Bayburt büyüdü, kilometreye 20 kişi düşüyor!

Sürekli göç veren Bayburt Türkiye'nin nüfusu en düşük ili olsa da, nüfus yoğunluğu bakımından toprak olarak en büyük 3'üncü il konumunda!..

Bayburt büyüdü, kilometreye 20 kişi düşüyor!
Bayburt Postası - Sürekli göç veren Bayburt Türkiye'nin nüfusu en düşük ili olsa da,  nüfus yoğunluğu bakımından toprak olarak en büyük 3'üncü il konumunda!

1990 yılında kilometreye 28 kişinin düştüğü Bayburt’ta 2013 yılı itibariyle bu rakam 20 olarak belirlendi. İl statüsüne kavuştuktan sonra 1990 yılında yapılan Genel Nüfus Sayımı’nda 107 bin 330 olarak açıklanan Bayburt’un nüfusu, 2007 yılında yapılan ADNKS sayımında bir anda 76 bin 609’a düşmüştü. Aynı şekilde kentteki nüfus yoğunluğu da Türkiye ortalamasına göre önemli oranda azalmıştı.

ADNKS sayımı, 2007 yılından önce yapılan sayımların sağlıklı olmadığı ve illerin kişi başına düşen gelirden pay alabilmesi için nüfusların şişirilerek yazıldığı gerçeğini ortaya koysa da, TÜİK’e göre sürekli göç veren Bayburt’ta kilometreye düşen kişi sayısı son 7 yılda ise hiç değişmedi.

81 il arasında nüfus açısından en küçük, toprak açısından ise iller sıralamasında 73’üncü olan Bayburt, ADNKS’nin başladığı 2007 yılından itibaren de nüfus yoğunluğu en düşük 3’üncü il olarak kalmaya devam etti. Ortalama nüfus artış hızına rağmen sürekli göç verdiği için nüfusun önemli oranda değişmediği kentte, 2007-2013 arası nüfus yoğunluğu da her yıl 20 olarak belirlendi. Nüfus yoğunluğu genel nüfus sayımlarının yapıldığı 1990 yılında 28, 2000 yılında ise 26 kişiydi.

Öte yandan Bayburt’un ilçelerinde nüfus yoğunluğu çok daha az. 2013 yılı itibariyle Demirözü’nde kilometreye düşen kişi sayısı 13 ve Aydıntepe’de ise 14 olarak belirlendi.




Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Kakak 10 yıl önce

Bayburt çok sıkıntı kötü