Ehram Dokuma Ustası Sevim Ataner'e, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ödül

Bayburt'ta ehram dokumacılığının yaşayıp bugünlere ulaşmasında büyük pay sahibi olan Sevim Ataner, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ödüllendirildi. 

Ehram Dokuma Ustası Sevim Ataner'e, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ödül

Bayburt Postası - Ehram Dokuma Ustası Sevim Ataner, 'Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri' kategorisinde ödüle layık görülen 21 isimden biri oldu. 12 yaşından bugüne ehram kumaşı ile geçen bir ömrün sahibi olan Sevim Ataner, halen Bayburt Üniversitesi bünyesinde ehram üzerine çalışmalarını sürdürüyor, mesleğin kaybolmaması için açılan kurslar ile yeni isimler yetiştiriyor. Türkiye'de ehram üzerine en yetkin isim olarak bilinen Sevim Ataner,geleneksel sanatın kaybolmaması adına verdiği mücadele ile biliniyor. 

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri Ödül Töreni’ne katılan Sevim Ataner, ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden aldı.

Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı UNESCO’nun 2003 yılında kabul ettiği Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleşmesi’ne 2006 yılında taraf olduğunu hatırlattı.

Türkiye’nin yapılan hazırlıkların ardından 2008 yılından itibaren bu listeye en çok kültürel değer kaydettiren ülkeler arasında yer aldığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

“Son olarak Hüsn-i Hat sanatının da ilave edilmesiyle ülkemizin Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ndeki değer sayısı 21’e çıkmıştır. Meddahlıktan Nevruz’a, ebrudan okçuluğa kadar geniş bir alana yayılan kültürel miraslarımızın tanıtılması, korunması, yaşatılması bakımından önemli gördüğüm bu çalışmaya katkı veren herkese teşekkür ediyorum. Bugün 2021 Ödülleri vesilesiyle bir arada olduğumuz Yaşayan İnsan Hazineleri de aynı sözleşme kapsamındaki envanter faaliyetlerinden biridir. Yaşayan İnsan Hazineleri envanterinin temel şartı olan usta çırak ilişkisi içinde öğrenilme şartı, bizim ahilik geleneğimizin de esasını oluşturuyor. Bilgileri ve becerileriyle ülkemizin kültür hazinesinin bugüne taşınmasını ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayan değerlerimizle iftihar ediyoruz.”

“Türkiye'nin her şehrinde çok kıymetli insanlarımız var"

Ahilik kültürüyle yetişen insanların, bir taraftan maharetlerini sergileyerek zanaatlarını icra ederken, diğer taraftan da toplumu kaynaştıran, bir arada tutan değerleri geleceğe taşıdığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kalemle yazan, çekiçle döven, iğneyle diken, testereyle biçen mübarek eller, bir yandan da gönüllerin fethi için gayret gösteriyor; Rabbimizin ‘İşlerinizi güzel yapın’ emrine, ‘Muhakkak ki Allah işini güzel yapanları, güzel işlerle meşgul olanları sever’ buyruğuna ram oluyor. İşini güzel yapmak, daima güzel işlerle meşgul olmak ve bu vesileyle Rabbimizin sevgisine mazhar olmak nesillerdir milletimizin en büyük gayesidir. Bu anlayışla dünyaya, hayata ve yaşadığı coğrafyaya bakan ecdadımız demircilikten nakkaşlığa, dokumacılıktan hattatlığa, marangozluktan aktarlığa hemen her sahada çok önemli ustalar yetiştirmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz bu toprakları, ahilerin, alın teri ve gönül zenginliği yanında, tüm farklılıklarının ötesinde bireyi insan olarak kucaklayan anlayışlarıyla ortaya koydukları gayretler sayesinde vatan hâline getirdik. Bugün de inşallah, her alanda sahip olduğumuz eşsiz insan hazinesinden aldığımız destek ve şevkle büyük ve güçlü Türkiye’yi Allah’ın izniyle inşa edeceğiz. Dün başardık, bugün de başaracağız. Çünkü biz Türkiye’yiz, çünkü biz Türk milletiyiz” şeklinde konuştu.

Sevim Ataner: "Onur duydum"

Sevim Ataner, 12 yaşında başladığı ehram sanatında bugün yaptıklarının takdir edilmesinden dolayı memnuniyetini dile getirdi. Ataner, "Ehram dokumasına bugüne kadar sahip çıkarak bizleri destekleyenlere teşekkürlerimi bir borç bilirim. Bana iş imkanı sunan ve tüm projelerimi destekleyen Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen'e ve her zaman desteklerini gördüğüm Bayburt İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Bekir Kurtoğlu'na teşekkür ediyorum" dedi. 

'Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri' ödülüne layık görülmekten sadece kendisi adına değil, memleketi Bayburt adına onur duyduğunu ve Bayburt'un adını duyurduğu için büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Ataner, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın nezdinde emeği geçen herkese teşekkür etti. 

Rektör Türkmen: "Ulusal ve uluslararası alanda tanıtımı için çalışmalara devam ediyoruz"

Ehram Ustası Ataner’i tebrik eden Rektör Mutlu Türkmen ise; “Üniversitemizin girişimleri ile Bayburt Ehramı Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenmişti. Bayburt Üniversitesi olarak Ehram dokumacılığının geleneksel özellikleri ve kalitesinin korunması, gelecek nesillere aktarılması, şehrin ekonomisine değer kazandırması, ulusal ve uluslararası alanda tanıtımı için çalışmalara devam ediyoruz” dedi.

Ehramın dokuma tekniği ve motifleriyle Bayburt’un yöresel özelliklerini barındıran ve kentte yapılan yöresel kumaşların başında geldiğini belirten Rektör Türkmen, Bayburt Üniversitesi bünyesinde kurulan ehram atölyesinde Sevim Ataner ustamızın da gayretleriyle, ehram kumaşıyla yapılan modern uygulamaların yanı sıra; ‘Bayburt Ehramı’nda yer alan geleneksel motiflerin, dokuma tekniklerinin korunması ve tanıtımının yapılması için de çalışmaların yapıldığını dile getirdi.

Sevim Ataner’e meslek hayatında başarılar dileyen Rektör Türkmen; ödülün başta Ehram Ustası Ataner olmak üzere Bayburt’a ve Bayburt Üniversitesine hayırlı olması temennisinde bulundu.

Öte yandan, Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri Ödülü Sahipleri: Ebru Sanatçısı Tevfik Alparslan Babaoğlu, Tezhip Sanatçısı Fatma Çiçek Derman, Karagöz Sanatçısı Alpay Ekler, Hat Sanatçısı Ayten Tiryaki, Hafız-Mevlithan Amir Ateş, Tezhip, Katı’ ve Minyatür Sanatçısı Gülbün Mesara, Ahşap Oyuncak Yapımı Ali Akbey, Masal Anlatıcısı Fatma Önkol, Kazaziye Ustası Hasan Tabakoğlu, Tahta Kaşık Yapım Ustası Mustafa Sami Onay, Metal El İşçiliği Ustası Hasan Tuluk, Ahşap Oyma Sanatı Hüsamettin Yivlik, Ehram Dokuma Ustası Sevim Ataner, Semer Ustası İbrahim Atıcı, Karatabak Dericilik Ustası İsmail Araç, Lületaşı Ustası Mehmet Başsav, Yemeni Yapım Ustası Mehmet Orhan Çakıroğlu, Islık Dili İcracısı Mustafa Civelek, Yorgan Yapım Ustası Nahya Güzelyurt, Çömlek Ustası Salim Yaşar ve Ağaç Baston Yapımı Ustası Tansel Işık.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.