Köyden kente değil doğrudan kent dışına!

Bayburt, köyden kente değil doğrudan kent dışına göçün en çarpıcı örneği olarak dikkat çekiyor. Endüstriyel gelişme sonucu kentlerde ortaya çıkan işgücü ihtiyacı, köyden kente göçü zorunlu kılsa da, Bayburt için nedeni çok başka!

Köyden kente değil doğrudan kent dışına!
Bayburt Postası - Bayburt, köyden kente değil doğrudan kent dışına göçün en çarpıcı örneği olarak dikkat çekiyor. Dünyada endüstrinin gelişmesine paralel olarak ortaya çıkan kentleşme, ekonomik olduğu kadar sosyal yapıyı da etkiliyor.  Endüstriyel gelişme sonucu kentlerde ortaya çıkan işgücü ihtiyacı, köyden kente göçü zorunlu kılsa da, Bayburt için nedeni çok başka!

Daha çok sanayileşme ile kurulan fabrikalardaki işgücü ihtiyacını karşılamak için meydana gelen göç hareketleri, Bayburt’ta daha başka nedenlerden dolayı bir sosyal yaraya dönüştü. TÜİK’in nüfus hareketlerini ortaya koyan verilerine göre modernleşme sürecinin sonucu olarak meydana gelen ve her geçen yıl artan ülke genelindeki köyden kente göç, Türkiye’nin en küçük ilinde her geçen gün amacının dışına çıkıyor.

TÜİK’in her yıl güncellenen verilerine göre Bayburt’ta köy nüfusunun azalıp, merkez nüfusunun artmasındaki gerçek nedenin ülke genelinin aksine modernleşmeden kaynaklanan bir iç göç olmadığı, kentin her yıl azalan toplam nüfusu ile ilgili rakamlara bakınca net bir şekilde görülüyor. Merkez nüfusun artmasına rağmen köy ve beldelerdeki nüfusla birlikte toplam nüfusunun da azalması, Bayburt'taki göç hareketinin sadece kent içine değil doğrudan kent dışına yöneldiği anlamına da geliyor.

2013 yılı verilerine göre 18 ilin nüfus kaybı yaşadığı belirlenirken, bu illerden biri Bayburt olmuştu. TÜİK’in göç ve işsizlik ile ilgili açıkladığı bir başka araştırmasına ilişkin verilerde de illere göre işsizlik ve istihdamı etkileyen en önemli faktörün göç olduğu belirtilmişti. Göç veren ilin işsizliği, göç alan ilin ise istihdamının düşük olduğunu rakamlarla ortaya koyan TÜİK’in daha önce açıkladığı verilerde, Bayburt, sürekli ve en çok göç veren illerden biri olduğu için aynı zamanda işsizlik oranı en düşük il olarak da ortaya çıkmıştı.

Bayburt’un köylerindeki nüfus hareketleri

Bayburt’un belde ve köyleri göç vermeye devam ediyor. TÜİK’in Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) 2013 Nüfus Sayımı Sonuçları’na göre, 2 belde ve 169 köyünde ikamet eden nüfusta son 7 yılda yüzde 11.2 oranında azalma yaşanırken, her yıl aynı oranda göçün yaşandığı belde ve köylerin nüfusu son 1 yılda ise yüzde 1.3 oranında daha eridi.

Adrese dayalı nüfus sayımının ilk kez yapıldığı 2007 yılından itibaren merkez nüfusu sürekli artan Bayburt’un aynı süreçte belde ve köyleri istikrarlı bir şekilde göç verdi. 2007 yılında 39 bin 136 kişinin ikamet ettiği belde ve köylerin nüfusundan aradan geçen 7 yılda 4 bin 352 kişi daha eksildi. Verilere göre 2007'de 39 bin 136 kişinin ikamet ettiği belde ve köylerdeki nüfus, 2008'de 38 bin 763'e, 2009'da 37 bin 769'a, 2010'da 36 bin 875'e, 2011'de 36 bin 370'e, 2012'de 35 bin 233'e ve 2013'te ise 34 bin 784'e kadar düştü.

Konursu 1 yılda yüzde 35 küçüldü


2 beldeden 1’inde, 169 köyün ise 83’ünde nüfus bir önceki yıla göre azaldı. Nüfusu son bir yılda en fazla azalan köy Konursu, en çok artış gösteren Kavlatan oldu. 2012’de 68 kişinin ikamet ettiği Kavlatan’ın nüfusu son yapılan sayıma göre 271’e yükseldi. 

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve yasalaşan yeni belediyeler kanunu ile Bayburt’ta köye dönüşen beldelerden biri olan Konursu’nun nüfusu ise 2 bin 182’den, bin 431’e kadar düştü. Son 1 yılda yüzde 35 oranında küçülen Konursu’nun nüfusundaki düşüş, Bayburt’ta nüfusu azalan köylerin tamamının kaybettiği nüfus oranına bedel oldu. 82 köyde 970 kişi olan nüfus kaybı, Konursu’da 751 kişi olarak kaydedildi. Konursu azalan nüfusuna rağmen Bayburt’un en büyük köyü konumunda.

TÜİK verilerine göre Bayburt’un köylerindeki son 1 yıllık nüfus hareketleri şöyle:

Nüfusu artan köyler:


Nüfusu azalan köyler:



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ALOŞ 10 yıl önce

Konursuyu köye dönüşünü herhalde Belediye Başkanı kutluyor olmalı.

Avatar
Gökçedere 10 yıl önce

Listede Gökçedere yokmu yoksa bize mi öyle geldi acaba neden...........

Avatar
Fatii @Gökçedere 10 yıl önce

Gökçedere köy mü?