Meğer bizim ‘Pala’ymış…

Çoruh Nehri’nde yaşadığı bilinen ve nehrin kıyılarında zaman zaman görülen su samurları artık kendilerini pek gizlemiyor. Baraj ve HES’ler nedeniyle doğası bozulan Çoruh Nehri’ndeki değişimler canlı hayatı da etkiliyor...

Meğer bizim ‘Pala’ymış…

Bayburt Postası - Çoruh Nehri’nde yaşadığı bilinen ve nehrin kıyılarında zaman zaman görülen su samurları artık kendilerini pek gizlemiyor. Baraj ve HES’ler nedeniyle doğası bozulan Çoruh Nehri’ndeki değişimler canlı hayatı da etkiliyor.

Gece avlandıkları ve ender görüldükleri bilinen su samurları geçtiğimiz yıllarda Artvin’de bulunan bir restoranın müdavimi olarak görüntülenmişti. Çoruh Nehri’nin geçtiği bölgede genelde yalnız gezen ve yöre halkı tarafından 'su iti' olarak da bilinen bir su samuru Artvin Borçka karayolunun 10’uncu kilometresinde bulunan Çoruh Marina adlı bir restoranın iskelesinde ilk kez görüntülenmişti. Her gün düzenli bir şekilde restorana ait iskeleye çıkan ve restoran sahipleri tarafından kendisi için bırakılan balıklarla beslenen 'Pala' adlı su samurunun lüküs hayatı ulusal basına konu olurken, vatandaşların da dikkatini çekmişti. Bu görüntülerin ardından gece avlanmaya çıktıkları bilinen su samurları bölgede daha çok gündüz gözüyle görülmeye başlandı.

Su samurlarının göçü

Öte yandan su tutmaya başlayan barajlar ve yapımı devam HES’ler nedeniyle dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biri olan Çoruh Nehri’ndeki canlı hayat için yaşam şartları değişiyor. Nehrin yer yer durağanlaştığı ve sudaki balıkların ise daha çok nehrin gölete dönüştüğü bölgeye kayması su samurlarının da yaşam alanını değiştirdi.

Ekolojik dengenin korunması açısından su samurlarının bir nehir için çok önemli olduğuna vurgu yapan uzman görüşlerine göre, hayvanların çeşitli nedenlerle yer değiştirdiğine dikkat çekiliyor. Geçmiş yıllarda Bayburt’ta da gece görüntülenen ve nehrin daha derin kesimlerinde yaşadığı için baraj ve HES’ler nedeniyle yeni yaşam alanlarına doğru göçtüğü tahmin edilen su samurları, ayrıca hastalıklı balıkları yiyerek beslendiği bilindiği için, bu durum Çoruh Nehri’nin Bayburt’tan geçen bölümünün eskiye göre daha çok kirli olduğunu ortaya koyuyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.