Üzengili’den Uzungöl’e geçiş yok mu?

Üzengili…  Bayburt, Rize il sınırında yer alan, Bayburt’a 35 kilometre mesafede, Soğanlı dağı eteklerinde bulunan şirin bir köyümüz… Ve Üzengili köyü yaylaları… Ünü her geçen gün biraz daha büyüyen Üzengili köyü yaylaları için, Bayburt turizminin gelecekte önemli cazibe merkezlerden biri olacağı iddia ediliyor. Bu nedenle Bayburt İl Özel İdaresi bu bölge ile özel olarak ilgileniyor. Köyü göller bölgesine bağlayan yolda çalışmalar yapılıyor. İl Genel Meclisi Başkanı Raci Bayrak ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ziyaeddin Babacan geçtiğimiz günlerde, çalışmaları ve yolun durumunu incelemek üzere bu bölgedeydi.

Üzengili’den Uzungöl’e geçiş yok mu?

Raci Bayrak ve Ziyaeddin Babacan Üzengili…  Bayburt, Rize il sınırında yer alan, Bayburt’a 35 kilometre mesafede, Soğanlı dağı eteklerinde bulunan şirin bir köyümüz… Ve Üzengili köyü yaylaları… Ünü her geçen gün biraz daha büyüyen Üzengili köyü yaylaları için, Bayburt turizminin gelecekte önemli cazibe merkezlerden biri olacağı iddia ediliyor. Bu nedenle Bayburt İl Özel İdaresi bu bölge ile özel olarak ilgileniyor. Köyü göller bölgesine bağlayan yolda çalışmalar yapılıyor. İl Genel Meclisi Başkanı Raci Bayrak ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ziyaeddin Babacan geçtiğimiz günlerde, çalışmaları ve yolun durumunu incelemek üzere bu bölgedeydi.

 

Üzengili Köyü ve çevre köylerin muhtarlarının rehberliğinde yolda inceleme yapan Bayrak ve Babacan’ı, 3050 rakımlı zirvede, Karadeniz tarafına dönüşte bir sürpriz karşıladı.

Yaylada sürpriz zamanı... Yazın ortası ve yolu tamamen kapatmış koca bir kar kütlesi...Sürpriz, yolu tamamen kapatan büyük bir kar kütlesiydi.

Bölgenin en önemli elemanı olan sis, fotoğraf çekmeyi engellemese, o andan geriye bir çok fotoğraf hatıra kalacak ama ancak bir iki taneye izin çıkıyor.

O kareleri de, zirveye çıkanlar arasında yer alan, Haber 69 muhabiri Bahattin Odabaşı çekebiliyor. O noktadan fotoğrafı çekilemeyen, çekilemediği içinde üzüntü veren bir diğer detayda, göller bölgesinin kuş bakışı görüntüsü!

***

Yaylaların Bayburt’a ulaşımında sorun olmasa, burada yaşayan insanlar alışveriş için kendilerine daha uzak olan sahil şeridinden daha ziyade Bayburt’u tercih edecek. Böylelikle gidiş gelişler sıklaşacak ve Bayburt, yayla turizminden fayda sağlayacak. Ancak tüm bunlar için şimdilik yollar engel oluşturuyor.

(Önemli bir not: Yaylalarda ki öbek öbek oluşmuş kalabalık yaşam görüntülerinin tamamında bizim yakın köylerimizi ikiye, üçe, hatta dörde katlayacak nüfuslar yaşıyor. Uzungöl’e gelen yabancı turistlerde cabası! Bayburt-Araklı yolu çalışmaları Bayburt sınırına dayanmış durumda. Bayburt-İspir yolu yapımı da devam ediyor!)

***

Üzengili köyü yol çalışmalarını yerinde inceleyen ve Soğanlı Yaylalarını uçtan uca dolaşan İl Genel Meclis Başkanı Raci Bayrak, bölgede ki çalışmalar ile ilgili bilgiler verdi. Bayrak, yolun Uzungöl’e kadar açılması halinde, batı bölgesindeki turist ve yayla hareketliliğinden Bayburt’unda pay alabileceğini söyledi.

Bayrak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bayburt’u Uzungöl’e bağlayacak yolu inceledik. Temmuzun sonu olmasına rağmen, büyük bir kar kütlesi ile karşılaştık. Bu yolu bir şekilde Uzungöl’e kadar açmanın çabası içerisindeyiz. Ama şartlar çok zor olsa da elimizden gelen gayreti göstererek bu yolu açacağız. Bu yolu Uzungöl’e kadar açtığımızda ve işlevselliğini sağladığımızda, ikinci bir çalışma olarak bu bölgeyi dolaşmaya gelen turisti Bayburt’a çekmenin çabası içerisinde olacağız.”

Zirveden Üzengili köyünün kuşbakışı görünüşü...Bölgede daha önce 3 defa incelemelerde bulunan ve bölge hakkında deneyimli olan Bayburt İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ziyaeddin Babacan ise yolda yapılacak çalışmalar için Rize ve Trabzon İl Özel İdarelerinden her türlü destek sözünü aldıklarını, yol çalışması için 3 ilin Özel İdaresi olarak çalışacaklarını söyledi. Babacan, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Bu yol, Trabzon ile Bayburt arasındaki bağlantıyı turizm açısından sağlayabilecek en önemli yollardan bir tanesidir. Bayburt İl Özel İdaresi olarak bu yolla ilgili olarak her türlü çalışmayı yapmaya hazırız. Gerek Trabzon ve gerekse Rize İl Özel İdareleri bize her türlü desteği vermişlerdir. Bu yolu özellikle yaz sezonunda açık halde tutabilmek için üç ilin Özel İdareleri olarak her türlü çalışmayı ortaya koyduk. Bundan sonrada aynı çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”


Yol dönüşü, yaylada mantar toplama zamanı...Yolun her türlü sorununun aşılmasını dört gözle bekleyen isim ise Üzengili Köyü Muhtarı İhsan Aktürk.

Aktürk, yol ve önemi hakkında şunları söyledi:

“Şu an Üzengili köyü çevresinde fazla yayla turizmi olmamakla birlikte yabancı turistlerin çok ziyaret ettiği bir bölge olarak Bayburt turizminde önemli bir yer tutmaktadır. Görsel güzelliğin hiç eksilmediği, karın hiç noksan olmadığı bu yaylalar Türk turizmine kazandırılmalıdır. Bunu yapabilmek içinde Bayburt - Uzungöl yolunun en uygun hale getirilmesi, zirvenin hemen altında bulunan göller bölgesine ve Uzungöl’e ulaştırılması  gereklidir.”

Bayburt İl Özel İdaresi tarafından başlatılan çalışmaların bölge ve Bayburt için olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyor, Üzengili ve Uzungöl arasındaki yolun önümüzdeki yaz tamamen açık ve sorunsuz olduğunu duyurmak için sabırsızlanıyoruz.

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.