250 adet büyükbaş hayvan yoncadan zehirlendi!

Demirözü'nde yonca tarlasına giren 250 adet büyükbaş hayvan yoncadan zehirlendi.

250 adet büyükbaş hayvan yoncadan zehirlendi!
Bayburt Postası - Demirözü'nde yonca tarlasına giren 250 adet büyükbaş hayvan yoncadan zehirlendi. Çobanın hayvanların zehirlendiğini fark edip, haber vermesiyle olay yerine giden Bayburt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Demirözü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde görevli Veteriner Hekimleri hayvanlara ilk müdahalelerini yaparak olası bir telef olmanın önüne geçtiler.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Bayburt Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Kani Yavuz, sığırlarda yonca zehirlenmesinin belli yonca türlerinin tüketimi sonucu görülen ve çeşitli klinik belirtilerle ortaya çıkan zehirlenme olduğunu, bu zehirlenmelerin dikkat edilmediği takdirde ölümle sonuçlandığını belirterek, yonca zehirlenmelerinden korunmak için yapılmasını gerekenleri sıraladı.

Yavuz, yüksek riskli meralarda, riskin yüksek olduğu zamanlarda (Mevsim geçişleri, kışın ve sonbaharın sabah erken saatleri vb.) otlatma yapmaktan kaçınılmasının, daha önce bu tarz problemler yaşanmış meralarda veya yüksek yonca içerikli otlaklarda, ineklere uzun süreli otlatma yaptırılmamasının koruyucu olarak büyük öneme sahip olduğunu, kış mevsimine girerken meraların ıslak olmasının bu zehirlenme riskini tetikleyeceğini bu nedenle hayvanların çiğ düşmesinden sonra, havanın biraz daha ısınmaya başlamasıyla meralara çıkartılması konularına yetiştiricilerimizin dikkat etmesi gerektiğini söyledi.



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.