Bayburt kavakları Diyarbakır’da soyuluyor

Geçtiğimiz günlerde Anadolu Ajansı tarafından hazırlanarak tüm yurda servis edilen bir haber hayli ilginçti. Habere göre, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesindeki Direkçiler Sitesi’nde yaklaşık 150 kişi, kavak ağaçlarını soyarak kazandıkları parayla geçimlerini sağlıyordu. Haberin ilginç olan tarafı ise soyulan kavakların bir kısmı Bayburt’tan gidiyormuş. Yaklaşık 80 esnafın bulunduğu Direkçiler Sitesi’nde yaşları en küçüğü 10, en büyüğü 70 yaşında olan yaklaşık 150 kişi, sabahın erken saatlerinde başladıkları iş boyunca kavak ağacı soyuyor. Tek işleri var, o da; Bayburt ve Erzincan, Erzurum, Malatya, Iğdır, Gümüşhane ve Sivas’tan alınan kavakların kabuklarının soyulma işlemi.

Bayburt kavakları Diyarbakır’da soyuluyor

Bayburt kavakları Diyarbakır’da soyuluyor

Geçtiğimiz günlerde Anadolu Ajansı tarafından hazırlanarak tüm yurda servis edilen bir haber hayli ilginçti. Habere göre, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesindeki Direkçiler Sitesi’nde yaklaşık 150 kişi, kavak ağaçlarını soyarak kazandıkları parayla geçimlerini sağlıyordu.

Haberin ilginç olan tarafı ise soyulan kavakların bir kısmı Bayburt’tan gidiyormuş.

Yaklaşık 80 esnafın bulunduğu Direkçiler Sitesi’nde yaşları en küçüğü 10, en büyüğü 70 yaşında olan yaklaşık 150 kişi, sabahın erken saatlerinde başladıkları iş boyunca kavak ağacı soyuyor. Tek işleri var, o da; Bayburt ve Erzincan, Erzurum, Malatya, Iğdır, Gümüşhane ve Sivas’tan alınan kavakların kabuklarının soyulma işlemi.

 Esnaflardan biri olan Derviş Yalçınkaya, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada; inşaat sektörü için üretilen kavak ağacı soyma işinde çocukların, gençler ve yaşlıların çalıştığını, yaklaşık 150 kişinin bu işten geçimini sağladığını söylemiş. Soyulan ağaçlar, inşaat sektöründe kalıp işinde ve köylerde ahır yapımında kullanılıyormuş.
Peki, soyulan Bayburt kavağı nereye gidiyor?

Soyulmuş kavak ağaçları için en çok talep; Batman, Mersin, Adana, Şanlıurfa, Gaziantep ve Diyarbakır’dan. Hatta, bir sene öncesine kadar Irak ve Suriye’ye de ihraç ediliyormuş.

Nisan ayında başlanan ve aralık ayına kadar süren bu çalışma sırasında, bir kişinin günde yaklaşık 100-150 ağaç soyabildiği ve bir yetişkinin bu işten günde 40-50 YTL kazandığı hesaplanmış. Çocuklara düşen rakam ise günde 10 ile 20 YTL arası. Çalışanlar ne kadar Bayburt kavağı soyarsa o kadar fazla para kazanıyor.

EDİTÖRÜN YORUMU: Anlaşılan o ki, Bayburt kavağı işsizliğin yoğun olduğu Diyarbakır’a, az bir kesim için bile olsa ilaç gibi gelmiş. Ama aynı veya benzer çocukların, zaman zaman para kazandığı kavağı bırakıp, eylemlere en önden katılmasına ne demeli! Kavağımızın önce Diyarbakır’a, gördüğü işlem sonrasında oradan da Batman, Mersin, Adana, Şanlıurfa ve Gaziantep’e kadar ulaşması kulağa hoş geliyor. Dileğimiz Bayburt kavağına el-yüz sürenlerin, Bayburt'un huzurlu esintisiyle büyüyen kavaklar kadar dik ve dikkatli olmaları.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.