BAYPROJE buluşmaları devam ediyor

Bayburt Postası - Bayburt Bilgi Paylaşım ve Proje Üretim Derneği (BAYPROJE), Aralık ayında toplantılarına devam etti. Bayburt'un ekonomik açıdan kalkınmasına yönelik çalışmalar içeren ve daha önce birçok yerde tanıtım toplantıları gerçekleştiren BAYPROJE, bilgilendirme amaçlı ve fikir alışverişlerinde bulunulan toplantılarına Kayseri ve İstanbul’da da devam etti.

BAYPROJE buluşmaları devam ediyor

Bayburt Postası - Bayburt Bilgi Paylaşım ve Proje Üretim Derneği (BAYPROJE), Aralık ayında toplantılarına devam etti. Bayburt'un ekonomik açıdan kalkınmasına yönelik çalışmalar içeren ve daha önce birçok yerde tanıtım toplantıları gerçekleştiren BAYPROJE, bilgilendirme amaçlı ve fikir alışverişlerinde bulunulan toplantılarına Kayseri ve İstanbul’da da devam etti.

Türk Eğitim Vakfı toplantı salonunda gerçekleşen Kayseri buluşmasına, Dernek Başkanı Prof Dr. Rıfat Yıldız, yönetim kurulu üyesi Akın Bayrak, Kayseri’de yaşayan Bayburtlu vatandaşlardan Abdulkadir Saka, Bahri Kalkan, Bayram Aktürk, Bekir Bayrak, Dursun Kaçır, Muhammed Türk, Necdet Adıgüzel, Oğuzhan Adıgüzel, Osman Küçük, Şaban Çavdar, Şahin Gondolot, ve Şeref Türker katıldı. Görüş ve önerilerin sıralandığı toplantıda, Bayburt Üniversitesi’nin gelişiminin Bayburt için hayati öneme sahip olduğu ve üniversitenin her yönü ile desteklenmesi gerektiği ifade edildi.

Bayburt’ta girişimci ruhun geliştirilmesi için özel eğitim kurum ve programlarına gereksinim olduğunun dile geldiği toplantıda, Bayburt’un ana gelişim sektörleri olarak kabul edilen hayvancılık, taşçılık ve turizm potansiyellerinin doğru tespit edilip, değerlendirilmesi konusunun önemi üstünde duruldu.

BAYPROJE web sitesinin özellikle gençler tarafından sıkça ziyaret edilmesi ve fikirlerin yazılmasının istendiği toplantıda; BAYPROJE hareketinin Bayburt için yararlı bir girişim olduğu, Kayseri’de BAYPROJE toplantılarının iki ayda bir tekrarlanması gerektiği ve katılımcıların toplantılara tartışma ortamını oluşturacak yeni bilgi ve fikirlerle gelmesi konularına değinildi.

İstanbul buluşmasının ilki Otel Fahri’de yapıldı

Anadolu Yakası Bayburt Derneği Başkanı Lütfi Silo’nun ev sahipliğinde Otel Fahri’de gerçekleşen İstanbul toplantısında Bayburt’la ilgili görüş ve öneriler masaya yatırıldı. Toplantıya; Ahmet Çağıldak, Akın Bayrak, Ali Kemal Kumkumoğlu, Ali Uçurum, Ekrem Seyhan, Erdoğan Kadakal, Fahrettin Evsen, Fuat Fettahoğlu, Hüsamettin Elçi, Kürşat Okutmuş, Lütfü Üçok, Lütfü Silo, Nizamettin Kutlu, Osman Kaymak, Ömer Turanlı, Rıfat Yıldız, Saadettin Bayrak, Selim Kutlu ve Suat Müftüoğlu katıldı. 

BAYPROJE’nin, Bayburt’un aydınlık yüzü olduğunu ifade eden Lütfü Silo, BAYPROJE’nin, Bayburtlular tarafından sahiplenmesi ile büyük işlerin başarılacağını söyledi. Geçmişte Bayburt’ta çok ortaklı girişimler adına kötü örnekler yaşandığını dile getiren Silo, “Tüm olumsuzluklara rağmen bir araya gelerek başarılı çalışmalar yapabiliriz” dedi.

Dernek yönetim kurulu üyesi Ahmet Çağıldak ise, Eylül ayı sonunda, BAYPROJE tarafından Bayburt’ta yapılan İnovasyon (Yenilikçilik) toplantısının çok başarılı ve yararlı bir çalışma olduğunu, İnovasyon konusunun Bayburt’ta böyle donanımlı ve tecrübeli bir ekip tarafından işlenmesinin önemine değindi. Çağıldak, toplantının kitap haline getirilmesi ile eserin kalıcılığının sağlanacağını belirtti.

BAYPROJE girişiminin çok yararlı olacağını, ancak projelerin başarısı için Bayburtlu'yu Bayburtlu'ya sevdirmek gerektiğini ifade eden Fuat Fettahoğlu, “Bunun içinde derneklerden yararlanmak lazım. Bayburtlu vatandaşların envanterini çıkarmak ve işlerine yardımcı olmak; BAYPROJE’yi güçlendirme ve sahiplenme adına yararlı olacaktır” dedi. Fettahoğlu, BAYPROJE tarafından yapılacak projelere maddi destek vereceğini de sözlerine ekledi.

BAYPROJE’nin girişiminin muhteşem olduğu, ancak başarı için kamu kurum ve kuruluşları ile yakın temasın kurulması ve önceliklerin iyi tayin edilmesi gerektiğini ifade eden Suat Müftüoğlu, Bayburt çağrı merkezi ve BAYPROJE’nin tanıtımı konusunda gerekli girişimlerde bulunacağını ve projelere sponsor olarak destek vereceğini ifade etti.

Toplantıya katılan Bayburt Postası Genel Yayın Yönetmeni Kürşat Okutmuş ise, Bayburt ile ilgili toplantılara gençlerinde katılması gerektiğini ve toplantılarda gençlere söz hakkı verilmesi gerektiğini söyledi. Bayburt Postası Gazetesi’nin 60 yıllık arşivinin sanal ortamda oluşturulmaya çalışıldığını ifade eden Okutmuş, eski matbaa malzemelerinin müzeye verilmesiyle, Bayburt’ta matbaacılıkla ilgili tarihi makine ve malzemelerin sergilendiği bir yer oluşturulabileceğini belirtti. Okutmuş, BAYPROJE web sitesinin daha iyi hale getirilmesi için gerekli desteği vereceğini de sözlerine ekledi.

BAYSİAD’dan BAYPROJE’ye tam destek

İstanbul toplantılarının ikincisi Bayburt Yönetici Sanayici ve İşadamları Derneği (BAYSİAD) Başkanı Salim Arslanhan’ın evsahipliğinde gerçekleşti. Toplantıda bir konuşma yapan BAYSİAD Başkanı Salim Arslanhan, BAYPROJE çalışmalarının dernekleri tarafından ilgi ile izlendiğini ve BAYPROJE’ye destek sunacaklarını söyledi.

BAYSİAD üyelerince Bayburt’ta hayvancılık üzerine gerçekleştirilen projelere de vurgu yapan Arslanhan, gıda, rüzgar enerjisi ve bioenerji gibi yatırım konularının araştırılması gerektiğini  kaydetti.

BAYPROJE derneği yönetim kurulu üyesi Akın Bayrak ise, hayvancılık konusunda Bayburt’ta son yıllarda yapılan yatırımların önemini ve öncü rolünü takdire şayan bulduğunu ifade ederek, Bayburt’un mera ve yayla potansiyeli yanında, mevcut hayvancılık yatırımlarının yeterli olmadığını söyledi. Bayburt’ta 60 bin kadar büyükbaş, 25 bin kadar da küçükbaş hayvanın bulunduğunu ifade eden Bayrak, mevcut olduğu, “Bu rakamlar 5, 10, 20 yıl öncesine nazaran çok küçük kalıyor. Yine arıcılık potansiyelinin %15’i kullanılıyor. Arıcılık ve hayvancılık konusunda Bayburt’ta yapılacak daha çok şer var” diye konuştu.

Toplantıda konuşan Prof. Dr. Rıfat Yıldız, Bayburt’ta yapılacakların ilmin ışığında değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Bayburt ile ilgili yüksek lisans ve doktora tez çalışmalarının BAYPROJE tarafından desteklenmekte olduğunu söyleyen Yıldız, “Sponsor bulunduğu nispette bu tür çalışmalara devam edilecek. Şu an için 8 hemşerimiz bu tezlere sponsor olmayı kabul etti” dedi.

İşadamı Adnan Sarıhan’ın koyunculuğun gelişmesiyle, Bayburt’tan büyükşehirlere, bu şehirlerdeki büyük ve ünlü lokantalara özel et servisi yapılabileceğini kaydettiği toplantıda Ömer Turanlı, Bayburtlu gençlerin BAYPROJE aktivitelerine yönlendirilmesiyle, Büyükşehirlerdeki Bayburtlu gençlerin suç oranının düşeceği ve gençlerin kendilerini geliştirecekleri üretken işlerle boş zamanlarını değerlendirecekleri anlatılarak, gençlerin “Genç BAYPROJE” organizasyonu içinde yer almalarının sağlanmasını istedi.

RB Et Lokantası’nda gerçekleşen toplantıya; Adnan Sarıhan, Akın Bayrak, Fahri Aydın, Hanefi Karahasanoğlu, İsmail Öz, Lütfü Silo, Mehmet Demirer, Mustafa Bayansal, Necdet Yardımcı, Ömer Turanlı, Rıfat Yıldız, Saadettin Bayrak, Salim Arslanhan katıldı.

Polattimur: “BAYPROJE bir gönül ve yürek işidir”

Bayburt Kültür Derneği tarafından Bahçelievler'de organize edilen İstanbul buluşmalarının son toplantısında konuşan Bayburt Kültür ve Yardım Derneği Başkanı Abdurrahman Polattimur, BAYPROJE girişiminin, bir gönül ve yürek işi olduğunu ifade ederek, BAYPROJE’nin mevcut Bayburt sivil toplum kuruluşlarının ne alt, ne de üst kuruluşu olduğunu söyledi.

Toplam 147 Bayburt Derneği’nin var olduğunu söyleyen Polattimur, “Bunların 7’si yurt dışında. Dışişleri Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre yurt dışında yaşayan Bayburtlu sayısı 63 bin 830. Türkiye’de 16 ilde Bayburt Derneği var.  Sadece İstanbul’un 23 ilçesinde 127 Bayburt köy derneği bulunuyor. Ayrıca Bayburt Eğitim Kültür Vakfı, BAYSİAD ve 2 spor kulübü ile çok sayıda STK’ya sahibiz. Ama maalesef eşgüdüm konusunda sıkıntılar çekiliyor” dedi.

Polattimur, Bayburt’un il olma serüveninin ya da benzeri bir konuda hazırlanacak doktora tezine, Bayburt Kültür ve Yardım Derneği tarafından ödül verilebileceğini sözlerine ekledi.

Nüfusun %48’inin, genç nüfusun ise %76’sının internet kullandığı, dolayısıyla genç Bayburtlu vatandaşlarla bu yoldan temas kurulabileceği, bu açıdan BAYPROJE web sitesinin yararlı bir teşebbüs olduğunu söyleyen Gökhan Zeybek, BAYPROJE’nin sadece Bayburt’un değil, Bayburt dışındaki Bayburtlular'ın da sorunlarıyla ilgilenmesi gerektiğini söyledi.

İstanbul’da balıkçılıkla uğraşan Bayburtluların sayısının fazla olduğunu ifade eden Zeybek, balıkçıların ciddi sorunlar yaşadıklarını ve bu tür sorunların da BAYPROJE faaliyet alanı içinde olması gerektiğine işaret etti.

Abdullah Yılmaz’ın, Bayburtluların görev yaptığı yerler hakkında bir çalışma yapılmasına vurgu yaptığı toplantıda, Necati Durmuş da Cirit sporunun desteklenmesi gerektiğini ve tanıtımı için projeler üretilmesinin önemine vurgu yaptı.

Toplantıda konuşan BAYPROJE Dernek Başkanı Prof. Dr. Rıfat Yıldız ise, BAYPROJE’nin asıl hedefinin Bayburtlu gençler olduğu, dolayısı ile herkesin çocuklarını ve çevresindeki Bayburtlu gençleri BAYPROJE’ye yönlendirmesi gerektiğini söyledi. Yıldız, Bayburt’ta önemli potansiyellerin olduğunu ve bunların değerlendirilebilmesi için öncelikle gerçek boyutlarının tespitinin yapılmasına vurgu yaptığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Dağıtılmış olan gezi ve inceleme raporu bu anlamda bir ön çalışma olarak değerlendirilebilir. Ancak bu raporun tetkikinden dahi Bayburt’la ilgili yapılabilecek çok şey olduğunu anlıyoruz. Her projenin büyük kaynak gerektirdiği gibi yanlış kanaate kapılmamak gerekir. Birçok fikir ve proje küçük kaynaklarla, hatta maddi kaynağa gerek duyulmadan uygulamaya konulabilir. Örnek olarak, Bayburt Kalesi Maketinin İstanbul “MİNİATÜRK” te sergilenmesi fikri, bu toplantıdaki Bayburtlu belediye meclisi üyeleri marifetiyle kaynaksız gerçekleştirilebilir.”

İstanbul’daki belediyelerin Bayburt’lu başkan yardımcılarının, encümen üyelerinin ve meclis üyelerinin iştirak ettiği bu toplantıya; Abdullah Yılmaz, Abdurrahman Polattimur, Akın Bayrak, Ali Kazel, Aydın Boğatın, Bayram Ağdağ, Ekrem Bingöl, ,Ensar Özcan, Feridun Hacıhasanzade, Gökhan Zeybek, Gürsel Balahorlu, İbrahim Akbal,  İsmail Hakkı Özhan, Kadir Soytaş, Kemal Yetişen, Kenan Kloken, Mahmut Adıgüzel, Mehmet Adıgüzel, Murat Çelik, Murat Gör,  Murat Yerli, Necati Durmuş, Necip Fazıl Kaymak, Osman Kaymak, Rıfat Yıldız, Saadettin Bayrak, Selim Akgün, Şadi Kekeç ve Zarif Türk katıldı.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.