Tarım yerleşkesi için bir taraftan Özbek, bir taraftan Memiş

Bayburt İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulkadir Karabulut, KUDAKA ve IPA aracılığıyla başlatılan tarım yerleşkesine ilişkin merak edilenler hakkında açıklamada bulundu.

Tarım yerleşkesi için bir taraftan Özbek, bir taraftan Memiş
Bayburt Postası - Bayburt’ta Tarım ve Hayvancılık Yerleşkesi kurulması için iki koldan çalışma başlatıldı. Bayburt İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulkadir Karabulut, KUDAKA ve IPA aracılığıyla başlatılan tarım yerleşkesine ilişkin merak edilenler hakkında açıklamada bulundu. 5 milyon lira maliyetli KUDAKA veya 10 milyon lira maliyetli IPA desteklerinin söz konusu olduğunu belirten Karabulut, Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş’in Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’den destek istediği yerleşkenin aynı zamanda Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek tarafından da IPA aracılığıyla daha genişletilmiş bir şekilde takip edildiğini söyledi.

Karabulut, “Biz kurum olarak mevzuat açısından bu tür mezbahane, hayvan pazarı gibi tesislerin kuruluşundan çok kamu adına işletilmesini denetleyen bir statümüz var. Biz bu çalışmayı yapıp ilgili kurumlara gönderdik. Tabi bunu detaylı bir şekilde gerekçeleri ve verileri ile ortaya koyduk. Şimdi belediye başkanımıza bunun sunumunu da yaptık. Başkan bey de sağ olsun ilgilendi. KUDAKA’nın verdiği bir güdümlü proje desteği var. Orada bir yüzde 75’lik hibe söz konusu. Sayın başkanımızın da o yönde bir girişimi oldu. Oradan böyle bir destek çıkabilir. Diğer taraftan da sayın vekilimizin bahsettiği 9.5 milyon Euroluk Doğal Taş Projesi’nin destekleyen IPA var. Sayın vekilimiz de bu projeyi daha da genişleterek buraya sunma yönünde çalışma başlattı” dedi.

Gazetemize yaptığı açıklamada Bayburt - Gümüşhane - Rize Kalkınma Projesi hakkında da bilgi veren Karabulut, geçtiğimiz günlerde kalabalık bir heyetle Bayburt’a gelen Bakan Eker’in ziyaretini de değerlendirdi.

Bayburt’ta yaptığı çalışmalarla en çok öne çıkan ve son olarak tarım ekonomisine katma değer oluşturabilecek projeleriyle de dikkat çeken bir isim olan Karabulut, tarım ve hayvancılık sektörüne ilişkin Bayburt’ta yaşanan gelişmeleri anlattı.

Karabulut şu açıklamayı yaptı:

“IFAD Uluslar arası Tarımsal Kalkınma Fonu’nun kısaltılmış adı. IFAD diye zikredilmesinin sebebi daha önce bu tür projelerin dış kaynağı genelde IFAD’dan alınıyordu. Ama bizim teklif ettiğimiz Bayburt - Gümüşhane - Rize kalkınma projesi için IFAD’dan değil farklı bir kaynaktan kredi görüşmesi yapılıyor. Yani projenin isminin IFAD projesi yerine Bayburt-Gümüşhane- Rize Kırsal Kalkınma Projesi diye zikredilmesi daha doğru olur”

Bayburt - Gümüşhane - Rize Kalkınma Projesi ne aşamada?

“Tabi bu tür bölgesel kalkınma projeleri kolay değil bunların yatırım programına alınması için çok fazla kurumdan onay çıkması gerekiyor. Bizim projemiz şu aşamada. Bakanlığımız Kalkınma Bakanlığı’na yatırım fonuna alınması için teklifini yapmış, oradan da uygun görüş alınmış. Hazine müsteşarlığından kredi görüşmelerine başlanılması için uygun görüş alınmış. Şuanda kredi görüşme aşamasında. Tahmini bütçesi 28 milyon dolar olacak"

Ne zaman başlıyor?

“Tabi bunlar hep ön bilgiler. Öngörülen başlama tarihi de 2016’da saha uygulamaları başlayacak. Bu önümüzdeki yıl 2015’te projenin esas proje dokümanı ile ilgili bizzat sahada bir çalışma yapılacak. Onun ilgili artık bir yüklenici kuruluş üzerinden sanırım yapılacak. Proje kapsamındaki il, ilçe, köy bazında hangi ilde neler yapılacak, hangi faaliyetler desteklenecek türünden bir çalışma yapılacak. 2016 yılında da herhangi bir aksaklık olmazsa saha uygulamalarına başlanacak. 5 yıl devam edecek. Proje kırsal kalkınma projesi olarak geçiyor. Kırsaldaki yaşama olumsuz etki eden en önemli sorunlar ele alınacak. Misal bir bölgede sulama ile ilgili sıkıntı var o gündeme alınacak. Bunun yanında çiftçi eğitimi, çiftçilerin girdi olarak desteklenmesi  -tohum, fidan sağım ve diğer tarımsal makineler- gibi. Bu tür destekler var. Onun için şimdiden kesin rakamlar verilemez. Şunu söyleyebiliriz normal bakanlığımızın veya ajansların verdiği desteklere göre daha kolay yaralanma prosedürü olan, daha yüksek oranda hibe – değişik kalemlerde yüzde 90’a kadar çıkıyor-  söz konusu. 2015’te bunlar belli olacak. Burada diyelim süt sektörüne yönelik bir altyapının oluşturulması projenin içeriğine koyulursa, onu desteklemek için kooperatiflere süt tankları, soğutma üniteleri, çiftçilere sağım makineleri gibi veya ahır iyileştirmeleri gibi destekler orda bunlar kalem kalem konu başlığı altında belirlenecek. 2016 yılında da uygulamaya geçilecek"

“2.5 yıldır Bayburt’ta üzerinde çalıştığım bir konu”

“Tabi bu bizim 3-4 yıldır uğraştığımız ve üzerinde çalıştığımız bir konu. Ben daha öncesinden de çalıştım, yaklaşık 2.5 yıldır da Bayburt’ta çalıştığım bir konu. Sayın milletvekilimiz de bunun takibini yaptı. Artık resmi olarak belli bir aşamaya getirdi. İnşallah bundan sonra da çıkacak,5 yıl devam edecek. Ben Bayburt’un tarım sektörüne çok büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. 28 milyon dolar, yaklaşık 60 milyon TL yapıyor. Bayburt’un bundaki içerik payı çok yüksek olacak. Çünkü tarımsal potansiyel açısından Bayburt, Rize ve Gümüşhane’ye göre proje kapsamında biraz daha avantajlı gibi. Oradan 30 milyon TL’nin Bayburt’a gelmesi, Bayburt’un normalde 2-3 yılda aldığı tarımsal desteği sadece bu projeden ilave olarak girmesi anlamını taşıyor. Birde devam eden bir çok projeden yararlanmada engel gibi olumsuzluk gibi görünen durumlarda bu projenin içerisinde olmayacak”

Tarım ve Hayvancılık Yerleşkesi

“Biz kurum olarak mevzuat açısından bu tür mezbahane, hayvan pazarı gibi tesislerin kuruluşundan çok kamu adına işletilmesini denetleyen bir statümüz var. Tabi biz tarım hayvancılık sektörünün ileriye taşınması için neler yapılabilir, bununla ilgili de bir taraftan AR-GE, fizibilite, fikir diyebileceğimiz çalışmalarımız var. Bunları da mühendislerimiz, veterinerlerimiz, ekibimizle bir fikir olarak ortaya koyuyoruz veya ilgili kurumların önüne koyuyoruz. Bu da bu anlamda başlattığımız bir çalışma. Biz bu çalışmayı yapıp ilgili kurumlara gönderdik. Belediye, Özel İdare, Ticaret Odası gibi. Bayburt’ta tarım ve hayvancılıkla ilgili altyapı tesisleri olan mezbahane, hayvan pazarı, semt pazarı, traktör makine ekipmanı satan işletmeler veya bir cirit sahası olabilir içerisinde, bu tür bir tarım hayvancılık yerleşkesi. Bayburt’a ciddi bir katma değer sağlar. Hem pazarlama anlamında, hem bölgede bu anlamda bir merkez olma anlamında ciddi bir katma değer sağlar”

IPA’dan, olmadı KUDAKA’dan


“Tabi bunu detaylı bir şekilde gerekçeleri ve verileri ile ortaya koyduk. Şimdi belediye başkanımıza bunun sunumunu da yaptık. Başkan bey de sağ olsun ilgilendi. Çalışma başlattılar, böyle bir tesisin yaklaşık maliyeti ne olur, hangi kaynaklardan yararlanabilir yönünde. Tabi ilk akla gelen KUDAKA’nın verdiği bir güdümlü proje desteği var. Orada bir yüzde 75’lik hibe söz konusu. Sayın belediye başkanımızın da o yönde bir girişimi oldu. Oradan böyle bir destek çıkabilir"

“Hem vekilimiz, hem başkanımız ilgileniyor”

“Diğer taraftan da sayın vekilimizin bahsettiği 9.5 milyon Euroluk Doğal Taş Projesi’nin destekleyen IPA var. Bu programın şimdi ikinci ayağı başlayacak. Yani Bayburt’tan yine benzer ölçekte bir proje teklif edilebilecek bir fırsat. Sayın vekilimiz de bu projeyi daha da genişleterek buraya sunma yönünde çalışma başlattı. Yani içerisine birkaç farklı kompleks, laboratuar gibi birimler de konularak daha da genişleterek IPA’ya girişimlerde bulundu. Hatta bazı görüşmeler de yaptı. Bunlar sayın vekilimiz ve belediye başkanımızın çözeceği bir konu. Bizim söyleyeceğimiz bu tür altyapı tesislerinin modern, mevzuata uygun şekilde olması çok önemlidir. Bunların mevzuata uygun, sektörün ihtiyacını karşılayacak şekilde planlanması, yapılması ve işletilmesi her zaman sektörü ileriye taşıyacaktır. Yer olarak belli değil. Biz tabi yer tespit edilirken hangi yer bu yerleşkeyi değerli kılar, bunları biz belediyemize sunduk. Sayın başkan da sağ olsun ilgileniyor”

Bakan Eker’in ziyareti

“Sayın bakanımızın ilimizi ziyaret etmesinden son derece onur duyduk. Bakanımızın bu tür il ziyaretlerinde bir usulü ve yöntemi var. Bir gün önceden toplantılar düzenliyor. Biz de yaptık. Bayburt’ta tarım sektörünün ileri gelenleri ile birlikte sorunları masaya yatırdık çözüm önerileriyle birlikte. Yapılan mevcut çalışmaların değerlendirmesini yaptık. Çıkan sonuçlar da bir rapor halinde sayın bakanımıza arz edildi. Son derece verimli bir ziyaret oldu. İnşallah Bayburt adına da yeni kazanımlara vesile olur”

İlgili haber:




Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
vatandaş 9 yıl önce

Devletin çiftçi hayvanları için gönderdiği ilaçları kullanmıyorsunuz, daha sonra ordaki veterinerler 4 ten sonra alıp vatandaşın hayvanına ücretli işlem yapıyor bilmem biliyormusun...