İşkur'dan Bayburtlu İşsiz Gençlere Müjde

Bayburt Postası -  Her dört gençten birinin işsiz gezdiği Türkiye'de işsizlere bir müjde geldi. Türkiye İş Kurumu'nun yürüttüğü 'genç istihdamın desteklenmesi' projesi çerçevesinde 15 bin genç işsize mesleki eğitim verilecek. Gençlerin iş sahibi olmasını hedefleyen projeye Avrupa Birliği 21 milyon Euro hibe verdi. 43 ilde yürütülecek proje kapsamında kursiyerler günlük 8 Euro harçlık alacak. Projeye müracaatlar 14 Eylül 2009'da sona eriyor. Projeye başvuracakların 18-29 yaş aralığında ve İşkur'a kayıtlı olması gerekiyor. Projenin detaylarını açıklayan Türkiye İş Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Özkan, Nisan ayında işsizlik rakamının 14,9'a gerilediğini burada önemli olanın genç işsizlik olduğunu belirtti. Genç işsizliğin yüzde 26,5 seviyesinde bulunduğunu kaydeden Özkan, her 4 gençten birinin işsiz konumda olduğunu ifade etti.

İşkur'dan Bayburtlu İşsiz Gençlere Müjde

İşkur'dan Bayburtlu İşsiz Gençlere MüjdeBayburt Postası -  Her dört gençten birinin işsiz gezdiği Türkiye'de işsizlere bir müjde geldi. Türkiye İş Kurumu'nun yürüttüğü 'genç istihdamın desteklenmesi' projesi çerçevesinde 15 bin genç işsize mesleki eğitim verilecek. Gençlerin iş sahibi olmasını hedefleyen projeye Avrupa Birliği 21 milyon Euro hibe verdi. 43 ilde yürütülecek proje kapsamında kursiyerler günlük 8 Euro harçlık alacak. Projeye müracaatlar 14 Eylül 2009'da sona eriyor. Projeye başvuracakların 18-29 yaş aralığında ve İşkur'a kayıtlı olması gerekiyor. Projenin detaylarını açıklayan Türkiye İş Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Özkan, Nisan ayında işsizlik rakamının 14,9'a gerilediğini burada önemli olanın genç işsizlik olduğunu belirtti. Genç işsizliğin yüzde 26,5 seviyesinde bulunduğunu kaydeden Özkan, her 4 gençten birinin işsiz konumda olduğunu ifade etti.

 

Gençleri iş gücüne katılmasını sağlamak için Çalışma Bakanlığı ve İşkur olarak birçok faaliyet yürüttüklerinin altını çizdi. AB fonlarıyla desteklenecek yeni bir projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Özkan, 43 ilde yürütülecek projeye 23 milyon Euroluk kaynak ayrıldığını aktardı.

21 milyon Euroluk kısmının hibe programı olacağını belirten Özkan'ın verdiği bilgiye göre buradan kar amacı gütmeyen meslek okulları, ticaret sanayi odaları, vakıflar, belediyeler, sendikalar proje üreterek yararlanacak. Kuruluşların teklif edeceği projelerin alt sınırı 100 bin Euro üst sınırı 400 bin Euro olacak. Proje üretecek kuruluşların il istihdam ve mesleki eğitim kurullarının belirlediği iş gücü raporlarını incelemesi gerekiyor. Projeyi yapacak kuruluşun ortak bulmak zorunda olduğunun altını çizen Özkan, "Projenin yürütüleceği illerle iş gücü piyasasının ihtiyacını bilmeleri gerekiyor. Proje uygulandıktan sonra ortaya çıkan nitelikli gencin istihdama katılmasını sağlamak istiyoruz. Bunun için istihdam uzantılı projeler desteklenecek. İlde o iş gücüne ihtiyaç yoksa o projeyi desteklemiyoruz. İşverenlerin taleplerini dikkate alarak bu alanda mesleki eğitim vermeleri gerekiyor." diye konuştu. Örneğin proje kapsamındaki Hatay'da gemi inşasına yönelik eleman yetiştiren kuruluşlara destek verilecek.

Şu anda Aktif İstihdam Tedbirleri Projesi kapsamında 16 milyon Euroluk hibe programının devam ettiğini belirten Özkan, burada 12 bin gencin eğitimlerden yararlandığını vurguladı. Şu anki kaynağın 21 milyon Euro olduğunu ifade eden Özkan, 15 binden fazla gencin bu projeyle mesleki eğitimden geçeceğini aktardı. Özkan, "Bu eğitime giren gençler belli ücret alacaklar. Uygulanan projelerde kursiyerlere günlük 8 Euro ödeme yapılıyor. Yeni projede de bu civarlarda bir ödeme olacak." ifadelerini kullandı.

Geçen yıl 32 bin kişinin mesleki eğitimden geçtiğini ifade eden Özkan, bu sene itibariyle başlangıçta hedefin 100 bin olduğunu ancak daha sonra bu rakamın arttığını vurguladı. Şu an itibariyle 70 bin kişiye mesleki eğitimin devam ettiğini söyleyen Özkan, "Yılsonuna kadar ciddi rakama ulaşacağız. Kriz ortamında yapılacak en önemli şey bu. Çünkü kriz sonrasında ihtiyaç olacak nitelikli iş gücünü yetiştiriyoruz. Kriz olsa da işgücü piyasasında işverenler mutlaka belli nitelikli elemanları arıyorlar. Projeyle onların aradıkları nitelikte insanlar yetiştirmeye çalışıyoruz. İstihdam garantisi olmayan kurslarda eğitilenlerin yüzde 30'nun iş bulduğunu gördük." şeklinde konuştu.

PROJENİN UYGULANACAĞI 43 İL

Bayburt, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan, Van, Muş, Bitlis, Hakkâri, Mardin, Batman, Şırnak, Siirt, Erzurum, Erzincan, Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Kayseri, Sivas, Yozgat, Trabzon, Ordu, Rize, Giresun, Artvin, Gümüşhane, Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli, Kastamonu, Çankırı, Sinop, Samsun, Tokat, Çorum, Amasya, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.