Fındıkta “küllenmeye“ karşı yerli ilaç üretilecek

Giresun Ticaret Borsası Başkanı Yanıkoğlu: "İlaç tamamen Türk bilim adamları tarafından yapılacak ve başarı sağlanacak..."

Fındıkta “küllenmeye“ karşı yerli ilaç üretilecek

Türk bilim adamları, TÜBİTAK öncülüğünde yürütülecek projeyle fındıkta küllenme (küf) adı verilen hastalık için ilaç geliştirecek.

Giresun Ticaret Borsası (GTB) organizatörlüğünde üniversite ve araştırma kurumlarının birlikte çalışmasıyla ortaya çıkarılacak ilaç sayesinde üreticinin küllenme hastalığının oluşturduğu zarardan korunması hedefleniyor.

Giresun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Temel Yanıkoğlu, küllenmenin iklim değişikliklerinde görülen bir hastalık olduğunu söyledi. Küllenme hastalığının çok rutubetli ve az rutubetli ortamlarda geliştiğini belirten Yanıkoğlu, "Çok sportmen, dayanıklı, çabuk yayılabilen, çok da önemli mücadele gerektiren bir bakteri çeşidi. Bu hastalıkla mutlaka mücadele gerekiyor" dedi. 

Küfün başlangıcının ve gelişiminin önlenmesine yönelik topyekun çalışma başlattıklarını ifade eden Yanıkoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"TÜBİTAK-Marmara Araştırma Merkezi öncülüğünde Giresun Ticaret Borsası, Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Tokat Gazi Osmanpaşa Ziraat Fakültesi ile birlikte TÜBİTAK-1007 Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı kapsamında proje gerçekleşecek."

Yanıkoğlu, çalışmalar için Adana'daki mikrobiyolojik laboratuvarın kullanılacağını belirterek "Proje yaklaşık 15 milyon liralık yatırım gerektiriyor" diye konuştu.

İlaç ithalatına gerek kalmayacak

Projeyle geliştirilecek ilaç için tamamen yerli kaynakların kullanılacağını vurgulayan Yanıkoğlu, şunları kaydetti:

"İlaç tamamen Türk bilim adamları tarafından yapılacak ve başarı sağlanacak. Amacımız ilacı Türk bilim adamlarının yapması ve paramızın dışarıya gitmemesini sağlamak. Bizim özelliğimize göre bir ilaç olsun. Çünkü dışarıdan gelen ilaçlar ya üzüme göre oluyor ya da incire göre oluyor. Fındıkta pek verimli olamıyor."

Projenin 3-4 yıllık süreceğini söyleyen Yanıkoğlu, çiftçilerin ilaçtan memnun kalacağını sözlerine ekledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.