Hat ve rölyef sergisi şenliğe renk kattı

20. Uluslararası Dede Korkut Kültür ve Sanat Şölenleri Türk Dünyası Parkı’nda açılan “Ebru-Hat Sergisi ve Ahşap Rölyef Sergisi” ile başladı.

Hat ve rölyef sergisi şenliğe renk kattı
Bayburt Postası - 20. Uluslararası Dede Korkut Kültür ve Sanat Şölenleri Türk Dünyası Parkı’nda açılan  “Ebru-Hat Sergisi ve Ahşap Rölyef Sergisi” ile başladı.
Din Kültürü Öğretmeni Hattat Abdulkadir Varınca ve ressam Yüksel Yılmaz tarafından açılan sergiler ilgi odağı oldu.

Belediye Başkanı Mete Memiş, İl Genel Meclis Başkanı Yusuf Elçi, Belediye eski Başkanı Hacı Ali Polat, Bayburt Kültür Yardım Derneği Genel Başkanı Faruk Kılıçaslan ve vatandaşların katılımıyla açılan sergide çalışmaları hakkında bilgi veren Abdulkadir Varınca, 30 yıldır hat sanatı ile uğraştığını belirterek, sergideki 25 eserin ebru üzerine yapılmış hatların nesih vesülüs yazısıyla yapılan çalışmalardan oluştuğunu söyledi.

Din Kültürü öğretmenliğinin yanı sıra Erzincan Kültür Müdürlüğü ve Erzincan Halk Eğitim Merkezi’nde hat ve ebru sanatı üzerine dersler verdiğini söyleyen Varınca, ebru sanatının tarihi gelişimi hakkında da bilgi verdi.




“Ebru, hat sanatının elbisesidir”

Hat sanatının ebru ile bir bütünlük arz ettiğine vurgu yapan Varınca şunları söyledi:

“Ebru biliyorsunuz ilk defa Orta Asya’da Türkler bulmuş, 1600’lü yıllarda Anadolu’ya gelmiş, ondan sonrada günümüze kadar İstanbul’da deruhte edilmiş bizde bu işi Erzincan2da devam ettiriyoruz. Ebru çok güzel bir uğraş, hatla beraber bütünlük arz ediyor. Ebru bu hat sanatının elbisesidir. Ebru aynı zamanda psikolojik rahatsızlığı olanların tedavisinde de kullanıyoruz. Benim spastik özürlü öğrencim var. Ebru sanatına başlayınca çocuğun davranışında düzelmeler oldu.”

Ressam Yılmaz’dan rölyef sergisi

Öte yandan 8 yıldır resim yaptığını ve 4 yıldır sergi açtığını söyleyen Ressam Yüksel Yılmaz, Bayburt’ta 2. kez sergi açma şansı bulduğunu belirterek, “İlkini 2 yıl önce Şair Zihni Kültür Merkezi’nde açmıştık. Şimdi daha güzel oldu, halka açık bir alanda sergi açma imkânı bulduk” dedi.

Yılmaz, kabartma resim olarak bilinen rölyef sanatıyla yaptığı eserler hakkında sergiyi gezenlere bilgi verdi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.