Bayburt Canlı Hayvan Pazarında "kurban" hareketliliği

Bayburt Tarım Yerleşkesi'nde yer alan canlı hayvan pazarında hareketli günler yaşanıyor.

Bayburt Canlı Hayvan Pazarında "kurban" hareketliliği

Bayburt Postası - Kurban bayramına sayılı günler kala canlı hayvan pazarında yoğun günler yaşanıyor. Yıl boyunca büyük emekler vererek yetiştirdikleri kurbanlıkları satabilmek için sabahın ilk ışıklarıyla canlı hayvan pazarının yolunu tutan besiciler, emeklerinin karşılığını alabilmek için alıcılarla kıyasıya pazarlığa tutuşuyor.

Ot saman ve yem fiyatlarının geçtiğimiz yıla oranla yüzde 100 zam gördüğü ortamda zor günler geçiren besiciler, ellerindeki kurbanlıkları bitirmenin yollarını arıyor. Elde kalan malı beslemenin oldukça zor olacağını söyleyen besiciler, hem kuraklık hem de ot, saman ve yem ücretlerine gelen afaki zamların bellerini bükeceğini belirtiyorlar. 

Masat köyünden Hacı Yılmaz isimli besici, 15 hayvanının olduğunu ve bunların 13'ünü sattığını ifade ederek, "İnanın geçen seneki fiyatlardan veriyoruz. Kilosu 40 ile 50 arasında değişiyor. Ben de mallarımı üç aşağı beş yukarı fiyatlara sattım. İki tane kaldı. Eğer satamasaydım, işim yamandı. Kurbanda 7 bin liraya sattığım hayvan bayram sonrasına kalsa 5 bin liraya kimse almaz. Çünkü kışın bu mallar ederleri kadar yerler" dedi.  

Kırkpınar köyünden Fahrettin Demirhan adlı besici, piyasanın orta halli olduğunu, kurbanda satılmayan malın kışın büyük külfeti olacağını belirterek, yem fiyatlarına gelen yüzde 100'lük zammın besiciyi kara kara düşündürdüğünün altını çizerken, Zekeriya Karadeniz isimli Aydıntepeli besici ise, yemin çuvalının 85 liradan bir yılda 170 liraya yükseldiği, otun balyasının ise 55  lira olduğu bir ortamda işlerinin zor olduğunu belirterek, "Kışın kalan mal kendini yer" dedi.   

Erenli köyünden Emrullah Çalışkan, pazara 3 mal getirdiğini ve ikisini 13 bin liradan sattığını söyleyerek, "Gönlümden geçen rakamlar 15 bindi ama 13 bine sattım, alanlar hayırlarını görsünler. Kurban işte her istediğin her zaman olmuyor" diye konuştu.

Pazarın "Paşa"sı 25 bin lira

Tomlacık köyünden besici Kamber Taşdemir'in 850 kiloluk tosunu 25 bin liradan alıcısını bekliyor. Paşa ismini verdiği tosunun pazarın en büyük hayvanı olduğunu söyleyen Taşdemir, 850 kilo olan Paşa için şimdiye kadar en çok 23 bin lira verildiğini fakat kendisinin 25 bin liradan aşağısına vermeyi düşünmediğini belirtti. 

Küçükbaş hayvanlarda durum biraz daha iyi

Taşçılar köyünden Erkani Çeçen isimli besici, bugün köyden getirdiği kurbanlık koyunlarının tamamını sattığını söyledi. 30 kilo gelen koyunlarının bin 500 liradan sattığını söyleyen Çeçen, bu yıl küçükbaş hayvanın büyükbaş hayvanlara oranla daha kârlı bir şekilde alıcı bulduğunu belirtti.  

Zaman zaman sahibinin elinden kaçan veya ipini koparan tosunların etrafa korku dolu anlar saçtığı hayvan pazarında, Bakanlığın belirlediği tedbirlerin birçoğunun uygulandığı gözlendi. Pandemi dolayısıyla özellikle altı çizilerek yasak edilen tokalaşma şeklindeki pazarlık usulünden ise besicinin ve alıcıların vazgeçemediği görüldü.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Nivli 3 yıl önce

Şimdi sırada tarla ekinleri var geçen yıl buzaman 135 olan Dap 300 lirayı geçti gerçektende bu yıl çok zor olacak Allah yardım etsin bu millete ekonomi iyi diyenler utansin

Avatar
Veli 3 yıl önce

Çiftçinin durumu iyi değil

Avatar
Aloş 3 yıl önce

MaşAllah çiftçimiz kazançlı parası bol. Ülkemizde çiftçilere çok iyi bakıyor devlet. Her istediğini bankalar yerine getiriyor. Bazı ağlayan çiftçiler hep numara yapıyor. Buğday 3.5 olmuş daha ne istiyorlar. Et 60 tl olmuş çiftçinin mali değerlenmiş oh oh daha ne istesinler ki