Kenan Yavuz Etnografya Müzesi'nde "Arazi Sanatı Projesi"

Avrupa’da Yılın Müzesi Silletto 2021 ödüllü Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, Türkiye'de bir ilk olarak Arazi Sanatı Projesini başlattı.

Kenan Yavuz Etnografya Müzesi'nde "Arazi Sanatı Projesi"

Bayburt Postası - Yurtiçi ve yurtdışından sanatçıların başvurularına başladığı, seçili 5 sanatçının 3 hafta boyunca Kenan Yavuz Etnografya Müzesi'nin konaklama tesisi Loru Han’da 3 hafta konaklayarak sanatlarını icra edecekleri proje, sanatı insan ve doğayla birleştirmeyi hedefliyor.

Kenan Yavuz Etnografya Müzesi danışma kurulu üyesi Dr. Feride Çelik başkanlığında yürütülen projeye son başvuru tarihi 20 Ağustos 2021.

Dr. Feride Çelik konuyla ilgili yaptığı açıklamada, unutulmaya yüz tutmuş olan bu sanat türünü dünyanın yaşadığı bu zorlu pandemi sürecinde doğanın iyileştirici gücünden yararlanarak tekrar canlandırmak istediklerini belirtti. Porjeyi çevresiyle, kullandığı doğal malzemeleriyle, vizyonuyla ve misyonuyla Kenan Yavuz Etnoğrafya Müzesi'nde hayata geçirmeyi uygun bulduklarını aktaran Çelik, sadece doğadaki malzemelerin kullanımıyla yapılan sanatın Türkiye'de bellşi sayıda örneklerinin olduğunu kaydetti. 

Dr. Feride Çelik, şunları söyledi:

‘’İlk kez 1960’lı yıllarda ABD’de ortaya çıkan arazi sanatı sonraki yıllarda önce kamusal mekanlara daha sonraları ise müze ve galerilere girerek anlamını yitirmeye başlar. Sadece doğadaki
malzemelerin kullanılmasıyla yapılması gereken arazi sanatı ayrıca doğa olaylarıyla da değişim ve dönüşüme uğramalıdır. Dünyada da giderek değişen, dönüşen ve kaybolmaya yüz tutan arazi sanatının Türkiye’de belli sayıda örnekleri vardır. İşte unutulmaya yüz tutmuş olan bu sanat türünü dünyanın yaşadığı bu zorlu pandemi sürecinde doğanın iyileştirici gücünden yararlanarak tekrar canlandırmak istedik.

Bu projenin çevresiyle, kullandığı doğal malzemeleriyle, vizyonuyla ve misyonuyla Bayburt’un Beşpınar Köyünde kurulan, ödüllü bir müze olan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nde olmasını
uygun bulduk. Ulusal ve uluslararası sanatçıların başvurularının değerlendirilmesinden sonra seçilen sanatçılar müzemizde ve müzenin etrafındaki yörelerde zaman geçirerek sanatsal üretimlerini gerçekleştireceklerdir."

Proje Koordinatörü Furkan Yavuz, proje ile birlikte Bayburt’tan, yurtiçi ve yurtdışından çeşitli sanatçıların ortak payda olan sanat için Beşpınar köyünde bir araya geleceklerini söyledi. Her yıl düzenli olarak gerçekleşecek olan ‘Arazi Sanatı/Land Art’ projesinin Kenan Yavuz Etnografya Müzesi'nin ve Bayburt’un gerek yerel, gerek uluslararası basında tanıtımında katkı sağlayacağı öneminin altını çizdi.

Yavuz, sanat severleri projenin güncellemelerini sosyal medya üzerinden takip ederek, eserlerin yapım ve sunumuna tanık olabilmek için Bayburt’a davet etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
hamiyet yücesoy-dısburg 3 yıl önce

inanç türizm sanatınde,türkiyede bir ilk::hz.ali.ra.oğlu.,hz.muhammet hanefi türbesi
ziyarete açıldı balca köyü Bayburt-Türkiye.

Avatar
anadolu yakası bayburt derneği.pendik-ist 3 yıl önce

doğal sanat,göktaşı 150 ton,havada,haho-saruhan köyü kale altında,il kültür müd
ve bakanlığa duyrulur