CNBC-e Business`e göre Bayburtlu hem işinde, hem sporunda

CNBC-e Business dergisi, 81 ilin ‘yaşanabilirlik karnesini` çıkardı. Araştırma sonucunda en yüksek notu alan başkent Ankara listede 1. sırada yer alırken, Bayburt 2009 yılına göre altı basamak gerileyerek listenin 37’inci sırasında yer aldı. Ekonomide listenin 35'inci sırasında bulunan Bayburt, kültür sanat hayatında 39'uncu, eğitimde 26`ncı, kent hayatında 47’nci oldu. 2009 yılında güvenlikte 7'nci sırada iken 2010'da listenin 11'nci sırasına gerileyen Bayburt, sağlık sıralamasında ise 49’uncu sırada yerini aldı.

CNBC-e Business`e göre Bayburtlu hem işinde, hem sporunda

CNBC-e Business dergisine göre; işsizlik oranının en düşük ve spor altyapısının ise en gelişmiş olduğu il, Bayburt...CNBC-e Business dergisi, 81 ilin ‘yaşanabilirlik karnesini` çıkardı. Araştırma sonucunda en yüksek notu alan başkent Ankara listede 1. sırada yer alırken, Bayburt 2009 yılına göre altı basamak gerileyerek listenin 37’inci sırasında yer aldı. Ekonomide listenin 35'inci sırasında bulunan Bayburt, kültür sanat hayatında 39'uncu, eğitimde 26`ncı, kent hayatında 47’nci oldu. 2009 yılında güvenlikte 7'nci sırada iken 2010'da listenin 11'nci sırasına gerileyen Bayburt, sağlık sıralamasında ise 49’uncu sırada yerini aldı.

Aylık iş ve ekonomi dergisi CNBC-e Business Eylül sayısında, 81 ilin yaşanabilirlik karnelerini hazırladı.

Altı ana başlık altında toplanan ve 37 alt başlığa göre yapılan değerlendirmeler sonucunda 81 ilin yaşanabilirlik 2010 notları ortaya çıkarıldı. Araştırma kriterleri arasında tüm illere ait suç oranı, deprem riski, sanata ve spora olan ilgi, hava kirliliğinde, trafikte ne durumda olunduğu ve kişi başına düşen doktor sayısı bilgilerini de veren CNBC-e Business dergisi, Bayburt’un da yaşabilirlik karnesini çıkardı.

İşte Bayburt’un yaşam kalitesi 

Bayburt, işsizlik oranının en düşük, spor altyapısının ise en gelişmiş olduğu il. Yani Bayburtlu hem işinde hem sporunda... Lisanslı sporcu sayısının nüfusa oranında üçüncü sırada yer alıyor.  Ama ne bir tiyatro ne de bir sinema salonu var. CNBC-e Business dergisine göre 12 başlıkta işte Bayburt’un yaşam kalitesi:

Güvenlik: Güvenlikte listenin 11`inci sırasında bulunan Bayburt geçtiğimiz yıla göre 4 basamak geriledi. Güvenlik başlığı altında üç alt parametreye ilişkin istatistikler kullanıldı. Bunlardan ilk ikisi suçlarla ilgili diğeri Deprem Araştırma Daire Başkanlığı'nca yayımlanan deprem riski ile ilgili... Suç puanının ortalama ağırlığı yüzde 60; deprem riskininki ise yüzde 40 olarak belirlenerek elde edilen güvenlik puanına göre Bayburt, 2009 sonuçlarında 7. sırada iken, 2010’da ise 11’inci sırada yer aldı.

Zenginlik: Kişi başına 2 bin 124 TL ile Türkiye’deki toplam mevduatın on binde 3’ü Bayburt’ta. 13 yetişkinden birinin otomobili, 7 kişiden birinin evi var. Bayburtlu yılda 322 TL vergi ödüyor, evinde 432 kilowatt saat elektrik tüketiyor.

İş ve yatırım: İşsizlik oranı 4.7, istihdam oranı 54.8. Kişi başına düşen kamu yatırımı ise 323 TL.

Alışveriş: AVM yok.

Konaklama: 5 yıldızlı otel bulunmuyor.

Eğitim düzeyi: Eğitim alt yapısı gayet iyi... Okur-yazar oranı yüzde 88.7 olan Bayburt’ta 14 yetişkinden biri üniversite mezunu.

Sanat: Sinema salonu ve tiyatro yok. Tiyatro turneleri 2 bin 100 izleyiciyle buluştu.

Sağlık: 792 kişiye bir doktorun düştüğü Bayburt'ta, 496 kişiye ise bir hastane yatağı düşüyor.

Öğretim: Derslik sayısında okul öncesi eğitimde üçüncü, ilköğretimde ikinci sırada yer alan Bayburt'ta; 18 anaokulu, 16 ilköğretim ve 23 ortaöğretim öğrencisine birer öğretmen düşüyor.

Hava: Şehrin yüzde 4’ü orman alanı ve hava kalitesi oldukça iyi.

Suç: 2010’da işlenen asayiş suçu sayısı 897.

Trafik: 2010’da her 41 araçtan biri kaza yaptı.

Hangi şehir kaçıncı sırada?

1.   Ankara
2.   Antalya
3.   Eskişehir
4.   Trabzon
-
37. Bayburt
-
39. Gümüşhane
-
41. Erzurum
-
43. Erzincan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.