Erzurum ‘kış’tan sonra kuş turizmine de talip

Atatürk Üniversite'nin yaptığı araştırma, Erzurum'un 170 kuş türüne sahip olduğunu ortaya çıkardı. Araştırma, sahip olduğu kuş türü bakımından Erzurum'un 'Doğu'nun Manyas'ı' haline gelebileceğine işaret ediyor. Yrd. Doç. Dr. Cemal Sevindi tarafından yürütülen çalışmanın verileri GPS konum bilgileriyle haritalara aktarılarak, bir kuş dağılım haritası oluşturuldu. Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemal Sevindi tarafından yürütülen 'Erzurum Ovası'nın Kuş Turizm Potansiyeli' projesi, Erzurum'un kış turizminden sonra kuş turizminde de iddialı olabileceğini ortaya çıkardı. Sevindi, köknar kargası, çeltikçi, turna, kızıl şahin, kızıl akbaba, Van gölü martısı, karabatak, sütlabi, an şahini ve saz delicesi gibi ender kuşların uğrak yeri konumundaki bölgenin 170 kuş türüyle Türkiye'nin ikinci Manyas'ı olabileceğini vurgulayarak, Erzurum Ovası'nda kuşlar için sürekli bir göl oluşturulması gerektiğini belirtti.

Erzurum ‘kış’tan sonra kuş turizmine de talip

Atatürk Üniversite'nin yaptığı araştırma, Erzurum'un 170 kuş türüne sahip olduğunu ortaya çıkardı. Araştırma, sahip olduğu kuş türü bakımından Erzurum'un 'Doğu'nun Manyas'ı' haline gelebileceğine işaret ediyor. Yrd. Doç. Dr. Cemal Sevindi tarafından yürütülen çalışmanın verileri GPS konum bilgileriyle haritalara aktarılarak, bir kuş dağılım haritası oluşturuldu.

Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemal Sevindi tarafından yürütülen 'Erzurum Ovası'nın Kuş Turizm Potansiyeli' projesi, Erzurum'un kış turizminden sonra kuş turizminde de iddialı olabileceğini ortaya çıkardı. Sevindi, köknar kargası, çeltikçi, turna, kızıl şahin, kızıl akbaba, Van gölü martısı, karabatak, sütlabi, an şahini ve saz delicesi gibi ender kuşların uğrak yeri konumundaki bölgenin 170 kuş türüyle Türkiye'nin ikinci Manyas'ı olabileceğini vurgulayarak, Erzurum Ovası'nda kuşlar için sürekli bir göl oluşturulması gerektiğini belirtti.

Yanıbaşımızda kuş cennetiSevindi, 2005'te başlayan araştırmada, tarihi kaynaklarda bir kuş cenneti olduğu anlatılan Erzurum Ovası'nın, bu özelliğini devam ettirip ettirmediğini incelediklerini belirterek, "800 kilometrekare büyüklüğündeki ova, 360 günlük arazi çalışması ile düzenli olarak izlendi. Sahada belirlenen tüm kuşlar, GPS konum bilgileriyle haritalara aktarılarak bir kuş dağılım haritası oluşturuldu. Ovada ilk kez 1854'te bir İngiliz gözlemcisi tarafından belirlenen 171 türün, Ak Pelikan dışındaki 170'i bulunmuştur" dedi.

Sevindi, 149 kuş türüne ev sahipliği yapan Atatürk Üniversitesi yerleşkesi içinde küçük bir göl alanı oluşturmak için ön etüt çalışması yaptıklarını belirterek, "Gerçekleşmesi durumunda sadece turistlerin değil, bilim adamları ve doğa eğitimleri için de son derece önemli bir örnek olacaktır" diye konuştu.

Erzurum Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk de kentin göç yolları üzerinde olduğu için kuş cenneti özelliğini eskiden beri koruduğunu vurgulayarak, "Bölgemizde kuş turizmini hareketlendirip, hayata geçirmek için kapsamlı bir çalışma sürdürüyoruz. Bölgede 81 yerli, 51'i göçmen toplam 188 kuş türünden 136'sı Çoruh Vadisinde üremesini gerçekleştiriyor. Erzurum Ovası'ndaki sazlık yerlerde doğal yapıyı korumak için çalışıyoruz. Kentte turizm sektörü geliştikçe, kuş turizmi de bir çeşitlilik olarak adından sıkça söz ettirecek" diye konuştu.

Vali Bulut: Ovayı turizme kazandıracağız

Erzurum Valisi Sami Bulut, kuş turizminin Erzurum'un önemli potansiyellerinden biri olduğunu söylüyor. "Doğa turizminin bütünleyicisi olan kuş cenneti Erzurum Ovası'nın ikinci bir Manyas olmaması için sebep yok" diyen Vali Bulut sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünyada kuşların 3 göç yolundan birisi de Erzurum'dan geçiyor. Göçten dolayı kent 200'e yakın kuş türü ile zenginlik yaşıyor. Erzurum kuş türü zengini de. Kış turizmine alternatif değil de çeşitlilik olarak öngördüğümüz Erzurum Ovası'nı koruyarak turizme katkı sağlayacağız. Özellikle bahar aylarında tüm kuş türlerini gördüğümüz ovada, ayrı bir güzellikle karşı karşıyayız. Doğa sevgisinin de aşılanacağı bu bölge, doğayla iç içe olan insanların uğrak yeri. Burayı profesyonel anlamda turizme kazandırmak için gerekli çalışmaları başlattık. Önemli bir potansiyel olarak görüyoruz."

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.