Gitti belde, geldi mahalle

Çayıryolu beldesi, Demirözü’nün mahallesi oldu. Yeni Belediyeler Kanunu ile Akşar, Beşpınar ve Konursu ile birlikte köye dönüşen dört beldeden biri olan Çayıryolu, referandumsuz Demirözü’ne bağlandı.

Gitti belde, geldi mahalle

Bayburt Postası - Çayıryolu beldesi, Demirözü’nün mahallesi oldu. Yeni Belediyeler Kanunu ile Akşar, Beşpınar ve Konursu ile birlikte köye dönüşen dört beldeden biri olan Çayıryolu, referandumsuz Demirözü’ne bağlandı. Çayıryolu Belediye Meclisi’nin aldığı karara göre mahalle statüsüne kavuşmak için başvuruda bulunulduğu ve ilgili talebin İçişleri Bakanlığı’na gönderildiğini söyleyen Demirözü Belediye Başkanı Selami Ersen, “30 Haziran itibariyle bağlanmış oldu” dedi.

Çayıryolu Belediye Meclisi'nin başvurusunu değerlendiren Demirözü Belediye Meclisi, Çayıryolu’nun ilçeye mahalle olarak bağlanabilmesi yönünde karar aldı. 490 nüfuslu beldenin mahalle olarak Demirözü’ne bağlanmasıyla birlikte Demirözü’nün her yıl azalan ve bu yıl 2 bin 90 olarak açıklanan nüfusu da bir anda 2 bin 580’e yükseldi.

Referandumsuz mahalle talebi

Yeni Belediyeler Kanunu’na göre kapatılan 526 belediyeden biri olan Çayıryolu’nun belediye hizmetlerinden yararlanabilmesi için belediye meclis kararıyla alınan mahalle statüsüne kavuşma talebi referandumsuz Demirözü Belediyesi’ne sunuldu.

Konuyla ilgili Bayburt Postası’na bir açıklamada bulunan Demirözü Belediye Başkanı Selami Ersen, “Büyükşehirler Belediyeleri yasasına göre, 6360 sayılı kanuna göre Çayıryolu Belediyesi'nin Demirözü’ne yakınlığından dolayı arada başka bir köy olmadığından dolayı öyle bir talebi oldu. Çayıryolu Belediyesi Meclisi ve Demirözü Belediye Meclisi’nin aldığı karara göre bizim mahallemiz oldular” dedi.

Çayıryolu ve Demirözü belediye meclislerinin aldığı kararı İçişleri Bakanlığı’na gönderdiklerini ve bu birleşmeyle birlikte Bayburt’un toprak haritasının da değiştiğini ifade eden Başkan Ersen, “Buna referandum gerekmiyor, katılmak isteyen belediye kendi meclisinde geçirdikten sonra katılacağı belediyeye sunuyor. Bizim meclisten de geçince 30 Haziran itibariyle bağlanmış oldu. Bununla ilgili meclis kararını İçişleri Bakanlığı’na gönderdik. Bu kararla birlikte Bayburt’un toprak haritası da değişti. Çayıryolu’na ait topraklar Demirözü’ne geçti ve Bayburt’tan biz toprakta almış olduk. Nüfus olarak ta 490 arttı ve 2 bin 580 nüfusumuz oldu” diye konuştu.

Selami ErsenAçıklamasında geçen dönemde yapılan çalışmayla mahalle olarak Demirözü’ne bağlanan köylerle birlikte Çayıryolu’nun Demirözü’ne mahalle olarak katılmasının ardından Demirözü’nün Bayburt’un ikinci büyük belediyesi olduğunu söyleyen Başkan Ersen, yeni bağlanan köylere yapılan hizmetlere değinerek, “Çayıryolu bizi korkutmuyor” dedi.

Başkan Ersen, şöyle konuştu:

“Demirözü Belediyesi Bayburt’un en büyük ikinci belediyesi oldu. Ciddi manada göç veren bir ilçeyiz. Nüfusumuzun büyük bir kısmı memurlardan oluşuyor. Ben dört yıldır belediye başkanıyım. 4 yıldır TÜİK rakamlarına baktığımızda her yıl 36 kişi azalıyoruz. 2013 nüfus sayımına göre ise nüfusumuz 2 bin 90. Geçen dönemde Çiftetaş ve Güneşli köylerini mahalle olarak katmıştık. Tabi bu bize külfette getiriyor. Çiftetaş mahallesine hizmete başladığımızda günde 1 saat suyu akıyordu. 5 yıldır Çiftetaş mahallemizin suyunun kesildiği olmamıştır. Altyapı ve kanalizasyon sorununu çözdük. Üstyapı olarak ayağınız toprağa değmez. Güneşli mahallesinin da altyapısını bitirdik. 180 bin parke döşedik. Ramazan’dan sonra da 180 bin parke daha döşeyeceğiz. İçme suyu problemi yok. Çayıryolu da bizi korkutmuyor. Bildiğim kadarıyla Çayıryolu pompayla suyu alıyor. Biz buradan 11 kilometre suyu götüreceğiz, problem yok. Göreve geldiğimde pompayla su alınıyordu, elektrik maliyeti vardı. Şimdi sıfır maliyetle su alıyoruz. İlçeyi aldığımızda yetmeyen suyumuz şuan ise ihtiyaç fazlasını tarımsal sulamada kullanıyoruz. Şuanda Demirözü gibi bir ilçeye daha yetecek kadar suyumuz var. Hiçbir altyapı sorunumuz yok. Demirözü Belediyesi bugün nüfus müdürlüğü gibi akşam mesaiyi kapatıp rahatça evine gidebiliyor. Arıza diye bir endişemiz yok.”

Köy veya mahalle olmaktan kurtulan belediyelerden biri olacaktı!

Öte yandan Çayıryolu’nun mahalle statüsü ile Demirözü’ne bağlanması Çayıryolu-Salyazı birleşme formülünü hatırlattı. 6360 sayılı 13 ilde Büyükşehir Belediyesi ve 26 ilçe kurulması ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun, 6 Haziran’da yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Yasaya göre nüfusu 2 binin altında kalan 559 belde belediyesinin kapanacağı açıklanmıştı.

Yeni Belediyeler Kanunu’nun tartışıldığı günlerde ülke genelinde kapanması gündemde olan belediyeler ile bu belediyelerin bağlı olduğu illerde konuya ilişkin yapılan açıklamalar her ilin yerel gündeminin en önemli gündem konusu olurken, kapatılması gündemde olan beldelerin tüzel kişiliğini koruması için bazı formüller de öne çıkmıştı. Çayıryolu - Salyazı ile ilgili birleşme formülü ise bunlardan biriydi. Şartları uyan belediyelerin birleşme formülüyle köy olmaktan kurtulmasına olanak veren yasaya göre 33 belediye birleşmeyi gerçekleştirerek kapanmaktan kurtulmuştu. Bayburt sınırları içinde yer alan Çayıryolu ve Gümüşhane sınırları içinde yer alan Salyazı belde belediyelerinden birinin ise aynı şekilde birleşme formülüyle kapanmaktan kurtulması mümkündü. Bayburt Postası tarafından gündeme getirilen fakat Bayburt kamuoyunun dikkatini bile çekmeyen konu hakkındaki olumlu açıklamalar ise sadece Salyazı’dan gelmişti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.