''Fırat diye doğdu, Çoruh gibi yaşadı''

Bayburt Postası - İlk kez 2009 yılında düzenlenen ve bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen BEKDER Onur Ödülleri’nde yine unutulmaz anlar yaşandı. Bayburt Bilim Eğitim ve Kültür Derneği (BEKDER) tarafından düzenlenen ve daha önceki yıllarda dev isimlerin boy gösterdiği özel organizasyona, bu yıl damga vuran isim, şüphesiz müzisyen ve yazar Fırat Kızıltuğ oldu.

''Fırat diye doğdu, Çoruh gibi yaşadı''

3. BEKDER Onur Ödülleri gecesinde kendisi için hazırlanan kısa belgeselin sonunda “Fırat diye doğdu, Çoruh gibi yaşadı” sözleriyle anlatılan Kızıltuğ, ödül töreninde de sözleri, diyalogları ve enstrümanıyla adeta Çoruh gibi aktı…Bayburt Postası - İlk kez 2009 yılında düzenlenen ve bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen BEKDER Onur Ödülleri’nde yine unutulmaz anlar yaşandı. Bayburt Bilim Eğitim ve Kültür Derneği (BEKDER) tarafından düzenlenen ve daha önceki yıllarda dev isimlerin boy gösterdiği özel organizasyona, bu yıl damga vuran isim, şüphesiz müzisyen ve yazar Fırat Kızıltuğ oldu.

Ünlü müzisyen ve yazar Fırat Kızıltuğ, yıllar sonra geldiği Bayburt’ta doyumsuz bir gece yaşattı.

BEKDER Onur Ödülü’ne layık görülen ve ödülünü Garnizon Komutanı Kur. Albay Zeki Karataş’ın elinden alan Kızıltuğ, gecede bir sürpriz yaparak hayatında ilk kez doğduğu topraklarda sahne alırken, Şair Zihni Kültür Merkezi de en güzel günlerinden birini yaşadı.

 

Kızıltuğ ödülünü aldıktan sonra duygularını paylaşırken “Bayburt’a 50 yıl sonra ilk kez 1998 yılında geldim. Bir gün Çarşı köprüsüne gittim, Çoruh’u seyrettim. Kuzey Afrika’da, Avrupa’da en az yirmiye yakın nehir gördüm ama hiç biri Çoruh gibi değildi. Zaten Bayburt Kalesi’nin bir benzeri yok ve Bayburtlu’nun da bir benzeri yok.  Doğduğum yerde bu ödüle layık görüldüğüm için dernek mensuplarına ve tüm hemşehrilerime çok teşekkür ediyorum” dedi. 

Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, gecede sahne alan ve Bayburtlu hemşehrilerine özel bir akşam yaşatan Kızıltuğ’dan övgüyle bahsetti.

Bayburt’tan yetişen insanların ortak bir vatan sevgisine, bayrak sevgisine ve yerel kültür sevgisine sahip olduğunu söyleyen Başkan Polat, Kızıltuğ’un Bayburt Postası’nda kaleme aldığı son yazısıyla bunun örneğini verdiğini ifade etti. Başkan Polat, ”Şimdi hepimiz İstanbul Türkçesi kullanmaya gayret ediyoruz. Bazen yerel şiveyi bile unutabiliyoruz. Hocamın yazısını okurken yazının arasında yerel ifadelerle ortaya koyduğu dört mısralık bir şiir yer alıyor. Ben köylüyüm. 30 sene önce çıkmışım köyümden. Yerel ifadeleri kullanmadığımız için unutuyoruz. Hocamız öyle bir güzel ifade etmiş ki gerçekten o formatı değiştirip yazılanları anlamak için üç defa okumak zorunda kaldım. Kaleminize ve yüreğinize sağlık diyorum” dedi. 

Doğduğu topraklarda ilk kez sahneye çıktı…

Bayburt Postası’ndaki köşesinden güçlü kalemiyle oluşturduğu edebi eserlerini okurlarıyla buluşturan Kızıltuğ, bu kez musiki alanında ilk kez Bayburtlular’ın karşısına çıktı.

Gecede sahne alan Kızıltuğ, kendi bestesi olan “Zindan’dan Mehmet’e Mektup” ve Nevres Paşa tarafından bestelenen Bayburtlu Zihni’nin “Vardım ki yurdumdan ayağ göçürmüş” adlı eserlerini de seslendirdi.

İzleyiciler tarafından uzun süre ayakta alkışlanan Kızıltuğ, sahnedeki performansıyla Şair Zihni Kültür Merkezi’nde iz bırakan bir isim oldu.

Gecede kendisi için hazırlanan kısa belgeselin sonunda “O bu toprakların kulağına üflediği müzikle hayat verdi. O bir hayatı aldı, çoğalttı, büyüttü ve bize sundu… O bu kenti yalın sevdi, kayıtsız sevdi, katıksız sevdi… Gördüğü her nehre Çoruh diye koştu. O su gibiydi… Fırat diye doğdu, Çoruh gibi yaşadı” sözleriyle anlatılan Kızıltuğ, ödül töreninde de sözleri, diyalogları ve enstrümanıyla adeta Çoruh gibi aktı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.