Gül açıkladı! Bayburt’tan aday mı?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Bayburt’tan aday olacak mısınız?” sorusuna cevap verdi.

Gül açıkladı! Bayburt’tan aday mı?
Bayburt Postası – Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bayburt Modeli ile gündeme getirilen ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında yaşanabileceği iddia edilen yer değişimi ile ilgili açıklamada bulundu.

Türkiye, 30 Mart yerel seçimlerinin ardından, önümüzdeki temmuz ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kilitlendi. 28 Ağustos’ta görev süresi dolacak olan Abdullah Gül’ün aktif siyasete dönebilmesi için tartışmalarda en çok öne sürülen formül, daha önce de gündeme gelen Bayburt modeli oldu. 

Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta ile birlikte ortak basın toplantısı düzenlediği basın toplantısında, bir basın mensubu tarafından yöneltilen “Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunu bu hafta açacak mısınız? Sizinle ilgili olarak Bayburt formülü konuşuluyor. Eğer süreç sizi oraya götürürse, bunu mu tercih edersiniz yoksa erken seçimden yana mı olur tercihiniz?” şeklindeki soruya cevap verdi.

Gül, “Mahalli seçimlerden sonra yapılacak seçimlerin cumhurbaşkanlığı seçimleri olduğuna göre, artık mevzunun tartışılacağını, bu iş konuşulacak dedim. Öyle de gerçekleşti, realist olmamız gerekir. Tabi ki şahsımla ilgili de söz konusu olduğu için oturup arkadaşlarımla konuşacağımı, Sayın Başbakan başta olmak üzere, ona göre bir karar vereceğimizi de söyledim. Tekrar da söylüyorum. Şahsımla ilgili konularda benim ne düşündüğüm önemli olacak tabi ki” şeklinde konuştu.

Gül’ü en kolay yoldan Başbakan yapan formül: Bayburt Modeli

Anayasa’ya göre Başbakanlık için ‘milletvekili olma şartı’ arandığı için Gül’ün seçime girip milletvekili olması gerekiyor. Bu nedenle önümüzdeki temmuz ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan aday olur ve halk oyu ile Çankaya'ya çıkarsa, Gül'ün de Başbakanlık koltuğuna oturabilmesi için seçime girip milletvekili olması gerekiyor. Genel seçimler 2015 yılında yapılacağından Gül'ün bir yıl beklememesi için öne sürülen formül ise Bayburt Modeli.

Anayasa'ya göre bir ilde istifa ya da ölüm nedeniyle hiçbir milletvekili kalmadığı taktirde, 3 ay içinde zorunlu olarak o ilde seçime gidiliyor. Bu durumda, Bayburt'un bir milletvekili bulunduğunu ve istifası durumunda seçim zorunluluğu doğacağı için Gül'ün de Bayburt'tan aday olup Çankaya'dan indikten 3 ay sonra 2015'deki genel seçim beklenmeden milletvekili dolayısıyla Başbakan olabilme ihtimali var.

Özbek: “Onur duyarım”

Öte yandan AK Parti kulislerinde konuşulmaya başlanan ve son olarak Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler’in de değindiği Bayburt modeli ile ilgili Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek'ten açıklama geldi. Daha önce de gündeme gelen Köşk seçimi ile ilgili yaptığı açıklamayı tekrarlayan Özbek, "Bu aşamaya gelinirse hem Bayburt hem de bizler üzerimize düşeni yaparız. Bundan da onur duyarım” dedi.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Özbek, “Şu ana kadar Sayın Başbakan’dan ya da partimizin yetkili organlarından bana bu konuyla ilgili gelen bir şey yok. O nedenle konuşmam doğru olmaz. 2011 yılından beri Bayburt modeli konuşuluyor. Ancak partimizin bu konuda karar alması durumunda, Bayburt modeli olursa, hem partimizin hem Türkiye’nin istikrarı açısından çok önemli bir olay olacaktır. Bu aşamaya gelinirse hem Bayburt hem de bizler üzerimize düşeni yaparız. Bundan da onur duyarım.” dedi.



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Faruk Nafiz Kılıçalan 10 yıl önce

Usta, aday olamaz..! olmamalı..! üzerine atılı bir sürü "çirkin iddia"lar var; O, bu iddiaları "inlerine gireceğiz" diye tevil ve geçiştirme yoluna gidiyor, fakat atılı şaibeler onun söylediklerini duymuyor.. dolayısıyla Usta'nın işgal ettiği makamda dahi durması esasen güdümlü ve vaz edilmiş demokrasilerde değil, DEMOKRASİLER de olacak iş değildir...

Evet, öncelikle Usta'nın aklanması , iddia edilen 'çirkin' isnadlara somut bir cevap vermesi lazımdır...

Ayrıca Usta aklansa bile, birkaç gün evvel "erken seçim" yok, dediğinde şayet samimi ise, hatta samimi olmasa dahi mesaj yerine ulaşmıştır, yani belli ki Abdullah Gül'ün AKP de konumlanmasına sıcak bakmamaktadır, Bayburt Projesi ise toplum mühendislerinin fantezisidir.. Olmaz demiyorum ama bu gün itibariyle öyle anlaşılıyor...

Avatar
Dedelerin Dedesi 10 yıl önce

BU İŞİN ONURLA ne alakası varki onur verecek. Bu iş bana göre düpezüz dolambaçlı yoldan yapılan bir hile veya 3 kağıtçılık. Sana onur verebilir ama birde 75 milyon acaba öylemi düşünüyor. Çok merak ediyorum. HAYIRLI ONURLAR SANA VEKİL BEY

Avatar
Harun 10 yıl önce

Yahu zaten bizim recep tayyip erdoğan gibi bir milletvekilimiz var, 3 yıldır Bayburt'ta yaptıklarını görüyoruz. gül g.hane'de vekil olsun. belki tren ordan geçer, benim bayburtlum da trene bakar...

Avatar
Ekrem Arıcı 10 yıl önce

DAHA ÖNÇEDE YAZMIŞTIM YANİ KISA YOLDAN TEKRAR EDEYİM MADEM BAYBURT SEÇİLİYOR O ZAMAN SALYAZI KASABASINI VEYA İSPİR NÖRGAHI BAYBURTA BAĞLASINLAR

Avatar
EREN 10 yıl önce

Sayın vekilim. Tebrik ederim zaten sanada o yakışır. Biz her zaman devletimizin bekası için çalıştık ve hep öyle düşündük. Devletimize olan görev ne zaman bize gelse onu mevki ve makam gözetmeden feda eder aksi halini söz konusu bile etmeyiz. Sayın vekilim var ol sağ ol.