İşgücü katılımı düştü, istihdam geriledi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işsizlik, istihdam ve işgücüne katılma oranlarını açıkladı. Verilere göre nüfusun her geçen yıl azaldığı Bayburt’ta son 2 yılda istihdam önemli oranda gerilerken, işgücüne katılma oranı da düştü.

İşgücü katılımı düştü, istihdam geriledi

Bayburt Postası - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işsizlik, istihdam ve işgücüne katılma oranlarını açıkladı. Verilere göre nüfusun her geçen yıl azaldığı Bayburt’ta son 2 yılda istihdam önemli oranda gerilerken, işgücüne katılma oranı da düştü. Türkiye’nin en az nüfusuna sahip ili olmasına rağmen her yıl verilen göçle nüfusu biraz daha azalan kentte, beklendiği gibi düşük çıkan işsizlik oranı Türkiye ortalamasının oldukça altında görüldü.

2011 ve 2012 yıllarına ilişkin İl Düzeyinde Temel İşgücü Göstergeleri'ni açıklayan TÜİK’in raporuna göre, Türkiye genelinde 2011'de işsizlik oranı yüzde 9,8, 2012'de yüzde 9,2 olarak tahmin edilirken, Bayburt yine söz konusu oranın en düşük olduğu illerden biri oldu. Buna rağmen kentin 2012 yılı işsizlik ve istihdam oranına bakıldığında 2 yıl öncesine göre gerileme tespit edildi.

2010 yılında yapılan araştırmada 4,7 ile Türkiye’nin en düşük işsizlik oranına sahip ili olan Bayburt, 2011’de işsizlik oranı 4,9, 2012 verilerinde ise 4,8 olarak hesaplandı. Bayburt, bu sonuçla işsizliğin en düşük çıktığı 6 ilden biri oldu.

2011’de işsizlik oranının en düşük olduğu iller Kütahya, Çorum, Manisa, Uşak, Afyonkarahisar, Çanakkale ve Bayburt olarak belirlendi. 2012’de ise bu sıralama Kütahya, Uşak, Manisa, Ardahan, Afyonkarahisar, Bayburt ve Karaman şeklinde oluştu.

Bayburt istihdamda 23 sıra geriledi

TÜİK istihdam oranlarını da açıkladı. Verilere göre, Türkiye genelinde, 2011'de istihdam oranı yüzde 45 ve 2012'de yüzde 45,4 olarak hesaplandı. İller sıralamasına bakıldığında geçen yıl istihdam oranının en yüksek olduğu iller Bartın, Ardahan ve Burdur olarak tahmin edildi. İstihdam oranının en düşük çıktığı iller ise Diyarbakır, Batman ve Siirt olarak belirlendi.  TÜİK’in 2010 yılında yaptığı araştırmada istihdam oranının en yüksek olduğu 5 ilden biri olarak ortaya çıkan Bayburt, en fazla istihdam sağlayan iller sıralamasında 2011’de 14’üncü sıraya, 2012’de ise 28’inci sıraya kadar geriledi. Buna göre istihdamın önemli oranda gerilediği kentte 2010 yılında yüzde 54,8 olarak tespit edilen istihdam oranı 2012’de 49,4’e düştü.

İşgücüne katılma oranı da düştü

İstihdam oranın önceki yıllara göre oldukça gerilemesi, işgücüne katılma oranını da etkiledi. İşgücünün önemli bir göstergesi olan işgücüne katılma oranı verilerine göre 2010 yılında yüzde 57,5 ile iller 8 il arasında yer alan Bayburt, 2012 verilerine göre ise 51,9 ile 35’inci sıraya indi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.