Kutanoğlu: “Reform niteliğinde çalışmalar yapıldı”

Bayburt Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü Koruma Kurulu 2009 yılı Mart ayı toplantısı Bayburt Başsavcısı Mithat Kutanoğlu Başkanlığında, Bayburt Adliyesi toplantı salonunda yapıldı. Düzenlenen toplantıya başta Bayburt Başsavcısı Mithat Kutanoğlu olmak üzere Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürü Korkmaz Peker, Bayburt Belediye Başkan Yardımcısı Vekili Raif Kalekahyası, İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Harmancı, İl Sosyal Hizmetler Müdürü Faruk Macit, Türkiye İş Kurumu Müdürü Ensar Kaya, Bayburt Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Fatma Ayık, Halkbank Müdürü Mehmet Bal, Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Gökhan Önder Karaoğlu, Bayburt Verem Savaş Derneği Başkanı Dursun Ali Barin ve Türk Kızılayı Bayburt Şube Başkanı Hanefi Ağın katıldı.

Kutanoğlu: “Reform niteliğinde çalışmalar yapıldı”

Bayburt Başsavcısı Mithat KutanoğluBayburt Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü Koruma Kurulu 2009 yılı Mart ayı toplantısı Bayburt Başsavcısı Mithat Kutanoğlu Başkanlığında, Bayburt Adliyesi toplantı salonunda yapıldı. Düzenlenen toplantıya başta Bayburt Başsavcısı Mithat Kutanoğlu olmak üzere Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürü Korkmaz Peker, Bayburt Belediye Başkan Yardımcısı Vekili Raif Kalekahyası, İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Harmancı, İl Sosyal Hizmetler Müdürü Faruk Macit, Türkiye İş Kurumu Müdürü Ensar Kaya, Bayburt Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Fatma Ayık, Halkbank Müdürü Mehmet Bal, Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Gökhan Önder Karaoğlu, Bayburt Verem Savaş Derneği Başkanı Dursun Ali Barin ve Türk Kızılayı Bayburt Şube Başkanı Hanefi Ağın katıldı.


Toplantıda çeşitli açıklamalarda bulunan Bayburt Başsavcısı Mithat Kutanoğlu, özellikle adalet hizmetlerinin modern ve insan haklarına duyarlı bir şekilde sürdürülmesi için reform niteliğinde çalışmalar yapıldığı vurgulayarak şunları söyledi:

"Bu reform çalışmalarının başında Türk Ceza Adalet Sistemine Denetimli Serbestlik uygulamalarının dahil olması gelmektedir. Ülkemizde yeni olan denetimli serbestlik ve yardım hizmetlerinin önemi kuşkusuz çok büyüktür. Denetimli serbestlik hizmetlerinin genel amacı, topluma ve mağdura verilen zararı onarmak, hükümlülerin ıslah edilerek ve iyileştirilerek yeniden topluma kazandırılmalarını sağlamak ve toplumu korumaktır.

Suçluları sadece dört duvar arasına kapatarak özgürlüğünden yoksun bırakmanın ne suçlulara ne de topluma bir faydası olmuştur. Suçlunun toplum içerisinde ailesiyle ve yakın çevresiyle düzenli ve sürdürülebilir bir ilişki kurması sağlanarak bireyselleştirme eğitim ve iyileştirilmenin hapis dışında sağlanması ve hayatını kendisi kazanan verimli üretken yasalara saygılı sorumlu bir birey olarak topluma kazandırılması denetimli serbestlik açısından büyük önem taşımaktadır."


 

 

 

 

 

 

 

 

Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürü Korkmaz Peker ise şu bilgileri verdi:

“Denetimli serbestlik hizmetleri; toplumun güvenliğini sağlamak için suç işleyen veya şartla tahliye olan insanların yeniden suç işlemesini önlemeyi, suçluların cezalarını toplum içinde rencide olmadan çekmelerini sağlamayı ve onlara her konuda rehberlik yaparak topluma kazandırılmalarında katkıda bulunmayı amaç edinmiştir.

2006 yılında kurula başvuranların sayısı 4’tür. Bunlardan ikisi iş, diğer ikisi ise kurs için müracaat etmiştir. İş için yapılan başvurular kalorifer ateşçiliği kursuna gönderilmiştir. Bir eski hükümlümüze ilimiz de faaliyette olan hazır beton fabrikasında aşçı olarak iş imkanı sunuldu. Bir eski hükümlümüze ise yine ilimizde faaliyet gösteren bir tuğla fabrikasında iş imkanı bulunmuştur.

2007 yılında kurula başvuru sayısı 4’tür. Bunlardan yine ikisi iş, bir diğeri de maddi yardım için müracaat etmiştir. İş başvurusunda bulunan bir kişiye tuğla fabrikasında iş imkanı sunuldu. Ayrıca SDYV aracılığıyla maddi yardım ve kömür yardımında bulunuldu. Bir tanesine SDYV aracılığıyla iş yeri açma projesi desteği ile işyeri açması sağlanmış ancak kabul edilmemiştir. Diğerine de eşinin ağır özürlü olması sebebiyle İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü aracılığıyla eşine bakım ücreti bağlanmıştır.

2008 yılında kurula başvuru sayısı 9 olmuştur. Bunlardan 6’sı iş, 3’üde kredi için müracaat etmiştir. 2008 yılında yapılan başvurulardan üç tanesi çeşitli nedenlerle reddedildi. Birine SDYV aracılığıyla işyeri açma projesi kapsamında kredi yardımı yapıldı. Başvuru sahiplerinden ikisi İŞKUR İl Müdürlüğü’ne yönlendirilerek kayıtları yaptırıldı. Uygun iş bulunması halinde yerleştirilmesi yapılacaktır. Bir tanesinin öncelikle psikososyal yardım yapılması için Bayburt Devlet Hastanesine yönlendirilerek eski hükümlüye gerekli yardım yapılmıştır. Aynı kişinin iş başvurusu için ise İŞKUR İl Müdürlüğüne kaydı yapılmıştır. Bir diğer başvuru sahibinin arıcılık üzerine talebi değerlendirilerek kredi için SDYV’ye yönlendirildi. Bu vakıf aracılığıyla kendisine arı ve kovan yardımında bulunuldu. Bir diğer başvuru sahibinin işyeri açma kredisi talebinin değerlendirilerek SDYV’ye yönlendirilmiş olup halen bu proje başvuru aşaması devam etmektedir.

2009 yılında kurula başvuru sayısı 2 olmuştur. Bu başvuruların ikisi de iş için olmuştur. 2009 yılında yapılan başvurulardan birine öncelikle alkol bağımlılığından kurtulması için Bayburt Devlet Hastanesi tarafından Psikososyal destek amaçlı yardım yapıldı. Aynı kişinin iş başvurusu için ise İŞKUR İl Müdürlüğü’ne kaydı yapılmıştır. Yine aynı şekilde diğer başvuru sahibinin de iş başvurusu için İŞKUR İl Müdürlüğüne kaydı yapılmıştır. Kendilerine uygun bir iş bulunduğu takdirde gerekli işlemlere başlanılacaktır."

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.