"Yaşayan bir ürün olsun diye..."

Ehram kumaşından ürettiği özel ürünleri Bayburt'ta yapılan iki ayrı etkinlikte sergileyen Hatice Yaşaroğlu, "Ehramı modası geçti diyerek sandıklara kaldırmaktansa yaşayan bir ürün olsun diye bu çalışmaları yapıyorum. Yöresel ürünümüzü günün modasına tasarlayarak memleketime böyle bir hizmet sunmak istedim" dedi.

"Yaşayan bir ürün olsun diye..."
Bayburt Postası - Ehram kumaşından ürettiği özel ürünleri Bayburt'ta yapılan iki ayrı etkinlikte sergileyen Hatice Yaşaroğlu, "Ehramı modası geçti diyerek sandıklara kaldırmaktansa yaşayan bir ürün olsun diye bu çalışmaları yapıyorum. Yöresel ürünümüzü günün modasına tasarlayarak memleketime böyle bir hizmet sunmak istedim" dedi. 



Gazi Üniversitesi Moda Tasarım Öğretmenliği bölümünden mezun olan ve aynı üniversitede ehram üzerine tez çalışması yapan Hatice Yaşaroğlu, ehramdan tasarladığı çanta, kemer, elbise gibi ürünleri Bayburt'ta sergiledi. 

Ehramın geleceği ve kendi tasarımlarıyla gerçekleştirmek istedikleri hakkında Bayburt Postası'na açıklamada bulunan Hatice Yaşaroğlu, "Şuanda ehram üzerine tez çalışması yapıyorum. Geleceğimi bu plan üzerine kurduyğum için tez konumu da özel olarak seçtim. Amacım Bayburt'un kültürel zenginliğini bugüne yansıtmak ve geleceğe aktarmak. Yapacağım ürünlerin aynı zamanda Bayburt halkına da ekonomik anlamda da katkı sağlamasını istiyorum" dedi.  

Ehramın yeni nesil tarafından tercih edilmediğini çağın gereklerine yenik düşüğünü belirten Yaşaroğlu, "Bayburt'un yöresel giysisi olan ehramın modası geçti diyerek sandıklara kaldırmaktansa yaşayan bir ürün olsun diye bu çalışmaları yapıyorum. Yöresel ürünümüzü günün modasına tasarlayarak memleketime böyle bir hizmet sunmak istedim. Açıkçası gelişen dünyada daha modern bir şekilde kullanılması yer bulması gerekiyordu. Buna katkı sunabilirsem benim için en büyük geri dönüşüm bu olur" diye konuştu. 
Ehramın fabrikasyon malzemesi olamayacağını ve sadece tezgahlarda dokuma şekliyle hayatta kalabileceğini belirten Yaşaroğlu, Ehram fabrikasyonlaştırma özeliğine girdiği zaman yün ipi elde ediliyor ve bu ip tezgah dokuma iplikten çok farklı bir şekle dönüşüyor. Bunun için tezgahlarda üretilmek zorunda. Az ürün ama kaliteli ürün. Onun için özellikle tezgahlarda bu işi yapanlara daha çok destek verilmesi gerekiyor" dedi.   

Yaşaroğlu, Bayburt'ta kendi ürünlerini görücüye çıkardığı sergilerin kendisi için bir ilk olduğunu ve Dede Korkut Kültür Sanat Şölenleri'ne ayrı bir sergi ile katılmayı düşündüğünü belirterek, kendisine destek sunan Bayburt Belediyesi, Ankara Bayburt Kültür Yardımlaşma Derneği ve Bayburtlu Kadınlar Yardımlaşma Derneği'ne teşekkür etti.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cetin YILDIRIM 9 yıl önce

Bayburttum da sanat ve kültür adina cikilan bu yoldaki genc yürek Sayin Hatice YASAROGLUNU canigonulden kutluyor. Yolun acik olsun diyiyorum. Çobanyildizi.

Avatar
hatice akdoğan 7 yıl önce

ato da bir bayburtlu olarak kendisini tanıdım ürümlerini teşhir edşyordu naif ,sanatçı bir kızımız halen eğitimine devam ediyor yüksek lisansta ben de ehram tasarlamış olduğu