BAYPROJE’den demiryolu raporu

Bayburt Postası - Bayburt  Bilgi Paylaşım ve Proje Üretim Derneği (BAYPROJE), demiryolu projesi ile ilgili önemli bir bildiride bulundu. Doğu Karadeniz Bölgesi’nden geçmesi planlanan ve bölge genelinin en çok konuşulan konulardan biri olan Erzincan-Trabzon Demiryolu projesi son zamanlarda Bayburt’ta da en önemli gündem konusu haline geldi. Demiryolu projesine ilişkin yaşanan gelişmelerin ardından imza kampanyasının başlatıldığı Bayburt’ta, Bayburt Mermerciler Derneği (BAYMED) tarafından demiryolunun Bayburt için gerekliliğini ortaya koyan verileri içeren bildirisinden sonra konuyla ilgili BAYPROJE de bir rapor hazırladı.

BAYPROJE’den demiryolu raporu

Demiryolu için bir rapor da BAYPROJE’den...Bayburt Postası - Bayburt  Bilgi Paylaşım ve Proje Üretim Derneği (BAYPROJE), demiryolu projesi ile ilgili önemli bir bildiride bulundu. Doğu Karadeniz Bölgesi’nden geçmesi planlanan ve bölge genelinin en çok konuşulan konulardan biri olan Erzincan-Trabzon Demiryolu projesi son zamanlarda Bayburt’ta da en önemli gündem konusu haline geldi. Demiryolu projesine ilişkin yaşanan gelişmelerin ardından imza kampanyasının başlatıldığı Bayburt’ta, Bayburt Mermerciler Derneği (BAYMED) tarafından demiryolunun Bayburt için gerekliliğini ortaya koyan verileri içeren bildirisinden sonra konuyla ilgili BAYPROJE de bir rapor hazırladı.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde Bayburt’tan geçeceği yönünde ağırlık kazanan ve daha sonra Cumhuriyet yıllarında ise zaman zaman gündeme gelse de son anda çeşitli sebeplerle gerçekleşmeyerek Bayburtlu’nun kara sevdası haline dönüşen demiryolu beklentisi ile ilgili bir çalışma yapan BAYPROJE, raporu kamuoyuyla paylaştı.

BAYPROJE Yönetim Kurulu Üyesi Akın Bayrak tarafından kaleme alınan ve demiryolu ile ilgili tüm detaylara değinilen raporda, özellikle Bayburt ve Bayburtlu’nun demiryolu konusunda heyecana ortak olması için lokal çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiği hatırlatılırken, Bayburt’ta bu konuda herhangi bir adım atılmadığı vurgulandı. Doğu Karadeniz’den geçmesi planlanan Erzincan-Trabzon Demiryolu projesi ilgili yapılan etüt çalışmalarının yanı sıra, dikkate alınmayan tespitlere de yer verilen raporda, bilim adamları tarafından öne sürülen ve Bayburt ovalarını içeren güzergâhlar hakkında çalışma yapılmadan Erzincan-Tirebolu-Trabzon güzergâhının ÇED Raporu’nun herhangi bir önemi ve değerinin olmayacağı vurgulandı.

Demiryolu projesine ilişkin Karedeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Ulaştırma Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fazıl Çelik ve ekibinin hazırladığı rapor ve önerdiği uygun alternatif güzergâhlar konusunda bu güne kadar ciddi bir itiraz olmadığını, alternatif güzergâh seçiminin hatalı olduğu hususunda somut bir uyarının bulunmadığına dikkat çekilen raporda, Prof. Çelik ve ekibi tarafından ortaya konulan tespitler için yapılan hatta iftiralara kadar varan itirazların ise rasyonel gerçeklerden ve bilimden uzak olduğu belirtildi.

Raporda ekonomik ve bilimsel gerçeklere göre demiryolu güzergâhının Bayburt ovalarından geçmesi gerektiği ülke ve bölge menfaatleri açısından da gerekli olduğu belirtilirken, demiryolunun Bayburt için ise ulaşım ağları içinde öncelikli bir konu olduğu vurgulandı. 

Demiryolu projesi ile ilgili Bayburt için öne sürülen bilimsel tezleri, ilgili kişi, kurum ve kuruluşlara duyurmak ve Bayburt’u ziyaret eden her bakan, milletvekili, siyasi parti temsilcisi, üst bürokrat ve konu ile ilgili ilim adamlarına hem Bayburt için hem de ülke menfaati öne sürülen alternatif güzergâhları hatırlatmakla birlikte mevcut güzergâh çalışmalarıyla yanlışta ısrar edilmesinin nedenlerini sorgulayabilecek bir çalışma grubu oluşturulması gerektiği de kaydedildi.

Bayburt’un geleceğini yakından ilgilendiren birçok konuyu gündemine alan ve son olarak demiryolu projesi ile ilgili de bir rapor hazırlayan BAYPROJE’nin işte o raporu: Erzincan-Trabzon Demiryolu Raporu (PDF dosyasını açarken yada kaydetmek isterken sorun yaşıyorsanız, farklı web tarayıcılardan yeniden deneyiniz.)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.