Halı saha tesislerinde üçüncü kayıp

Bayburt’ta uzun zaman hasretini çektiğimiz halı sahalar şimdilerde ise yaşanan can kayıpları ve ağır sakatlıklar ile gündemde. Halı saha futbolu öncesinde dikkat edilmesi gereken hususlar, uzmanlar tarafından sık sık dile getiriliyor olsa da, gerek ağır sakatlıklar gerekse ölümlerin önüne geçilemiyor. Bayburt’ta hizmet veren iki halı saha tesisinde de zaman zaman bu istenmeyen tablolar maalesef yaşanıyor. Daha önce iki hemşerimizi kaybettiğimiz halı sahalarda, önceki gün bir üzücü olaya daha şahit olduk. Tayyar Memiş isimli 39 yaşındaki hemşerimiz kalp krizi geçirerek hayata veda etti. Spor yapmak için gerekli olan halı sahalarımızı kullanmadan önce, uzmanların görüşleri doğrultusunda tekrar tüm sporseverleri dikkatli olmaya çağırıyoruz.

Halı saha tesislerinde üçüncü kayıp

Toplum sağlığı açısından düzenli egzersiz ve spor yapılması gerekiyorBayburt’ta uzun zaman hasretini çektiğimiz halı sahalar şimdilerde ise yaşanan can kayıpları ve ağır sakatlıklar ile gündemde. Halı saha futbolu öncesinde dikkat edilmesi gereken hususlar, uzmanlar tarafından sık sık dile getiriliyor olsa da, gerek ağır sakatlıklar gerekse ölümlerin önüne geçilemiyor. Bayburt’ta hizmet veren iki halı saha tesisinde de zaman zaman bu istenmeyen tablolar maalesef yaşanıyor. Daha önce iki hemşerimizi kaybettiğimiz halı sahalarda, önceki gün bir üzücü olaya daha şahit olduk. Tayyar Memiş isimli 39 yaşındaki hemşerimiz kalp krizi geçirerek hayata veda etti. Spor yapmak için gerekli olan halı sahalarımızı kullanmadan önce, uzmanların görüşleri doğrultusunda tekrar tüm sporseverleri dikkatli olmaya çağırıyoruz.

 

 

 

Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ergun Haliloğlu, fiziki hazırlık yapılmadan halı sahada futbol oynamanın tehlikesine işaret ederek özellikle 45 yaşın üzerindeki kişilerin bu konuda daha dikkatli olması gerektiğini söylüyor.

Yeterli fiziki hazırlık olmadan yapılan spor ve eforun kalp krizine bağlı ani ölümlere yol açtığını belirten Dr. Haliloğlu, bunun en acı örneklerinin halı sahalarda görülen ölümler olduğunu kaydetti.

Vücudun dinlenme saatleri de 23.00'ten sonra başlar ve bu saatler içinde halı sahada top peşinde koşulursa ölümle sonuçlanan olaylarla sık sık karşılaşırToplum sağlığı açısından düzenli egzersiz ve spor yapılması gerektiğini ancak bunun bilinçli olması gerektiğini dile getiren Dr. Haliloğlu, “Bilinçsiz spor insan sağlığını riske etmektedir. Bu durum en fazla halı saha futbol maçlarında görülen ani kalp durması şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Özellikle 45 yaş üzeri, spor açısından sorunlu yaşlardır ve bu yaştaki kişilerin 6 ayda bir check-up yaptırmaları gerekir. Kalp rahatsızlığı, damar tıkanıklığı olan kişiler ise doktorlarının izin vereceği sporları yapmalıdır” dedi.

Düzenli egzersiz yapılmadan ve ısınmadan ani efor sarf edilmesi durumunda kalbe ani yükleme yapıldığını dile getiren Dr. Ergun Haliloğlu, “Bu durumda kalp duvarı kalınlaştırır ve kalbi besleyen damarları sıkıştırır. Hatta ritim bozukluklarına ve kalp durmasına neden olabilir. Spor yapmak sağlık açısından önemlidir ancak bunun bilinçli yapılması gerekir” diye konuştu.

Eskişehirspor’un eski futbolcusu, Anadolu Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu Müdürü Prof.Dr. Fethi Heper, halı sahalarda futbol oynayacak kişilere spor sağlığı açısından öğütlerde bulunuyor:

Havaların ısınmaya başlamasıyla futbola meraklıların halı sahalarda top koşturmaya yeniden başladığını hatırlatan Prof. Heper, spor yapmak, özellikle de halı sahalarda futbol oynamak isteyenlerin öncelikle sağlık kontrolünden geçmeleri gerektiğini söyledi.

Prof. Heper, "Halı sahalarda futbol oynayanlar genellikle bunu bilinçsizce yapıyor. Özellikle yetişkinlerin, futbol oynamadan önce doktorlarından onay almaları şart. Bu yüzden 45 yaşın üzerindekilere dikkat! diyoruz. Çünkü 45 yaşın üstü spor açısından sorunlu yaşlardır ve bu yaştaki kişilerin 6 ayda bir check-up yaptırmaları gerekir" diye konuştu.

Halının altındaki zeminin yumuşak olması gerek. Futbol, beton gibi sert zeminin üzerinde oynandığında sakatlık kaçınılmazdırHeper uyarılarını şöyle sürdürüyor: "Spor sağlığı açısından insanların dinlenme saatleri bellidir. Vücudun dinlenme saatleri de 23.00'ten sonra başlar ve bu saatler içinde halı sahada top peşinde koşulursa ölümle sonuçlanan olaylarla sık sık karşılaşır. Zaten bu saatten sonra yapılan sporun vücuda yarardan çok zararı vardır."

Heper, bunların yanı sıra halı sahaların da kuralına göre yapılmasının çok önemli olduğunu dile getirdi: "Halının altındaki zeminin yumuşak olması gerek. Futbol, beton gibi sert zeminin üzerinde oynandığında sakatlık kaçınılmazdır."

Sakatlanma riski yüksek

12 yıldır halı saha işletmeciliği yapan Galatasaraylı eski futbolcu Ali Güleş, en fazla adale sakatlıklarının hala sahada yaşandığını belirtiyor. Güleş'e göre sakatlıkların 4 önemli nedeni var.

* Kontrolsüz hareket
Halı sahada futbol oynayan kişiler genelde amatör futbolcular. Bu yüzden bazı hareketlerin nasıl olacağını, nasıl düşüleceğini, topa nasıl vurulacağını, rakibe nasıl müdahale edileceğini bilmiyorlar.

* Isınmadan maça çıkmak
Güleş, halı sahada görülen sakatlanmalardan birinin de ısınmadan futbol oynanmasından kaynaklandığını belirtiyor: "Genelde insanlar sahaya gelir gelmez futbol oynamaya başlıyor. Halbuki topa vurmaya başlamadan önce en az 15 dakika ısınma hareketleri yapmak gerekir. Yoksa kramp ya da adele kopuklukları gibi rahatsızlıklar meydana gelir" dedi.

* Özel ayakkabı giymemek
Halı saha ayakkabılarının da özel olması gerekiyor. Her spor ayakkabı ile halı sahada futbol oynanmıyor. Güleç, ayakkabı konusunda, "Halı saha ayakkabılarında yanlış bilinen bir uygulama vardır. Ayakkabının kaygan olmaması istenir ama bu kesinlikle yanlış. Spor ayakkabının kesinlikle belli oranda kayması gerek. Eğer ayakkabı zemine yapışıyorsa ve kaymayı engelliyorsa tendon kopukluklarına varan sakatlanmalar oluşur" diyor.

* Sağlıksız beslenmek
Güleş, "Rahatsızlıkları olanlar halı sahada futbol oynamasın. Çünkü bu tür sporlarda çok fazla efor sarfediliyor. Özellikle kalp rahatsızlığı damar tıkanıklığı olan kişiler doktorlarının izin vereceği sporu yapmalı" diyor. Güleş, futbol meraklılarını maçtan en az 3 saat önce yemek yenmesi ve bol bol sıvı alınması konusunda uyarıyor.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.