BAYPROJE’den 'tarım' konulu konferans

Bayburt Postası- Bir yılı aşkın bir zamandan beri faaliyetlerini sürdüren Bayburt Bilgi Paylaşım ve Proje Üretim Derneği (BAYPROJE) Bayburt’un sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimine katkıda bulunmak üzere faaliyetlerine devam ediyor.

BAYPROJE’den 'tarım' konulu konferans

BAYPROJE, 'tarım' konulu konferans düzenledi...Bayburt Postası- Bir yılı aşkın bir zamandan beri faaliyetlerini sürdüren Bayburt Bilgi Paylaşım ve Proje Üretim Derneği (BAYPROJE) Bayburt’un sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimine katkıda bulunmak üzere faaliyetlerine devam ediyor.

“Bayburt Konulu Doktora Tezlerinin Ödüllendirmesi” ve “Ortaöğretim Öğrencileri Arasında Ödüllü Günlük Tutma Yarışması”nın düzenlenmesi gibi projeleri yürüten ve geçtiğimiz yıl Eylül ayı içerisinde “Bayburt Yenilik (İnovasyon) Merkezinin Kurulabilirliği” konulu bir panel düzenleyen BAYPROJE Derneği, bu kez Bayburt tarımını masaya yatırdı.      

Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Serin’in konuşmacı olarak katıldığı konferansta Bayburt’un öncü sektörlerinden olan tarım konusunda bilgiler verildi.   

Programın açılış konuşmasını BAYPROJE Dernek Başkanı Prof. Dr. Rıfat Yıldız yaptı. Derneğin kısa tarihçesi hakkında bilgi veren Yıldız, “Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Yunus Serin’i Erzurum Atatürk Üniversitesi’nden tanıdığını ve şimdi Kayseri Erciyes Üniversitesi’nde birlikte görev yaptıklarını belirterek, “Biz Bayburt’un tarımıyla ilgili projeler düşünüp tasarlamak isterken bu düşüncemizi hocamızla paylaştık. Bayburt’un tarımsal üretimine nasıl katkıda bulunabiliriz diye Kayseri’de Yunus beyle birkaç kez toplandık ve tartıştık. Bu konuda bir yol haritası hazırlayabilmek için Bayburt’ta böyle bir panel düzenledik. Bayburt’umuza hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Prof. Dr. Yunus Serin:  “Bayburt, tohumluk patates borsası haline dönüşebilir”

Prof. Dr. Serin: ''Bayburt’un ikliminden dolayı patatesin ekim alanı artırılmalı ve tohumluk patates üretimi yapılmalı. Bayburt, tohumluk patates borsası haline dönüşebilir.''Uzun yıllar Erzurum ve Kayseri’de yem bitkileri ve mera ıslahı konularında çalışmalar yapan ve Türkiye'de örnek uygulamalar olarak gösterilen projeleri hayata geçiren Prof. Dr. Yunus Serin, tarımla uğraşan çiftçilerin, teorik ve uygulamalı eğitime alınmaları gerektiğini ifade etti. Eğitilmemiş kişilerle hiçbir hedefe ulaşılamayacağına dikkat çeken Prof. Serin, "Biz Kayseri’deki çiftçilerle Almanya’daki tarım işletmelerini yerinde inceledik. Avrupa’da çiftçilerin çok ciddi bir eğitime sahip olduklarını gördük. Almanya’da verimli bir çiftlik kurmak için 6 ay eğitim yanında 1 yıl da değişik ülkelerde deneyim sahibi olmak gerekiyor. Bizim çiftçilerimiz Almanya’da ancak bu şekilde verimli bir çiftlik kurdular. Hayvancılık yapıldığında 3 bin dekarlık bu arazinin bin 500 dekarına slajlık mısır ektik, diğer yarısını ise suni mera haline getirdik” dedi.

Türkiye’de 50 dekara 1 adet traktör düştüğünü, Avrupa’da ise 500 dekara bir traktör düştüğünü belirten Prof. Serin, çiftçilerin iyi bir pratik ve teorik eğitim almadan ve arazi kullanımını 5-10 dekardan 2 bin - 3 bin dekara çıkarmadan hayvancılıktan yeteri kadar kar elde edilemeyeceği ifade etti.

Yağış azlığından etkilenmeyi gidermek için adi fiğ yerine sonbaharda mutlaka macar fiği ekilmesi gerektiğini söyleyen Prof Dr. Yunus Serin, “Tahıl (buğday, arpa, çavdar) ekim alanları düşürülmeli. Çavdar yerine ekimi az yapılan tritikalenin ekim alanı artırılmalı. Endüstri bitkilerinden pancarın ekim alanı azaltılmalı; çünkü biz su fakiri bir milletiz, pancar, suyu aşırı kullanmakta. Bayburt’un ikliminden dolayı patatesin ekim alanı artırılmalı ve tohumluk patates üretimi yapılmalı. Bayburt, tohumluk patates borsası haline dönüşebilir. Ekimi yapılmayan yağlık aspir ve kolza ekimi teşvik edilmeli; çünkü bu bitkiler yağlı bitkilerdir. Biz yurt dışına ham yağ almak için çok para ödemekteyiz. Elde edilen yağlarla biyodizel elde edilir. Posası da kesif yem olarak kullanılarak mazot maliyeti düşürülebilir.” şeklinde konuştu.

Gıda Tarım ve hayvancılı İl Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleşen konferansa Bayburt Vali Yardımcısı Mehmet Ali Akyüz, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdullah Ertuğrul, BAYPROJE Dernek Başkanı Prof. Dr. Rıfat Yıldız, dernek yönetim kurulu üyesi Akın Bayrak ile çok sayıda davetli katıldı.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.