Çoban sorunu için proje!

Bayburt İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bayburt köylerinde son yıllarda en önemli sorun haline gelen çoban sorununun çözümü için proje başlatıyor. Köylerdeki çoban ihtiyacını gidermenin yanı sıra çobanlık yapacak kişilerin sürü yönetimi konusunda eğitilerek bilinçlendirilmesi amaçlanan proje sonunda, sertifikalı sürü yönetimi elemanını en az 10 ay süre ile çalıştırdığını belgeleyen 250 baş ve üzeri küçükbaş hayvan varlığına sahip olan işletmelere bakanlık tarafından yıllık 8 bin liraya kadar teşvik amaçlı destek verileceği belirtildi.

Çoban sorunu için proje!

Bayburt Postası - Bayburt İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bayburt köylerinde son yıllarda en önemli sorun haline gelen çoban sorununun çözümü için proje başlatıyor. Köylerdeki çoban ihtiyacını gidermenin yanı sıra çobanlık yapacak kişilerin sürü yönetimi konusunda eğitilerek bilinçlendirilmesi amaçlanan proje sonunda, sertifikalı sürü yönetimi elemanını en az 10 ay süre ile çalıştırdığını belgeleyen 250 baş ve üzeri küçükbaş hayvan varlığına sahip olan işletmelere bakanlık tarafından yıllık 8 bin liraya kadar teşvik amaçlı destek verileceği belirtildi.

Bayburt İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü 2014-2015 yıllarında hayata geçireceği “Sürü Yönetimi Elemanı Benim” ve “Tarımsal Nüfus Gençleşiyor” projelerinin bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantıda bir konuşma yaparak projeler hakkında bilgi veren  Bayburt İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulkadir Karabulut, son yıllarda köylerde genç nüfusun azalması ve toplumdaki bazı sosyal yanlışlar nedeni ile çobanlık mesleğinin çok dışlandığını ve bunun sonucu olarak köylerde ciddi bir çoban sıkıntısı ortaya çıktığını belirterek, yapılacak proje ile  köylerdeki çoban ihtiyacının giderilmesinin yanı sıra çobanlık yapacak kişilerin sürü yönetimi konusunda eğitilerek bilinçlendirilmesinin amaçlandığını söyledi.

Projenin hayvancılığın geliştirilmesi açısından büyük önem taşıdığını belirten Karabulut, “Hayvanların doğumundan ölüme kadar sürü yönetimi elemanına büyük sorumluluklar düşmekte olup, sürü yönetiminde aktif rol üstlenen sürü yönetimi elemanının eğitilmesi suretiyle uygulamada karşılaştıkları sorunların çözümü için kendilerine yetenek kazandırılması önemli bir yer tutmaktadır. Projeye halen sürü yönetimi elemanlığı yapan veya sürü yönetim faaliyetlerini gerçekleştirecek eleman olmaya aday, sosyal güvence kapsamına alınma niteliklerine sahip, okuma ve yazma bilen veya en az ilkokul mezunu olan, bedenen sağlıklı ve eğitim konularına ilgi ve ihtiyaç duyan kişiler ile küçükbaş hayvan yetiştiricileri başvurabilirler” dedi.

Proje sonunda bakanlık tarafından koşullarını yerine getiren besicilere teşvik amaçlı destek de sunulacağını belirten Karabulut, “Üç haftalık eğitim sonunda yapılacak sınavda başarılı olan sürü yönetimi elemanı adaylarına MEB tarafından onaylı sertifika verilecektir.  Sertifikalı sürü yönetimi elemanını en az 10 ay süre ile çalıştırdığını belgeleyen 250 baş ve üzeri küçükbaş hayvan varlığına sahip olan işletmelere 2014 yılı içerisinde bakanlık tarafından yıllık 8 bin liraya kadar teşvik amaçlı destek verilmesi planlanmaktadır” diye konuştu.

Karabulut, “Tarımsal Nüfus Gençleşiyor” projesi hakkında da bilgi verdiği konuşmasında şunları söyledi:

“Kırsal kesimde, özellikle tarım sektöründe yaşayan işsiz,  en az ilkokul mezunu, 15-40 yaş arasında, tarımsal üretimin içinde ve gönüllülük esasına uyan kişiler başvurabilecektir. Bakanlığımızca verilen Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında verilen Makine ve Ekipman Desteklerinden yararlanma kriterleri içerisine genç çiftçilerin eğitimine katılmış olanlara proje hazırlamaları durumunda ek puan verilmesi uygulaması bulunmaktadır. Her iki proje için İŞKUR eğitimine katılacak kursiyerlere; her yıl belirlenen miktarda her bir fiili kurs günü için kursiyer zaruri ödemesi yapılması ve eğitimlere katılan kursiyerler için 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereği ödenmesi gereken sigorta primi, İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigorta prim giderlerini karşılayacaktır.”

Bayburt İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü salonunda yapılan toplantıya, İl Müdürü Abdulkadir Karabulut ve kurum çalışanlarının yanı sıra, İŞKUR İl Müdürü Ömer Akdeniz ile Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe de katıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.