniden inşa edilen ülkede bu sözler kesintiye uğramıştı. 1914 yılında Kaymakamlık yaptığı Bayburt’ta orduya büyük yararı dokunan, daha sonra Mutasarrıf paşa olduğu Urfa’da ise işgal kuvvetlerine iyi gözle bakmadığı ve Milis Kuvvetlerini kurmak için girişimde bulunduğu için, İngilizlerle Rum Patrikhanesi’nin ortak çalışması sonucu İstanbul’a çağrılıp, çeşitli iftiralarla yargılanmıştır. Yargılama sonunda idam kararı alınmış, 5 Ağustos 1920’de ise İstanbul’da infaz edilmiştir.

Şehit Nusret BeyBugün burada kendi ismini taşıyan parkta, idam edilişinin 89. yılında kendisini minnet duygusu ve dualarla yad ediyoruz. Dernek olarak tarihte örnek olmuş şahsiyetlere önem vererek aynı zamanda gelecek nesle de bu şahsiyetleri doğru bir şekilde tanıtmayı hedefliyoruz. Yakın bir zamanda derneğimiz tiyatro ekibi tarafından Şehit Nusret Bey’in hayatı sahneye konulacaktır.”

Abdulkadir Doğan - Visali Program, Adem Kayalı’nın Şehit Nusret Beyin idam edilmeden önce eşine yazdığı “Hayriye” adlı şiir ve Zeki Gülmez’in “Kardeşim” adlı şiirini seslendirmesiyle devam etti. İstanbul’da yaşayan Bayburtlu şair Abdulkadir Doğan (Visali)  ise bu anma programına özel olarak yazdığı “Mehmet Nusret Bey” şiirini okudu.

Şehit Nusret Parkı’ndaki düzenlenen anma programına ayrıca Yazar İhsan Özkul, Şair Mahmut Kırtan, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ednan Çalışkan, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Altan Kalkın ve duyarlı Bayburtlular katıldı.

 

ALPER YAZOĞLU YAZDI: BAYBURT KAYMAKAMI NUSRET BEY

DOSYA: ŞEHİT NUSRET'İ SADECE ANMAK YETERLİ Mİ?


EDİTÖR: Bu akşam, Şehit Nusret Bey’in ruhuna Yakutiye (Yeni) Caminde Bayburt’u Tanıtma ve Yaşatma Derneği tarafından Kuran-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif okutulacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.