Seyhan: "Demiryolu güzergahları üzerinde mukayese yapılsın!"

Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Seyhan, yeniden gündeme gelen demiryolu projesi hakkında açıklamada bulundu.

Seyhan: "Demiryolu güzergahları üzerinde mukayese yapılsın!"
Bayburt Postası - Erzincan-Gümüşhane-Trabzon demiryolu projesinin ihale çıkması ve Gümüşhane-Rize Ticaret ve Sanayi Odası başkanlarının karşılıklı açıklamaları ile yeniden gündem olan demiryolu projesi ile ilgili bir açıklama da Süleyman Seyhan yaptı. Seyhan açıklamasında 'ülke menfaatleri' vurgusu yaparak, ihalesi yapılan hat ile Bayburt güzergahı üzerinde bir maliyet hesaplaması yapılması gerektiğini kaydetti. 

İşte o açıklama:

"Son günlerde ilimizin gündemini meşgul eden Bayburt'un hızlı tren güzergahından çıkarıldığında dair haberlere binaen Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası olarak bir açıklama yapma gereği hasıl olmuştur. Öncelikle ifade etmek isteriz ki dün olduğu gibi bugün de Bayburt'un ve Bayburtlu'nun birinci önceliği  ülkemizin ve milletimizin âli menfaatleridir. Demiryolu ve hızlı tren konusu bilindiği üzere yaklaşık 10 yıldır ilimizin ve bölgemizin gündemindedir. İlk kez 2008 yılında başlatılan girişimlerle Odamızın da kuruluşunda aktif olarak yer aldığı bir sivil toplum platformu oluşturulmuş ve adına "Bayburt demiryolu platformu" denilmiştir. İlimizden bir çok sivil toplum örgütünün de yer aldığı bu platform tarafından çeşitli aralıklarla 6 toplantı ve 1 çalıştay gerçekleştirilmiş, konunun uzmanları olan başta Karadeniz Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Fazlı Çelik olmak üzere çeşitli bilim insanlarının katılımlarıyla bilgilendirme toplantıları düzenlenerek bütün güzergahlar masaya yatırılmış, bütün alternatiflere dair bilimsel tespitler yapılmıştır. Bu tespitler sonucunda Bayburt üzerinden geçen güzergahın çok daha uygun maliyetle hayata geçirilebileceği ortaya konulmuş olup bu raporlar da Odamızca bir dosya haline getirilerek  ilgili mercilere sunulmuştur. Bazı illerimizin Oda başkanlarının ifade ettiği gibi bu mesele Bayburt'un Rize'nin veya başka bir şehrin menfaati meselesi değil, altını çizerek ifade etmek isteriz ki bir "ülke menfaati" meselesidir. Doğalgaz dağıtımı ile ilgili yapılan altyapı çalışmasında bile Bayburt üzerinden Rize'ye, oradan Trabzon'a bağlantı yapılması en uygun yol olarak benimsenmiş iken demiryolu hattı gibi devasa bir yatırımın başka bir güzergah üzerinden planlamasının doğru olmayacağını düşünmekteyiz.. Beklentimiz  Erzincan-Bayburt-Rize-Trabzon güzergahının fizibilite çalışmasının yapılarak diğer hatla mukayeseli bir şekilde hangi hattın daha uygun maliyetle gerçekleştirilebileceğinin tespit edilmesidir. Eğer sözü edilen hat daha rantabl ise söyleyecek sözümüz olmaz fakat eğer Bayburt üzerinden geçecek hat daha uygun ve daha optimum bir sonuç verecek ise kimsenin söyleyecek sözü olmamalıdır. Kamuoyuna saygıyla arz ederiz."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bayburtlu Salih 4 yıl önce

Sn Oda başkanım,doğrudur TREN yolu ile ilgili bir platform oluşturulmuş belli bir çalışma yapılmış ve sonrasında her halde kendi haline bırakılmış gibi bir intiba var, lütfen, saldım çayıra mevlam kayıra demeden,bu konunun başta odanız olmak kaydı ile,ilgili platform,Valilik,Belediye,ilgili tüm STK lar Bayburt federasyonu, Bayburt vakfı ve geniş bir oluşum ile bu TREN in Bayburt geçmesi sağlanmalı ve ekonomik girdi ve çıktının, kurulması düşünülen fabrikaların neler olacağı, kaç kişi istihdam edileceği,klasör haline getirilerek ilgililer bilgilendirilmeli, ülke ekonomisine neler katılacağı ve kalkınmada öncelikli yöre olmamız hasebi ile artılar neler olacağı beyan edilmeli ,
Ayrıca şu anda soğanlı dağına yapılması an meselesi olduğu ifade edilen kara yolu tünelin bu Tren yolu tüneli ikiz olarak yapılması, sadece karayolu tüneli yapılarak gereksiz masrafın önlenmesi gerekir.
İkiz tünelin diğeri olan kara yolu tüneli ile beraber Tren tüneli yapılmalıdır.Turist akını sağlanmalı

Avatar
Engin Kaban 5 yıl önce

bu satırları yazan gazetecilerin, okuyan zeki ve vicdanlı insanların, içinin sızladığını tahmin etmemek mümkün değil.

çay, vasatın çağı...

Avatar
Nazım 5 yıl önce

İktidarın vermiş olduğu sözler ne tez unutuldu.geçin bu işleri buldunuz saf insanları kandırın.gerçi bu bayburt un insanından hiç bir şey olmaz