'41 Adım'a ‘en doğalından’ sürpriz kapanış

İş Sanat Kibele Galerisi’ndeki ’41 Adım’ başlıklı serginin kapanışını Baksılı kadınlar yaptı.

'41 Adım'a ‘en doğalından’ sürpriz kapanış

Bayburt Postası - İş Sanat Kibele Galerisi’ndeki ’41 Adım’ başlıklı serginin kapanışını Baksılı kadınlar yaptı. Açıldığı ilk günden itibaren sanat dünyasının ilgisini çeken sergi, kapanışta ise konuklarıyla dikkat çekti. Sergide batı sanatı eserleriyle birlikte yerel kültüre ait birikimlerini de sergileyen Prof. Koçan, son gün bir sürpriz yaptı.

Baksı’da yaşayan kadınları sergiye davet eden Prof. Hüsamettin Koçan, kapanışı onlarla gerçekleştirdi. Koçan’ın davetini geri çevirmeyen Baksılı kadınlar da, sergiye yerel kıyafetleriyle katıldı.

Resimden heykele uzanan renkli bir geçmişi içeren ve çağdaş batı sanatından yerele kadar kültür birikimlerinin de anlatıldığı serginin son günündeki sürprizi, “Benim Baksı’da yapmak istediğim şey, günümüz sanatıyla oradaki hayatı birleştirmek. Hareket noktalarımdan biri oradaki hayatın bizatihi kendisi. Baksı’ya ziyarete gidiyoruz onlar bizi ağırlıyor. Bu sefer biz onları ağırlayalım istedim. Biz hep sergi açılışlarını kentlilere yapıyoruz, kapanışı da köylülerimle yapayım istedim” sözleriyle ifade eden Koçan, Baksılı kadınların sergiye özellikle yerel kıyafetleriyle katılmalarını ise şöyle anlattı:

“En son Baksı’ya gittiğimde kadınların eşleri, ‘hocam bizimkiler İstanbul’a gelecekleri için manto falan satın almaya kalkıyorlar’ dedi. Ben de ‘Ne gerek var yerel kıyafetleriyle gelsinler’ demiştim. Sonra havaalanında karşılamaya gittik; bir baktık hepsi manto giymiş. ‘Hani yerel kıyafetleriniz’ dedik. ‘Onlar çantamızda’ dediler. John Berger’in hikâyesini hatırladım. Berger, Fransa’da bir köyde yaşıyor. Köylüler Berger ile fotoğraf çektirmek istiyorlar. O da tamam diyor. Ertesi gün bütün köylüler normal kıyafetlerinden farklı kıyafetlerle geliyor. Berger nedenini sorduğunda da ‘Biz öyle yaşarız ama böyle fotoğraf çektiririz’ diyorlar. Bizde de aynı durum yaşandı. Evimizde yemek yediler, arkasından bavullarından ehramlarını çıkardılar. Tekrar köye döndüler bizim evde. Öyle gidildi sergiye”

Ulusal basının da ilgisini çeken Baksılı konuklarına, farklı tasvirlerin ve yapıtların yer aldığı “41 Adım” başlıklı serginin her bir serisini gezdirdikten sonra kapanışı da onlarla birlikte gerçekleştiren Prof. Koçan, daha önce de, ehram kumaşından özel olarak hazırlanan ve ünlü modacı Özlem Süer tarafından tasarlanan ceketiyle de dikkat çekmişti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anahtar Kelimeler:
Hüsamettin Koçan41 Adım
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.