Kümelenme destek programı tanıtıldı

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ülke genelinde 9 bölgede düzenlediği istişare toplantılarından biri de Bayburt’ta gerçekleşti. Toplantıda “Sanayi Alanındaki Kümelenme ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Destekleri” konulu bir sunum yapıldı.

Kümelenme destek programı tanıtıldı

Bayburt Postası - Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ülke genelinde 9 bölgede düzenlediği istişare toplantılarından biri de Bayburt’ta gerçekleşti. Toplantıda “Sanayi Alanındaki Kümelenme ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Destekleri” konulu bir sunum yapıldı.

BAYGİAD toplantı salonunda Bayburt Vali Yardımcısı Abdulhamit Karaca, Bayburt Üniversitesi Rektörü Selçuk Coşkun, Bayburt Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hakan Bilgiç, Erzurum, Erzincan, Ağrı, Ardahan, Kars, Artvin, Gümüşhane, ve Iğdır Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürleri ile işadamlarının katıldığı toplantıda konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürü Anıl Yılmaz, “Her 3 ayda bir belli bir konu etrafında dönüşümlü olarak farklı illerde şehrin ileri gelenleri ile bu toplantıları yapıyoruz.  Bu toplantımızın konusu kümelenme bu konuda bakanlığımız malumunuz yeni bir destek mekanizması hayata geçirdi. Bu konuda hem bilgilenmek hem de görüş alışverişinde bulunmak için buradayız” dedi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Uzmanı M. Uğurhan Akalın ise “Sanayi Alanındaki Kümelenme ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Destekleri” konulu sunum yaptı. Sanayi de kümelenme konusunda bilgi veren Akalın şunları söyledi: “Kümelenmeye dayalı işbirliklerine baktığımızda burada sadece bir sektör değil bir çok sektörü içine alan zincir yaklaşımı vardır. Kümelenme işletmelerin rekabet gücünün arttırılmasında önemlidir. Üniversite ve araştırma kuruluşları ile işbirliği söz konusudur. Avrupa birliği projeleri ile kümelenme projeleri başladı böylece işletmelerde farkındalık oluştu. Burada kamunun kümelenme girişimlerine destek olması gerektiği ortaya çıktı.”

Konuya ilişkin bakanlık olarak hayata geçirdikleri projeleri anlatan Akalın, yapılan çalışmalara da değindiği konuşmasında, “Kümelenme konusunda bilinçlendirme yapılması, finansal desteklerin verilmesi gerekiyor. Kümelenmelerin özel sektör eliyle ortaya çıkarılması gerekiyor. Uluslararası örnekleri öncelikle analiz ettik. Yurt dışındaki destek programlarının nasıl çalıştığına dair çalışmalar yaptık. Daha sonra Türkiye genelinde 17 ilde toplantılar yaptık, 300’e yakın katılımcı ile 40 bin veri elde ederek 100’e yakın mülakat yaparak ortak çalışmalar ile bir sentez raporu hazırladık. Kurumsal kapasitenin geliştirilmesi adı altında eğitim programları düzenledik. Bakanlıklara, üniversitelere ve kamu kurumlarına eğitim programları hazırladık. Kümelenme kitapçıkları hazırlayarak yayınladık” ifadelerini kullandı.

Konunun amaç, hedef ve önemine de değinen Akalın, sözlerini şöyle tamamladı:

“Kümelenme destek programımızın hedefi Türk sanayisinin rekabet edebilirliğinin yükseltilmesi, dünya ihracatından daha fazla pay alınması, ağırlıklı olarak yüksek katma değerli ve ileri teknoloji ürünlerinin üretilmesidir. Nitelikli iş gücüne sahip ve aynı zamanda topluma duyarlı bir sanayi yapısına dönüştürülmesinin sağlanması temel hedeflerdendir. Destek programının amacı ise; program süresinde bu girişimlerden en az 30 adet üniversitenin yer almasını sağlamak ve toplamda en az 1000 adet işletmenin yer alması hedefimizdir. Programımız iki aşamadan oluşmaktadır. Birincisi başvuru aşaması ikincisi de destek alamaya hak kazandıktan sonra kümelenme teşebbüsü olarak destek sözleşmesinin imzaladıktan sonra ki aşama. Başvuru aşamasında üniversiteler ve araştırma kuruluşları ön plandadır. Ön değerlendirme aşamasında öğretim üyeleri değerlendirme kurulu olarak değerlendirme yapıyorlar. Ardından seçici kurul değerlendirme yapıyor. Müzakere süreci de yine bakanlık komisyon üyeleri ile kümelenme birliktelik komitesi arasında yapılıyor. Burada iş planları müzakere ediliyor. Uygun bulunan projelere böylece destek sağlanmış oluyor.”

Konuyla ilgili konuşma yapan Vali Yardımcısı Karaca; projenin önemine değindiği konuşmasında, “Küçük işletmeler ulusallar ile rekabet edemez ama bunların üçü dördü bir araya gelerek bir işletme etrafında birleşirlerse o zaman ayakta kalması daha kolay olur. Ulaşılmak istenen hedef önde gelen markaların karşısına en az onun düzeyinde bir marka daha çıkarabilmektir. Nihayetinde satış yapabilen kar yapabilen oluşumlar meydana getirmektir. Bayburt bir İstanbul kadar değildir veya bir İzmir değildir ama Bayburt’un da kendine göre şartları vardır. Bu şartlar içerisinde hedeflenen işler ne kadar gerçekleşirse o kadar iyi olur. 100 bin, 50 bin ortaklı büyük şirketler çıktı çok da başarılı oldu, keşke şimdi de öyle kümelemeler olsa. Avrupa Birliğinin kuruluşunda da bu var aslında birkaç ülke kömürü nasıl kullanabiliriz diye düşünüyorlar ve kendi menfaatlerini savunabilecek güçlü bir yapı oluşturuyorlar. Dünyadaki en büyük kümelemede bu. Bizim burada ulaşmak istediğimiz ekonomik olarak insanları bir araya getirip ortak bir paydada birleştirip gerek ülke düzeyinde gerekse uluslararası düzeyde milletin menfaatini ve  işverenin menfaatini arttırmak.  Güzel bir organizasyon oldu ilk olması nedeniyle önce problemler ortaya kondu inşallah ilerleyen zamanlarda daha da iyi olacağı kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.

Üniversite Sanayi işbirliği içerisinde ortak çalışmalar yapıldığını ve SAN-TEZ  projeleri hayata geçirmeye hazırlandıklarını belirten Rektör Coşkun ise, “Bu toplantı sayesinde bilgi sahibi olduk, böylece toplantı amacına ulaşmış oldu. Bizim arkadaşlarımızın da bu konuda çalışmaları devam ediyor. Farkındalık yaratmak ve bilgi edinme sayesinde çok olumlu bir gelişme.  Bundan sonraki çalışmalarda konuyu daha da iyi pekiştirmiş olacağız. Üniversite olarak bu projenin AR-GE kısmında yer almaktayız. Bu proje kapsamında birkaç firma bir araya gelince rekabet ve verimlik artar. Bu da sanayi alanında öne çıkmanın ön koşullarındandır. Umarım ilerleyen zamanlarda çok daha iyi projelerle bu konuya katkı sunmuş oluruz” diye konuştu.


Anahtar Kelimeler:
BilimSanayiKümelenme
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.