AK Parti’yi ‘saadet’e erdiren seçim

Seçmen sayısındaki artışın sadece iki partinin oy oranına yansıdığı 30 Mart’taki seçimlerin sürprizi Saadet Partisi oldu.

AK Parti’yi ‘saadet’e erdiren seçim
Bayburt Postası - 30 Mart yerel seçimlerinin sürprizi Saadet Partisi oldu. Seçim sürecinde etkili bir propaganda yürüten ve iddialı demeçlerle boy gösteren Saadet Partisi’ne sandıktan çıkan oy oranı dikkat çekti.

Türkiye’nin seçmen sayısı en az ili olan Bayburt’taki yerel seçim sonuçları, seçim öncesi yapılan tahminleri alt üst etti.  Üç partinin iddialı olduğu seçimde AK Parti ve MHP’nin oy oranı yüzde 90’ı buldu. Seçimden seçime artan seçmen sayısıyla birlikte oy kullanma oranına göre yüksek katılımla gerçekleşen 30 Mart yerel seçimlerinde, ezici çoğunlukla sandıktan AK Parti çıkarken, muhalefet partileri ise hedeflerinin gerisinde kaldı. 

Son 5 yılda artan seçmen sayısının siyasi partilerin oy oranına önemli oranda yansıdığı seçimlerde AK Parti oyların yüzde 52.1’ine sahip oldu. 2009’da yüzde 32,1’ini alan AK Parti, 2014 seçimlerinde yüzde 52,1’ini aldı. AK Parti’nin yerel seçimlerde en ciddi rakibi olan MHP ise 2009 yerel seçimlerinde aldığı yüzde 26,8 oranındaki oyunu 2014’teki yerel seçimde 38,3’e yükseltti. MHP oy artışına rağmen oylarını artıran diğer parti AK Parti’nin çok gerisinde kaldı. 

Seçimlerde en önemli oy kaybını ise Saadet Partisi yaşadı. 2009 yerel seçimlerinde yüzde 20,9 oy alan Saadet Partisi, iddialı girdiği seçimlerde oylarını yüzde 8'e düşürdü. 



Sonuçları bir tek o bildi!

Öte yandan 30 Mart öncesi yerel seçimler hakkında kamuoyundaki seçim tahminlerinin aksine bir değerlendirmede bulunan Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek, seçimi yüzde 50 ile kazanacaklarını iddia etmişti. 

Özbek, 2004’de yüzde 30, 2009’da yüzde 35 ile kazandıkları belediye seçimlerini bu defa yüzde 50 ile kazanacaklarını iddia ettiği açıklamasında, “Biz inşallah AK Parti olarak büyük bir zafere imza atacağız. 9 belediyemiz vardı şu anda 5 belediye olarak seçime giriyoruz. Şu iddiada da bulunmak istiyorum, inşallah Bayburt’ta 5-0 yapıyoruz. O şekilde bir görüntü var. Halkımızın o şekilde bir teveccühü var. Bunu tüm kamuoyuna bu şekilde duyurmak istiyorum” demişti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Adnan 10 yıl önce

Saadet partisi yapılacak ilk genel seçimlerde de % 8 lik bir oy daha alması halinde ; geçmişte aktif olan şu an tabela partisi halini alan ANAP ve DYP gibi partilerin yanına gidecektir. 2004 yılında da son gece direksiyon kırdılar. Bu seçimde de aynı olayı yaptılar.

Avatar
Ahmet 10 yıl önce

Saadet partisi bayburtta ak partinin vagonusunuz bunu kabul edin bundan sonrada kapı kapı dolaşıp kimseden saaadete oy istemeyin direk akp ye isteyin en azından dürüst olursunuz kendinize