Yoncalı'da sağlık deposu bir bitki 'Tülübaş'

Bayburt yöresine özgü bitki çeşitlerinden Tülübaş (Psephellus apandisigerus) üç akademisyenin ortak yayınladığı makale ile literatüre kazandırıldı.

Yoncalı'da sağlık deposu bir bitki 'Tülübaş'

Bayburt Postası - Gümüşhane Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Tuba Acet, Giresun Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadriye Özcan ve Bayburt Üniversitesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Abdurrahman Sefalı’nın Yoncalı köyünde yaptıkları araştırmalar ve sonrasında yaptıkları bilimsel çalışmaların ardından günyüzüne çıkarılan Tülübaş adlı endemik bitki sağlık açısından oldukça önemli.

İngilizce yayınlanan makaleyi değerlendiren Eczacı Kenan Adullahoğlu, Tülübaş adlı bitkinin insan vücudundaki zehiri yok edebildiğini, diyabete sebep olabilen bazı enzimleri de etkisizleştirebildiğini belirtti.

Abdullahoğlu, “Arkadaşlarımızın yaptığı çalışma gösteriyor ki bu bitki taşıdığı kimyasallar ve enzimler  aracılığı ile "ilaç" olabilme yeteneğini taşıyor. Antioksidan olarak insan vücudunda birikerek bir çok organda toksik etki yapan serbest radikaller dediğimiz zehir unsurlarını yok ediyor. Antimikrobiyal olarak insanın normal florası dışındaki mikroorganizmalar ile savaşma yeteneği var. Taşıdığı özgün kimyasallar ile  örneğin insan vücudunda diyabete sebep olabilen bazı enzimleri etkisizleştirebiliyor. Ben bu çok kıymetli çalışmayı yapan hocalarıma teşekkür ediyorum” dedi.

Makaleye ulaşmak için tıklayınız…
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Halit 3 yıl önce

MaşAllah bu bayburdlu hocaya ödül versinler hep ödül alan hocanın bi keşfini göremedik hoca bitki keşfetmiş maşAllah

Avatar
İbrahim Gümüşhane-Bayburt 3 yıl önce

Tebrikler inşAllah önemli katkılar sağlar. Tuba hocam öğrenciniz olma şansımız oldu. İyi niyetiniz daim olsun. Kolay gelsin başarılar

Avatar
Ünal 3 yıl önce

Makale linkini de haberde paylaştığınız için teşekkür ederiz