‘Kültürümüzde Dede Korkut ve Bayburt’

Atılım Üniverisitesi Öğretim Üyesi, Halk Bilimcisi Prof. Dr. Ahmet Kıymaz’ın moderatörlüğünde ‘Kültürümüzde Dede Korkut ve Bayburt’ konulu bir söyleşi gerçekleştirildi.

‘Kültürümüzde Dede Korkut ve Bayburt’

Bayburt Postası - Online gerçekleşen ve internet erişim adreslerinden canlı olarak yayınlanan söyleşiye Bayburt Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci ile Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı Başkanı (TÜRKSAV) Yahya Akengin konuşmacı olarak katıldı.

TÜRKSAV Başkanı Yahya Akengin, programda yaptığı konuşmada, Dede Korkut’un Bayburt açısından önemine değindi.

Akengin, Dede Korkut hikayelerinin kahramanı Bamsı Beyrek, Bayburt’taki isimi ile Bey Böyrek’in Bayburt’la olan ilişkisine değinerek başladığı konuşmasında, “Orhan Şaik Gökyay’ın Dedem Korkut kitabının analizlerinin sonucunda hikâyelerin Bayburt civarında geçtiğine yer verilir. Bir de bizim rahmetle andığımız Bayburtlu gazeteci Osman Okutmuş var. Yıllar yılı Bayburt Postası Gazetesinde Bayburt Dede Korkut ilişkisini yazıp durdu. Dolayısıyla Dede Korkut Bayburt’ludur dedik, türbesini de bulduk” dedi.

Dede Korkut’un bir yerde ölüp, bin yerde dirilen şahsiyetlerden biri olduğunu söyleyen Akengin, Korkut Ata’nın Türk Milleti’nin gönlünde inşaa ettiği bir şahsiyet olduğunu, Korkut Ata öğretilerinin çağları aşarak dilden dile dolaştığını söyledi.

Dede Korkut vari bilge kişilerin Bayburt topraklarından hiç eksik olmadığını söyleyen Akengin, bu bilge kişilerin dargınları barıştırmak, müşkülleri çözmek ve milleti toparlamak gibi bir rol üstlendiklerini aktaran Yahya Akengin,”Çocukluğumuzun Bayburt’un da her mahallenin, her köyün bir bilge kişisi vardı. Bunlar Dede Korkut’un birer yansıması idi. Bugün böyle bir şeyden bahsetmek güç” dedi.

Oğuz Dede romanına ilham olan kişiliğin de Dede Korkut olduğunu söyleyen Akengin, hikâyelerin Türk aile yapılarını da tamamen yansıttığını belirtti. Hikâyelerin Türk milletinin özeleştirisini de yaptığına vurgu yapan Akengin, “Biraz bizim eleştirimizi de yapar. Dede Korkut der ki, Oğuz’un başına ne geldiyese uykuda olduğu zamanlar geldi. İç Oğuz-Dış Oğuz çatışması yine bizim eleştirilecek yanımızdır. Tarihte bütün Türk devletlerini yıkanlar, yine Türk devletleridir” diye konuştu.

Dede Korkut 1000 yıl önce Serbest Şiir söylemiş

Yahya Akengin, soylamalara farklı bir anlam da yüklediği konuşmasını şöyle tamamladı:

“Hani dünya edebiyat tarihi anlatılırken denilir ki, serbest şiir türü ilk defa Fransa’da Apollaniere tarafından ortaya konuldu, bizde de Orhan Veli aldı. Yanlış efendim 1000 yıl önce serbest şiirin en güzel örnekleri Dede Korkut hikâyelerinde vardır.”

Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci ise, programda yaptığı konuşmada Bayburt hakkında tarihi bilgiler verdi. Pekmezci, Yüzbaşı Şehit Agah ve Şehit Nusret Bey gibi şahsiyetleri andığı konuşmasında Dede Korkut hakkında da bilgiler verdi. Dede Korkut’un kabrinin Masat köyünde, Bey Böyrek’in kabrinin ise Erenli köyünde olduğunu hatırlatan Başkan Pekmezci, “Bayburt Belediyesi olarak 2019 yılında 25. Uluslar arası Dede Korkut Kültür Sanat Şölenlerini ifa ettik. 2018 yılında Azerbaycan, Kazakistan ve Türkiye tarafıdan UNESCO’ya sunulan Somut Olmayan Kültürel Miras başlığı altındaki başvuru UNESCO tarafından kabul edilmiş ve UNESCO tarafından verilen orijinal belge UNESCO Türkiye temsilciliği tarafından Bayburt Belediyesine teslim edilmiştir” dedi.

Dede Korkut Türkmen Sahra Nüshasının Bayburt’ta tanıtıldığını söyleyen Pekmezci, yeni nüshada da Bayburt isminin geçtiğini ve soylamalarda ‘Balı, yağı tükenmeyen Bayburt eli’ ifadelerinin yer aldığını belirtti.

Pekmezci, Bayburt’un il olma hikâyesini de anlattığı, şiirlerle beslediği konuşmasının ardından moderatör Prof. Kıymaz da, çok değerli bir programa imza attıklarını söyleyerek, konuşmacılara teşekkür etti. 

Programı izlemek için tıklayınız...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
muhterem 3 yıl önce

müjde,bey böyrek,bamsının,hanımı*banı çiçek..,duduzar-erenli,köyü,çiçek,dağı tepesindedir.,battal,gazi,hanımıda,zeynep,ana,hatun,ise,aynı,yerdedir,saygı,ile

Avatar
Dodo 3 yıl önce

Allah razı olsun