Bayburt tarımına uluslararası destek!

Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu’ndan (IFAD), Bayburt tarımına destek geliyor. ‘Bayburt - Gümüşhane - Rize- Kırsal Kalkınma Projesi’nin Kalkınma Bakanlığı 2014 yılı yatırım programına alındığını duyuran Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek, projenin IFAD kapsamında uygulamaya konulacağını açıkladı. Özbek, “Uzun süredir üzerinde çalıştığımız IFAD kaynaklı proje 2014 yatırım programına alınmıştır” dedi.

Bayburt tarımına uluslararası destek!

Bayburt Postası - Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu’ndan (IFAD), Bayburt tarımına destek geliyor. ‘Bayburt - Gümüşhane - Rize- Kırsal Kalkınma Projesi’nin Kalkınma Bakanlığı 2014 yılı yatırım programına alındığını duyuran Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek, projenin IFAD kapsamında uygulamaya konulacağını açıkladı. Özbek, “Uzun süredir üzerinde çalıştığımız IFAD kaynaklı proje 2014 yatırım programına alınmıştır” dedi.

Bayburt, Gümüşhane, Rize'de kırsal alanda yaşayan çiftçilerimizin gelir seviyesinin yükseltilmesi, kırsal altyapının iyileştirilmesi ve kadın çiftçilerin bilinçlendirilerek sosyo-ekonomik statüsünün yükseltilmesi amacıyla  hazırlanmış olan,  Bayburt - Gümüşhane - Rize- Kırsal Kalkınma Projesi’nin, Kalkınma Bakanlığı’na teklif edildiğini belirten Özbek, “Proje, Kalkınma Bakanlığı tarafından uygun görülerek 2014 yılı içerisinde uygulanması için gerekli çalışmaların başlatılmasına karar verilmiştir” dedi.

Yaklaşık 10-20 milyon Euro arasında bir bütçeye sahip olması beklenen projenin Bayburt, Gümüşhane ve Rize’deki tarımsal üretime büyük ivme kazandıracağını kaydeden Özbek, “Bu doğrultuda uzun süredir üzerinde yoğun bir şekilde çalıştığımız Bayburt - Gümüşhane - Rize- Kırsal Kalkınma Projesi’nin uygulamaya konulması Kalkınma Bakanlığı tarafından uygun görülmüştür. İlimizin tarımsal yapısına uygun özelikle, küçük ölçekli işletmelerin yararlanabileceği, daha yüksek hibe destek oranları içeren ve daha basit uygulama prosedürleri içeren; Bayburt-Gümüşhane-Rize Kırsal Kalkınma Projesi İlimiz Kırsal yaşamına ve tarımına önemli bir ivme kazandıracaktır. Temsili bir ödenekle yatırım programına alına proje 2014 yılında IFAD kaynakları ile hayata geçirilecektir. 10- 20 milyon Euro arasında bir bütçeye sahip olması beklenen projenin, finansmanının bir kısmı yerel katkı olmak üzere, büyük kısmı IFAD tarafından karşılanacaktır. Proje kapsamında; Organik Tarım, Mera-Yayla Kullanım Altyapısının İyileştirilmesi, Yem Bitkileri Üretimi ve Süt Sığırcılığı, Arıcılık, Meyvecilik Kırsal Alanda Kadının Güçlendirilmesi, Çevre ve Eko-Turizm gibi alanlarda yüzde 80’e varan hibe destekleri sağlanacaktır” dedi.

Bünyamin ÖzbekAçıklamasında projenin detaylarına da değinen Özbek, “Proje uygulama alanı 3 ili kapsamakta olup; bu alan topografik iklimsel ve tarımsal özellikler dikkate alınarak 3 alt bölgeye ayrılmaktadır. Birinci alt bölge, Gümüşhane ilinde Kelkit, Köse ve Şiran ilçeleri ve Bayburt Merkez Demirözü ve Aydıntepe İlçelerinde yer alan ovaları kapsamaktadır. Bu bölgede işlemeli tarıma uygun ve sulama altyapısı müsait geniş tarım arazileri bulunmaktadır. Ağırlıklı olarak yem bitkileri ve hububat üretiminin yapıldığı bu alanlar, bölgede yapılan hayvancılığın yanında, Doğu Karadeniz’deki mevcut hayvancılık işletmeleri için en önemli kaba yem üretim alanlarıdır. İkinci alt bölge; Rize ilinde denize doğru uzanan derin vadiler ve Gümüşhane Merkez, Torul ve Kürtün ilçelerinden geçen Harşit Çayı vadisini kapsamaktadır. 2.bölgenin Rize ilinde kalan kısmında çay üretimi çok hâkimdir. Gümüşhane sınırlarında kalan kısım ise meyvecilik bakımından önem arz etmektedir. Yine bu bölge içinde yer alan baraj göllerinde kafes balıkçılığı gelişmektedir. Üçüncü alt bölgenin ise Rize ilinin güney kısmı ile Gümüşhane ve Bayburt illerinin güney ve kuzey kısımlarında yer alan yüksek rakımlı dağlar üzerinde birçok yaylanın bulunduğu alanları kapsamaktadır. Bu bölgede bulunan geniş mera ve yayla alanları, küçükbaş hayvancılığın öne çıkmasına vesile olmuştur” şeklinde bilgi verdi.

Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu

1974 yılında yapılan Dünya Gıda Konferansı'nın ardından 1977 yılında kurulan ve Birleşmiş Milletler’e bağlı uluslararası bir finans kurumu olan IFAD’ın amacı, gelişmekte olan ülkelerde kırsal alanda gelir seviyesinin arttırılarak, gelişmişlik farkının azaltılmasının sağlamaktır. Merkezi Roma olan ve Türkiye’de de uygulanan IFAD’ın büyük bütçelerle destek verdiği kalkınma projelerinden şu ana kadar 14 il yararlandı. İlk olarak 1982’de Erzurum’da uygulamaya konulan IFAD kaynaklı projeler daha sonra Bingöl, Muş, Yozgat, Ordu, Giresun, Sivas, Erzincan, Diyarbakır, Siirt, Batman’da hayata geçti.

Artvin, Ardahan ve Kars’ta ise devam eden IFAD kaynaklı projelerin uygulamaya konulacağı son 3 il ise Bayburt, Gümüşhane ve Rize oldu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.