“Bayburt Taşı”na 5 Milyon Euro fon

Bayburt Postası - Bayburt'a özel doğal yeraltı kaynaklarından çıkan 'Bayburt taşı' ile ilgili olarak Avrupa Birliği (AB) Fonu'ndan maddi destek almak için hazırlanan proje kabul edildi. Bugüne kadar eksik yöntemlerle yüzde 85 gibi yüksek fireyle çıkartılan taş, Bayburt İl Özel İdaresi ile Bayburt Mermerciler Derneği'nin ortak çalışması sonucu AB destek fonundan 5 milyon Euro kaynak sağlandı. İl Özel İdaresinde yapılan proje tanıtım toplantısına Bayburt Valisi Kerem Al, Bayburt Milletvekili Fetani Battal, Bayburt Mermerciler Derneği Başkanı Cihangir Yıldız, Ziyaeddin Babacan ve taş işletmecileri katıldı. Törende konuşan Bayburt Valisi Kerem Al, çalışmanın ayrıntılarına değindi ve ayrılan fonun İl Özel İdaresi bütçesinden daha fazla olduğunu belirtti. Vali Al, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bayburt Taşı”na 5 Milyon Euro fon

Toplantıya Bayburt Valisi Kerem Al, Bayburt Milletvekili Fetani Battal, Bayburt Mermerciler Derneği Başkanı Cihangir Yıldız, Ziyaeddin Babacan ve taş işletmecileri katıldıBayburt Postası - Bayburt'a özel doğal yeraltı kaynaklarından çıkan 'Bayburt taşı' ile ilgili olarak Avrupa Birliği (AB) Fonu'ndan maddi destek almak için hazırlanan proje kabul edildi. Bugüne kadar eksik yöntemlerle yüzde 85 gibi yüksek fireyle çıkartılan taş, Bayburt İl Özel İdaresi ile Bayburt Mermerciler Derneği'nin ortak çalışması sonucu AB destek fonundan 5 milyon Euro kaynak sağlandı. İl Özel İdaresinde yapılan proje tanıtım toplantısına Bayburt Valisi Kerem Al, Bayburt Milletvekili Fetani Battal, Bayburt Mermerciler Derneği Başkanı Cihangir Yıldız, Ziyaeddin Babacan ve taş işletmecileri katıldı. Törende konuşan Bayburt Valisi Kerem Al, çalışmanın ayrıntılarına değindi ve ayrılan fonun İl Özel İdaresi bütçesinden daha fazla olduğunu belirtti. Vali Al, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bayburt Taşı'nın çok eski yöntemlerle işlenmesi sonucu yüzde seksenleri aşan bir fireyle çıkarıldığını duyduğumda çok üzülmüştüm. Arkadaşlara bir çalışma yapmalarını istedim. Ortaya faturası yüksek değerler çıktı. Çünkü modern cihazların alınması gerekiyordu. Kendi imkanlarımızla bunun altından çıkmamız çok zordu. Daha sonra Bayburt Mermerciler Derneğimizin de katkılarıyla hazırlanan projeyi AB Destekleme Fonuna sunmaya karar verdik. Projemiz kabul gördü çok mutluyuz." Dedi.

Vali Kerem Al ayrıca proje bütçesinin büyüklüğüne dikkat çekerek, “İl Özel İdaresi bütçesinden daha büyük bir fon. Takriben 5 milyon Avro’luk bir bütçe. Bize düşe bundan sonra zamanla yarışıp, süreçleri dikkatli olarak ve zamanında kullanıp bu fonla yapacaklarımızı realize etmek. 5 milyon Avro’luk bir fonu realize edersek inanıyorum ki ilimize ve doğal taş sektörüne iyi bir ufuk açmış olacağız. Taş sektöründeki bu avantajımızı da en iyi şekilde değerlendireceğimize inanıyorum.” dedi.

İl Özel İdare Genel Sekreteri Ziyattin Babacan, Avrupa Birliği Hibe Fonlarıyla Bayburt’a günümüze kadar değişik alanlarda hizmet ettiklerini, Türkiye’nin de katkı verdiği Avrupa Birliği Hibe Fonları’nın çeşitli ülkelerde alt yapı, turizm ve sanayi sektörlerinde kalkınmaya ivme kazandırdığını ifade ederek, “İlimiz de Bayburt Valiliği bünyesinde bu güne kadar Ehram dokumacılığı eğitim projesi, kendini koruyan ve ötekine örnek olan okullar projesi, sağlıklı bir toplum için sağlıklı anneler projesi, Kopuz havzası erozyonu önleme ve kırsal kalkınma projesi, Bayburt ili tarım alanlarında toprak işleme teknikleri iyileştirme projesi, Kente kimliğini veren Bayburt taşı projesi, Çımağıl mağarasının turizme kazandırılması projesi ve Yukarı Çoruh Havzası kanalizasyon ve doğal arıtma projelerini Valiliğimiz, İl Özel İdaremiz diğer kurumlar ve sivil toplum örgütleriyle Bayburt’a kazandırdık”dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı önderliğinde uygulamaya konulan ‘Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı’ çerçevesinde açılan 1. proje teklifi çağrısına Bayburt’tan Bayburt Valiliği, İl Özel İdaresi, Bayburt Belediyesi ve Sivil Toplum Kuruluşları tarafından çeşitli projeler sunulduğunu da belirten Babacan, “İlk elemeleri ilimizden 7 proje geçmiş, daha sonra yapılan elemelerde de bir proje kabul edilmiştir. Sanayi ve Ticaret Bakanlığına sunulan 532 proje arasında bir projemizin kabul edilmesi, Bakanlığa proje sunan 43 ilden 11 ilin hiçbir projesinin kabul edilmemiş olması ve daha da önemlisi kabul edilen 25 proje arasında ilimiz 4.798.112 Avro ile en büyük 3. bütçeli projeyi kabul ettirerek, İl olarak proje hazırlama konusundaki yerimizi göstermektedir” diye konuştu.

Ziyattin Babacan konuşmasını, çevre iller Gümüşhane, Artvin, Rize ve Erzincan’ın kabul edilen projelerinin bulunmadığını dile getirerek,”Erzurum ilinin ise sadece 1 projesinin geçmiş olması ve bütçe büyüklüğünün 2.827.380 Avro olması ilimizin başarısını net bir şekilde ortaya koymaktadır.” diyerek bitirdi.
Bayburt Mermerciler Derneği Başkanı Cihangir Yıldız ise yaptığı konuşmasında, Bayburt ve çevresinde doğal taş üretiminin uzun yıllardır devam ettiğini ve yörenin zengin doğal taş rezervlerine sahip olduğunu vurgulayarak, “Maden Tetkik ve Arama ( MTA) Müdürlüğü’nün 2005’de yaptığı tetkiklerde bölgedeki doğal taş görünür rezervinin yıllık 15 bin ton üretim yapan 10 işletmeyi 20 yıl boyunca besleyecek potansiyeli bulunduğunu tespit etti. Ancak il, teknoloji bileşeninde yeni ve ileri teknolojiye dayalı yatırımlar gerçekleştirmek açısından dikkate alındığında yetersiz durumdadır.” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü, “Mevcut işletmeler klasik üretim teknolojileri ile faaliyetlerde olduklarından herhangi bir yeterlilikten söz etmek mümkün değildir. Bu geri kalmışlık ocak ve atölye işletmelerine de sirayet etmiştir. Bu işletmelerin devam ettirdikleri klasik, alışıla gelmiş teknolojik olmayan üretim sistemi ile verimleri düşmekte, çok fazla üretim artıkları oluşmakta, üretilen malzemelerin kalite yönünden düşük olması ve teslimat sürelerinde yaşanan aksaklıklarda Pazar ve para kayıplarına neden olmaktadır.” diyen Yıldız,  Proje kapsamında doğal taş sektöründe verimliliği artırmak için bilgi ve teknolojiye dayalı üretim modeli oluşturmak amaçladıklarını belirterek, “Bayburt bünyesinde bulundurduğu rezervler sayesinde Doğu Anadolu’nun Afyon’u olacaktır.” dedi.

Eminler Granit Mermer adına toplantıya katılan Bahadır Emin de Bayburt Taşı'nın İtalya'ya kadar gönderildiğini hatırlatarak eskiden Avrupa Limanlarına kadar giden taşımız İtalya'da işlendikten sonra ABD ve diğer ülkelere 'Made in İtalya' olarak satılıyordu. Artık bundan sonra kurulacak modern işleme tesisleriyle Avrupa'nın her tarafına 'Made İn Turkey' gönderileceği müjdesini verdi. AB fonundan sağlanacak destek ile yapılacak yenilikler ise şöyle: "Çok sayıda araç gereç ve teknik malzemenin yanı sıra Ekskavatör, Lastikli Yükleyici, Treyler ve Çekicisi, 4x4 pikap, 700 parça üretim ve organizasyon merkezi, 75 parça Laboratuara, 7 parça Ocak - Kesime makinesi temini.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.